Receptek - minden ami szárnyas!
2013. augusztus 07. írta: Rosa Rugosa

Receptek - minden ami szárnyas!

Kedves Olvasók!

Gasztronómiai játékra hívok mindenkit itt a Tyúkudvarban!

A nyár az az évszak, amikor a baromfitartó bővelkedik tojásban, húsban.

Ha szeretsz főzni, ha nem, de azért van egy tuti jó recepted, akkor ne habozz, küldd el a tyukudvarblog@gmail.com címre! Lehet bonyolult, lehet egyszerű, teljesen mindegy, az a lényeg, hogy a tyúktartó társak jó hasznát vegyék, amikor eltanácstalanodnak, hogy mit készítsenek a rengeteg tojásból, illetve finom, ízletes húsú állatkájukból!

Egy kitétel van, az étel készüljön valamiféle baromfiból, vagy tojásból. Illetve, ha valaki nagyon kreatív, akkor az is elég, ha az elkészített étel egy baromfira hasonlít...

Magam nem vagyok nagy szakács, ezért őszinte izgalommal, figyelem és várom az írásaitokat, receptjeiteket. Gondolom nem leszek egyedül, biztos más is ismeri azt, amikor otthon feltesszük a kérdést: -Na, mit főzzek holnap? Válasz: -Mindegy! (tehát nem elég, hogy én főzöm, de még találjam is ki.)

Kedvcsinálónak itt egy hír, amit még korábban olvastam a Múlt-kor történelmi portálon:

Megtalálták a legrégebbi európai szakácskönyvet

Az 1140-ben keletkezett kéziratban olvasható receptek egy mai előkelő étteremben is jól szerepelnének. A fentebb olvasható cikkben pedig mit gondoltok, milyen recept olvasható, csak nem egy tyúkos?

"A téli időszakra ajánlott főtt tyúkot fokhagymával, borssal és zsályával fűszerezve ajánlja a kilenc évszázados recept: a gyömbérrel tartósított tyúkhúst tiszta vízzel (ezt külön kihangsúlyozza) kell lemosni, majd hosszában kis szeletekre feldarabolni. Ezt követően az előre elkészített fűszeres, mézes mártásban kell megforgatni, forró vízben megfőzni, s ismét mézes mártásba tenni, majd egy éjszaka és egy nappal elmúltával már fogyasztható is."

Várom a recepteket (mindannyiunk érdekében)!

Rosa Rugosa

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr245430449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JakabT 2013.08.10. 21:00:10

Szia!
Most receptem éppen nincs, de egy érdekességem akad:)
Hátha tudsz mondani valamit erre:

timizoldsegese.blogspot.hu/2013/08/szerintetek-ez-hogyan-lehetseges.html

Köszi

baliquez 2013.08.16. 09:40:53

Van egy fedett-tepsis rakott egytálételünk amit szeretettel megosztanék, igazából tetszés szerint szélesen variálható fűszerekkel és zöldségekkel is, de a metódus nagyon bevált.

Kell hozzá egy széles-lapos fenekű magas oldalfalú serpenyő, olyan wokféle. Megüvegesítek benne zsiradékon (kevés olívaolajjal kevert vajon pl.) kettő közepes fej apróra vágott hagymát, különösebb szerepe nincs csak az ízek bufferelése. Hagymát kiveszem, elteszem egy tálban, zsiradék marad.

Akár csirkecomb akár szárny akár másféle husi (darabolt oldalasból is finom) mindig bevágom a csont mellett, egyenletesen megpuhul így akkor is ha korosabb állatból való. Körbetapicskolom fűszerkeverékkel (édesebb fajta baharat csilivel pl.), megpirítom, rászórom a hagymát, átforgatom.

Tetejére karikára vágott krumpli kerül, fedje be teljesen, akár két rétegben is. Dugok pár teljes fokhagymagerezdet a krumplikarikák közötti résekbe. Enyhén sózom a krumplit.

