Ötletelő
2012. október 16. írta: Rosa Rugosa

Ötletelő

Kedves Olvasók!


Ezúttal a véleményeteket szeretném kérni az ügyben, hogy szerintetek mit kéne javítani, változtatni a blogon.

Arra gondoltam például, hogy az állandó oldalak pont alatt nyitnék külön oldalakat a tyúkbetegségeknek. A külső és belső élősködőknek, stb. Nagyon sok hasznos ötlet gyűlt össze ez ügyben jó lenne, ha egy helyen lennének ezek olvashatóak.

Igazán üde színfoltjai voltak a blognak Espelette írásai, köszönet érte még egyszer! Ha esetleg más is kedvet érez arra, hogy néha írjon, akár csak egy posztot is, az ne tartsa vissza magát, jelentkezzen!

Érdekelne, ti mit változtatnátok, újítanátok az oldalon?

Mi az ami tetszik és mi az, ami kevésbé?

Miről olvasnátok, hallanátok szívesen?

( Haha, jó duma, mi? Kedves Olvasók, mi a véleményetek, persze, a blogíró alkotói válságba került...:D)

Minden ötletet, kritikát örömmel fogadok!

Várom a javaslatokat komment formájában illetve írjatok a tyukudvar@gmail.com címre!

Hála és köszönet érte.

RR - azaz Éva, mert nem, nem Rózsikának hívnak.:)

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr154851010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsi_buvar 2012.10.19. 10:10:19

ha vegre raszanom magam es rendszerezem a kepeket, kuldok neked hajozocsatorna melletti hatsokertekben tartott baromfikrol fotokat, nagyon viccesek :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.10.19. 11:25:56

@zsuzsi_buvar: Ezt nagyon megköszönném!!! Érdekes lenne!

Laczaj 2013.08.24. 09:21:41

Kezdő tyúktartó lévén (sőt, ez még kiscsoport se, csak előkészítő :), örömmel vennék egy olyan rovatot, vagy akár csak egy cikket erről, ami képekkel tartalmazná, hogyan néz ki egy tyúk a különféle "életkoraiban". Tudom, hogy ez viccesen hangzik, de nekem pl. komoly problémám volt (és még két szomszédomnak is, akikkel egyszerre vettünk tyúkokat), hogy idekerülve tojtak, aztán leálltak és nem tudtuk kideríteni, hogy átvertek minket és ezek felturbózott vén tyúkok, épp a kihalás szélén, vagy minden rendben, csak ez így szokott lenni; vagyis nem tudtuk megállapítani, milyen korúak a tyúkjaink.
Itt a hangsúly a képeken lenne. Ahány "stációja" van egy tyúknak, a tojástól kezdve, arról egy kép, meg vmi rövid leírás arról, hogy mitől jérce a jérce, mér tyúk a tyúk és ilyenek. Külön a tyúk külön a kakas - most napokba pl. egyik szomszédnál felmerült, hogy csibéknél meg lehet-e állapítani már, melyik fiu, melyik lány, és nem tudjuk. És esetleg mindezt fajtánként... .
Tudom, hogy a neten ezernyi kép található, de nehéz összebogarászni. Másrészt épp ez a problémám: nekem egyelőre egyik csirke majdnem olyan, mint a másik. :) A mindössze 3 db(!) saját tyúkom megkülönböztetése is hetekig tartott. :))
Biztos nagy munka lenne, de teljkesen kezdőknek szerintem sokat segítene (pl. a vásárlásnál, hogy ne lehessen átvágni), meg általában is kevés a teljesen alapfokú infó a neten tyúk- meg baromfiügyben. Hát ez jutott eszembe. De ha teljes hülyeség, mondjátok nyugodtan.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.25. 12:15:07

@Laczaj: Jó ötlet, dolgozom rajta (mármint a tyúk stációin).
Az ivarmeghatározás és kor bemutatása fajtánként.. hát, jó lenne, de számomra kivitelezhetetlen. Persze ha más is segít, küld képet a saját állományáról, úgy lehetséges.