Felöntöm annyi vízzel/alaplével (gyesznyó/liba esetén sörrel vagy borral, ld. részeg disznó avagy ittas liba) hogy épp elfedje és kis lángon, lefedve párolom. Néha megforgatom - nem kanállal! - kívülről az edényt, kb. mint ahogy a bajai halászlét bográcsban.

Amíg készül keverek hozzá szószt: ez szójaszósz, balzsamecet, mustár, méz (vagy cukor), csilipelyhek keveréke.

Ha a krumpli félig elkészült, a szósz felét csíkokban rálocsolom. Többé nem öntöm fel vízzel szintig, épp csak alá annyit hogy ne égjen le a husi.

Ekkor kerül a zöldség a tetejére: sárgarépa csíkokban, vagy másfél centi karikákra vágott sütőtök/édesburgonya. Szósz maradék felét (az egész mennyiség negyedét) rácsíkozom a zöldségre.

Ráteszek pár levél zöldfűszert, kakukkfüvet, zsályát, rozmaringot, attól függ melyikhez van kedvem. Lefedem, tovább párolom amíg a zöldség átpárolódik a husi és a krumpli gőzében.

Ha kész lehet tálalni, a szószt és a szaftját akár külön is, függően az asztaltársaság igényeitől.

Bár sok hozzávalós komplikált receptnek tűnhet így leírva, valójában nem egy nehezen elkészíthető étel, és keveset kell utána mosogatni.

zsuzsibuvar 2013.08.16. 11:44:50

Tiz napra mentem el a gyerekkel es hagytam a pasira a farmot. 40 tojassal mit lehet kezdeni???

baliquez 2013.08.16. 12:50:06

@zsuzsibuvar: én pár perc múlva császármorzsát készítek, öt tyúktojásból kevertem. Be kell fogni a csapatot tésztát gyúrni (megszárad a napon hamar, laskát vagdalni sem kell csak törni később), jutalom palacsinta vacsorára, másnap reggelire tüktoj/rántotta, ebédre stefánia. El tud fogyni. :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.16. 19:26:52

@zsuzsibuvar: Tojásos nokedli.:DD
@baliquez: Nincs egy fotód erről a finomságról? Kitenném külön posztban, nekem nagyon tetszik.
@JakabT: Nekem is volt már ilyen minitojásom, nem is emlékszem mikor írtam róla. Állítólag amikor egy tyúk kezdi befejezni a tojást, akkor tojik ilyen tojást. Mondjuk nem értettem, mi az hogy befejezi a tojást, mert egy 2 éves tyúk gondolom még nem hagyja abba örökre...:)
Egyébként szerencsétlenséget hoz a házra, át kell dobni a tető fölött a szomszédba. Mondjuk az elsőt én is kinyitottam:D, a többit azóta átdobom "valahova".:)

zsuzsi_buvar 2013.08.18. 14:11:48

@baliquez: csaszarmorzsa lett 3 tojasbol, omlett 6bol, teszta szinten 6bol (be kell szereznem egy tesztaszaritot vagy ki kell talalnom vmit, szepen osszeragadt, de nem adjuk fel, lasagna lesz ebbol legkozelebb, a haziteszta tenyleg viccesen 1xu project), masnap 5bol tukortojas (es 3at ki kellett dobni, mert ugyan eloszor de elofordult az a csufsag, h a mar ket felutott melle egy zapot sikerult a serpenyobe ontenem, a pasi lusta rajukirni a datumot irgumburgum) es egy tucatot elajandekoztam, most csak egy tucat van tegnaprol meg marol, ez mar kezelheto mennyiseg :)
Ja, a kutyak is vacsoraztak tojast, nem volt panasz...

zsuzsi_buvar 2013.08.18. 14:14:01

@Rosa Rugosa: Rosa, a tojasos nokedli az nekem egy gyerekkori ikon, az egyik kedvenc etelem. De ahanyszor probaltam kesziteni, sosem lett "olyan". Az h milyen az "olyan", nem megfogalmazhato, de amit en keszitek az nem olyan, inkabb csinalok egesztojasos carbonarat (nem a tejszines/sonkas magyar verziot, hanem a tokaszalonnas soktojasos igazi olaszt).