Laczaj 2013.08.31. 18:14:50

Érdemes lenne az "Ajánlott irodalom" cikket is betenni az "Állandó oldalak" közé, és egyúttal kibővíteni és belepakolni azokat a linkeket is, amik az egyes cikkekben, ill. kommentekben fordulnak elő elszórtan és stabil, fontos, általános információkat tartalmazó cikkekhez visznek, rövid leírással melléjük, hasonlóan az eddigiekhez, amik nagyon hasznosak.
Szerintem sokan szívesen használnának egy ilyen rovatot. És mivel nem könnyű megtalálni, mivel a címkék közt "ajánlott irodalom"-ként szerepel, érdemes lenne még "szakirodalom" és simán "irodalom" címkéket is készíteni rá (én pl a szakirodalomnál kerestem elsőre).

zellerlevél 2014.04.13. 15:42:49

Van valakinek háromszög vándorólja?
Az érdekelnek, hogyan oldotta meg a kerék körüli részt. Nagyjából így fog kinézni, és (elkülönítőként, illetve ugarfeltörőként fogt funkcionálni):
en.wikipedia.org/wiki/File:A-frame_chicken_coop,_Portland_OR.JPG
A gondom az, hogy az ólacska felőle végén szeretnék két kereket, de nem tudom, milyen módon lenne jó rögzíteni.
(A háló felőli végén, a felső deszka lesz a fogója.)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.04.19. 19:45:19

@zellerlevél: nekem pár hét múlva elkészül, akkor szívesen segítek, hogy mi hogyan oldottuk meg.

zellerlevél 2014.04.20. 19:20:31

@Rosa Rugosa:

Addigra csak sikerül megoldanunk. Most éppen ázik az udvaron... :)
(Ajtaja és kereke még nincs, a drótháló sincs még rajta.)

Az ól is majdnem készen van, a tyúkkijárat hiányzik, a kifutóajtón nincs még háló, illetve a kifutó körüli köveket kell még egy kicsit beásni. A jövő hét végén remélem már lakói is lesznek.

zellerlevél 2014.05.02. 15:53:55

@Rosa Rugosa:

Köszönöm.

A nagyól elkészült (na jó, még egy csiga hiányzik róla, ha eláll az eső, akkor felkerül az is), a kicsi még nem (pont úgy áll, mint 10 napja).
A madarak holnap költöznek hozzánk.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.05.03. 04:51:09

@zellerlevél: Írj majd,hogy alakult az első napotok!:)

zellerlevél 2014.05.03. 16:44:20

@Rosa Rugosa:

Kicsivel dél előtt érkezett 10 tojójérce helyett 15 db. 24 hetesek, vörösek.
Hátulról a trágyázó felől tettem be őket. Egy azonnal feltalálta magát, lement az ólból a kifutóba, felmérte a terepet, még a felső ólba is felment, egyedül van fent most is.
A többiek bent maradtak, ahová tettem őket, egy kupacon, összebújva az ülőrúdon és mellette. Egy felmászott az egyik tojófészek tetejére, ott üldögél.

Kb. egy óra múlva öten voltak kint, azóta is jönnek-mennek. A többiek még mindig gubbasztanak bent. Majd ha megszomjaznak, kénytelenek lesznek lemenni ők is.

Közben kettő tojt egyet az ülőrúdon (nem tudom, hogyan szocializálódtak ;), de remélem ezt a szokásukat nem őrzik meg, nem szeretem a koszos tojást), négy tojást három különböző tojófészekben találtam. A tojások kicsik, de nem annyira aprók, mint apunál szokott lenni az első pár tojás.

A tojófészkek így nem lesznek jók, az már látszik, mert nyitáskor kihullik belőle a forgács, holnap készítünk egy kiszedhető forgácsfogót az ajtó elé.

A betett tyúkhúrt elkerülték, a csigáktól félnek. A darált kukoricát és búzát megismerték, tojótápot még nem adtam nekik. Most kapnak két napot, hogy szokják a helyet, aztán kénytelenek lesznek megenni a zöldséghéjat, kerti gazt, ételmaradékot is.

Van köztük egy harciasabb, néha piszkálja a többieket, gondolom most alakul a rangsor. A többiek békések, nem bántják egymást.
A kint mászkálók kotkodácsolnak is, a bentiek még csendben vannak.

Egy van, amelyik az ól oldalát kopogtatja a csőrével, kicsit olyan, mint az állatkerti medvék, amikor kezdenek megőrülni. :)

Nemsokára elmegyünk ittonról, még nem zárom be az ólakat, remélem lesz annyi eszük, hogy mind lemegy inni, mielőtt besötétedik.

zellerlevél 2014.05.04. 13:18:21

@zellerlevél:

Az első éjszakát is túléltük. Hat lükét nekem kellett berakni az ólba, kilenc körül az ól alatt ültek egymás hegyén hátán. Ezt még egyszer vagyok hajlandó megcsinálni (csak azért, mert négy fok lesz éjjel), aztán kint marad, amelyik nem képes bemenni.

Egy megint az ülőrúdon tojt. Hogyan lehet a tojófészekhasználatra szoktatni őket?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.05.04. 17:09:52

@zellerlevél: Ez kész...:) Majd rájönnek, hogy működik az élet.:) Tegyél tojásokat a tojófészekbe, akár kifújt, gipsszel felöntött is lehet, akkor talán odaszoknak. Bár nálunk, amikor a tojóládánk volt még két egymástól egy alacsony léccel elválasztott rekesszel, akkor is az egyikbe 2x annyian tojtak, mint a másikba, volt, hogy 2-3 tyúk ült egymás hegyén-hátán, de a mellette levőbe nem akartak beleülni.
Nem akaroktolakodni, de nem akarsz fotókat küldeni? Ha nem, akkor bocs és mesélj tovább!
Majd megszokják a zöldet, stb. de valószínű eddig ilyet nem láttak, ha nem vetődnek rá.

zellerlevél 2014.05.04. 18:13:49

Most hoztam be a mai termést: kilenc tojás 3 fészekben, a negyedikben semmi. Ma már csak az az egy volt az ülőrúd alatt. Második nap 10 tojás, nem is rossz.
Ők is jobban szeretik a belső tojófészket, a felső ólban csak ott volt tojás, az alsóban volt a másikban is, de csak egy.

Szedtem nekik szagos mügét, azt megették. A kopácsolósnak a nyakán kitépkedték a tollat.

(Képeket természetesen küldök - dokumentáltam az építést is-, de csak ha már annyira készen lesz, hogy elégedett leszek vele: elkészül a vándoról, az egyik ajtónyitó csigát áthelyezzük, készen lesz az ereszcsatorna, és a tojófészkekre a forgácsfogó. Rájöttem ma, hogy a kifutóajtóra belülről is kell valamilyen zár. Talán a héten.)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.05.05. 08:26:17

@zellerlevél: Zajlik az élet! :) A 10 tojás teljesen jó, HAJRÁ!:)))

zsuzsi_buvar 2014.05.06. 11:30:45

@zellerlevél: A pizsamaosztas nalunk zseblampaval ment, betettem a dobozba egyet sotetedeskor es akkor odamentek mikor kint beesteledett. Ket nap utan mar nem kellett a lampa, kiveve az utolso eresztest, akik osszevissza aludtak, a szinten 4 fokban, lampa mellett is, de nekik tenyleg nem volt gyerekszobaja :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.05.06. 15:51:59

@zsuzsi_buvar: Ez jó ötlet! Jártam már úg, hogy csak este értünk haza és a tyúkól ajtó valahogy becsukódott, így egyedül nem tudtak bemenni, kint kuporogtak a kertben a bokrok alatt. Én is úgy csináltam, hogy lámpával mutattam nekik az utat, mert mindig a fény felé mentek, így tudtam őket beterelni.

zellerlevél 2014.05.06. 18:44:03

@zsuzsi_buvar:

Tegnap már csak négyet kellett betenni, de csaltam: tettem darát a feljáróra. :)

Mi kipróbálom a lámpás módszert.
(A tyúkól tervezett világítása sem készült még el, de az őszig ráér.)

Ma 11 tojás volt. Az étvágyuk hatalmas, ha így folytatódik, nem marad gaz a kertben.
süti beállítások módosítása