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.19. 10:36:37

@zsuzsi_buvar: Na most felcsigáztál, hogy milyen az "olyan".:) carbonara--- nagyon szeretem.

zsuzsibuvar 2013.08.19. 11:31:32

Fel kilo spaggettihez kell egy maroknyi fustolt szalonna (guanciale, ha abszolut puristak akarunk lenni, de barmilyen husosabb szalonna megteszi, a magyar csak zsiros nem jo, pancetta is megfelelo), egy maroknyi parmezan (vagy pecorino romano a masik iskola szerint, en neha keverem, h mindenki elegedett legyen ;) ), 4 kozepes vagy 3 nagy tojas, so bors.
Tesztat hagyomanyosan kifozzuk, kozben a szalonnat zsirjara sutjuk egy jo nagy serpenyoben (wokszeru meg jobb is) kis olivaolajon, de nem egetjuk meg. A tojasokat (van recept, ahol 5/6 sargajat hasznalnak, vagy 2 egesz tojast es 2 sargajat, en nem varialok, 4 tojas egeszben es nincs maradek feherje) felverjuk, sozzuk-borsozzuk, bele a finomra reszelt sajt. Amikor a teszta kesz, leszurjuk (nem oblitjuk, istenments), beleforgatjuk a szalonnaba, atforrositjuk nagy langon, aztan levesszuk a tuzrol es mehet bele a tojasos keverek. Ezzel mar nem szabad fozni, a forro teszta fozi meg a tojast. Aki szalmonellatol fel, az ilyet valoszinuleg nem eszik, mert azert a tojas itt nem fo meg annyira, olyan kremes bevonatot kepez. Ha rantottaszeru gobok kepzodnek, akkor elfelejtettuk alatta elzarni a gazt ;)
En a sajat, aznapi friss tojasbol keszitem, azon tuti nem volt ideje semminek elszaporodni.

zsuzsibuvar 2013.08.19. 11:33:41

@zsuzsibuvar: igazabol az alogika emogott a recept mogott, h a carbonari /szenegetok, akik ugye napokig ki sem jottek az erdobol, nem tatrthattak maguknal olyan romlando dolgokat mint a tejszin meg a fott sonka, amivel sokan csinaljak Maon, a fustolt szalonna, a parmezan meg a tojas nem igenyel hutotarolast, legalabbis nem moondjuk egy hetig.

zsuzsibuvar 2013.08.19. 11:34:29

@zsuzsibuvar: a zoldborso meg a kukorica aztan vegkepp vadhajtasok :D

zsuzsibuvar 2013.08.19. 11:35:19

@Rosa Rugosa: ja h a tojasos nokedlibol milyen az olyan? Hat azt meg megfogalmazni sem tudom :)))

zsuzsibuvar 2013.08.21. 22:38:44

Egy liter tejbol keszult rizskochba 6 tojas kell, tudtatok? :)

baliquez 2013.08.23. 09:03:20

@zsuzsi_buvar: tésztaszárítónak bevált az emeletes ruhaszárító állvány, ruhacsipesszel az "emeletei" négy sarkára konyharuhát feszítek, azokon szárad a tészta ha már végső formájára van vágva. Könnyen ki is lehet vinni az egészet a verandára hogy ne a konyhában kelljen kerülgetni.

Amíg "borjúnyelv" alakú (vagy tört laskát/lazannyát készítünk) addig száradhat simán a kis szárítópálcákról lógva, még konyharuha sem kell.

Mi ilyen lisztadalékokat használunk:
- egy kiló liszthez két evőkanálnyi tápiókaliszttől (kínai bolt, kici-ócó) ruganyos lesz a tészta
- kurkumapor, ettől nem neonzöldes sárga lesz (mint a kacsatojástól általában, futókacsáink vannak, sok zöldséget esznek) hanem melegebb árnyalatú, és nagyon-nagyon egészséges a kurkuma, mindenkinek ennie kellene (gyömbért is)
- darált dió, csilipelyhek, kendermagliszt.. utóbbit bioboltban vettem évekkel ezelőtt és nem tud elfogyni, kiló liszthez csapott evőkanál elegendő, diós-szalmás ízt ad a tésztának, nem avasodik légmentesen lezárva.

baliquez 2013.08.23. 09:04:58

@Rosa Rugosa: drága vagy, nem egy különösen izgi látvány az az étel, de majd igyekszem szép fotót csinálni róla legközelebb. Addig kérlek segíts elnevezni. :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.24. 07:47:09

@zsuzsibuvar: Pont azon nevettem, hogy amíg nem voltak tyúkok és a gyerekek tutultak, hogy süssünk valamit, mindig valami olyat kerestem, amihez túl sok tojás nem kell. Most meg? nézem a receptet és ne már, ehhez csak ennyi tojás kell? keressünk másikat.:)
@baliquez: Ezek de jó ötletek! Most én is tésztagyártásban vagyok, gyerekek nagy része nincs itthon és annyi tojás van, hogy ehh, a kutyát még se kéne ezzel a szép tojással tömnöm.
Szóval én is tésztát gyártok, van házi aszalóm (régi ablakkeretre feszített szúnyogháló, ami 4 sarkánál fellógatható), aztán azzal szárítgatom. Halászlé az az egyetlen kaja, amihez képtelen vagyok bolti tésztát enni.

baliquez 2013.08.25. 10:07:34

@Rosa Rugosa: NAGGYON JÓ!! Köszi, értesítem róla a családot.

baliquez 2013.08.25. 10:27:01

@Rosa Rugosa: sajátságosan besamelmentes lazannya-receptem, főzetlen frisstésztával készül. Készítek egy hagymás-darálthúsos alapot, fél kiló husi két nagy fej apróra vágott hagyma, alaposan sózom-fűszerezem, belekeverek kukoricát-babot-paradicsomot (egy-egy konzervnyit), kurkuma bele, felöntöm kissé, aztán hadd pöfögjön kislángon.

Három-négy tojásból tésztát gyúrok, amennyi lisztet felvesz annyival. Kinyújtom, félreteszem, hadd száradjék lapban, lógva.

Két tömlős sajtot (legolcsóbb remekül megfelel) egy doboz tejföllel felmelegítek, fűszerezem borssal és szerecsendióval. Lapjára vágok kb. egy fej fokhagymát, hajszálvékonyra.

Bekapcsolom a sütőt, előmelegítem 180 fokra.

Kivajazok kettő jénait. Alulra merőkanálnyi húsos szósz kerül. Rá egy lap tészta. A tésztán szétkenek egyenletesen a sajtkrémből, és teszek rá fokhagymalapkákat. Újabb merőkanál szósz kerül, aztán tésztalap, és így tovább, amennyi elfér.

Legtetejére nem parmezánt teszek hanem vékony lapokra vágott füstölt sajtot, alá pedig pár szelet paradicsomot. Ráhajigálok pár zsályalevelet. Kicsit felöntöm a jénaikat néhány korty sörrel vagy borral, függően attól hogy épp mit iszok főzés közben. :)

A jénaik négy sarkába és középre is makaróni-oszlopokat teszek - így nem fog a sajtba ragadni az alufólia amivel befedem. Még jobb ha megleljük a jénaik saját tetejét, de erre vajmi kevés esély van, sok kotla között elvész az üvegfedő.

Kb. egy óra 180 fokon, 50 perc 200-on.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.27. 08:35:52

@baliquez: hú, ezek a jénai tetők...:) Épp most találtam meg, de az ára a konyha teljes kipakolása volt.:)
Ma ezt főzöm.
A tésztalap akkor egy darabban megy a jénaiba? Nagyon jól hangzik.
Annyi tojásom van most, hogy ma tésztagyártás van, jó ez a recept ötletelős, csak idekattintok és nem kell agyalni, mit főzzek.
Inni talán este fogok, de azért ebédidőben fel lehet bontani, tehát akkor bor lesz.:)
süti beállítások módosítása