Profi tyúkól terv - Az én tyúkólam 8.
2013. május 13. írta: Rosa Rugosa

Profi tyúkól terv - Az én tyúkólam 8.

A most következő tyúkól építője Gábor, nem bízta a véletlenre, milyen is legyen az az ól. A tyúkól építését gondos tervezéssel kezdte, az alaprajzon, elöl-és oldalnézeteken kívül látványterveket is készített. Itt most egy olyan tervet láthattok, ami pontos és egyértelmű, méretekkel, anyagok megnevezésével.  Biztos vagyok benne, hogy minden tyúkól építőnek nagy segítség lesz a munkája! Köszönjük!

tyúkterv.png

Nagyobb képért katt a képre

tyúktervalap1.PNG

Nagyobb képért katt a képre!

tyúktervelöl.PNGNagyobb képért katt a képre!

tyúktervoldal.PNGtyúkterv2.png

tyúkterv1.png

tyúkterv3.png

A gondos tervezés után elkezdődött a kivitelezés

tyúkóltervgabor.jpg

Gábor


A képek nagyobb méretben itt nézhetők meg: http://indafoto.hu/tyukudvar/profi_tyukol_terv

A folytatás:

Gábor egy kis időtúllépéssel, miután a cikk megjelenése óta elkészült az ól, küldött még pár képet, illetve egy rövid leírást. Miután többen vicces szemmel tekintettek a tervekre, úgy gondoltam úgy igazságos, ha itt közzéteszem az ól gyakorlati megvalósulásáról készült képeket.

Már egy ideje voltak tyúkjaink. Ha a róka elvitt egyet mindig Vukra gondoltam. Ha a menyét rágcsálta meg valamelyiket, azt is még szomorúan, de elviseltük. Viszont amikor egy szomszédos kutyafalka harmadszor irtotta ki kompletten az összes állatkát, a maradványok szedegetése után már a szomorúságon túl azért erősebb dühöt is éreztem. Amikor azon kaptam magam, hogy egy baltával kopogtatok a kedves kutyatulajdonos kerítésén némi elbeszélgetést követelve, akkor kicsit megijedve önmagamtól gondolkodtam el egy biztonságos tyúkól építésén.

Általános hozzáállásom szerint vagy jót, vagy semmit sem csinálok. Ráadásul nem tudtam parancsolni a mérnöki vénámnak, úgyhogy hamar összeszedtem a profi csapatot. Ezért a mágikusan kreatív és aggasztóan jóképű tesómmal, jó barátokkal, ismerősökkel, vágtam bele egy olyan csirkeól építésébe, aminél a cél a funkcionalitáson túl az is volt, hogy sokaknak megmutassuk, a hátsókerti csirketartás menő

 is lehet. Egy igényes tyúkudvar akár díszévé is válhat egy szépen rendben tartott kertnek. Remélem sok embernek sikerül majd kedvet csinálni, akik látnak egy ilyen megoldást. Nekünk az én és a barátaim egyesületben ennek a fajta környezettudatos és a fiatalok között is egyre népszerűbb életmódnak a terjesztése az egyik fő célunk. Mert csirkét tartani nem csak hasznos, hanem szexi is.

A kimaxolt tervekkel a skiccek nyomán az unokatesóm, A Fiúk Építészstúdiós Dani ajándékozott meg szülinapomra, baromfi szállásépület tervcímen. Ezen jót röhögtem. Az alapozásban kedvenc építész szomszédom, Jocó segített. Az ácsmunka a legaranyosabb rocker, Attila vezetésével készült. A behatolás mentes biztonságot pedig nem is garantálhatta más, mint Peti, a ketreckirály.

Pár szót írok a funkciókról is. A harminckét négyzetméteres tyúkudvar két részre oszlik. A nagyobb részben tíz tojó tyúk él egy kakas gondoskodásával, a kisebbikben laknak a pici csirkék. Csak hogy ne bántsák őket a nagyok. Az ő alvóhelyük hátul van. A központi középső ólban alszanak a tojó tyúkok, a kihúzható fiókból könnyedén vesszük ki a tojásokat, az egy méteres magasság miatt a dupla ajtón keresztül állva is nyugdíjas-barát módon takarítható az ól. Az építmény mögé az időzítős kapcsolós elektromos ajtón keresztül egész napra ki tudnak menni a csirkék kapirgálni hátra a gyümölcsösbe, az esti visszatérés után záródik a bejárat.

És akkor, amit utólag másképpen csinálnék. Az épület százötven cm magas oldala túl alacsony, mindig beverjük a fejünket. A tíz százalékos tető hajlásszög bár barátságos (harminc százalék az irányadó), kevés ahhoz, hogy ne csöpögjön be az eső, még dupla cserépátfedés mellett is. A szarufák nem estek egy síkba az alappal, ezért nehéz volt megoldani szépen a rácsozást.

De mindent egybevetve szerintem azért a célnak meg fog felelni, ha bárkinek kérdése lenne, örömmel segítek.

Pollák Gábor

1.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

8.JPG

7-1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr45297603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyalog.galopp 2013.05.14. 11:42:49

Klassz! Gyöngytyúkoknak is kiváló.
Amennyiben valaki parlagi, vagy hasonló kettős hasznosítású csirkéket tart, levágás előtt 2-3 hétig célszerű egy ilyen leszűkített helyen tartani őket kukoricán, meg fehérje dús takarmányon ( nem tápon!). A szűk hely miatt nem tudják leszaladgálni a kaját, a húsuk felpuhul, zsírjuk is felszaporodik, isteni finom lesz.

zsuzsi_buvar 2013.05.14. 12:10:46

Aaaaah, 18 evig eltem autoCad tervezesbol, hat most a konnyem is kicsordult :)))
A latvanytervre miert nem tettel par jovendobeli lakot? Nem ugy szoktak? Fufaviragemberke, aztan a buzgo komuves kibetonozza meg az eszakjelet meg a babakocsit tolo kislanyt is :))) (es ez nem vicc, sajat tapasztalat a 18 evbol, bar a kedvencem az volt, aki azert hivott fel Irorszagbol surun anyazva, mert a huje ajtonk, amit mi hujek terveztunk, nem marad meg a tokban, aztan kiderult, h forditva tette fel az OSSZES zsanert, ugy am!)
Ja tenyleg, eszakjel, hat hogyan fogjak az onuralomnal elbiralni, h megfelelo-e a tajolas???

En kesz vagyok, ha ez a terv nem nyer, akkor Rosanak nincs humorerzeke :)))

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2013.05.14. 12:28:06

Látom már, hogy nekem is indulnom kell a tyúkóljaimmal... bizony, így többes számban. Kettő is van. Egyik jobb, mint a másik ;)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.05.15. 08:06:29

@zsuzsi_buvar: Zsuzsi! Nem én döntök, hanem az olvasói szavazatok!:)
Hehe, én olyat ismerek, ahol a kőműves megépítette a nappaliba a kanapét...:D De csak az egyiket, mert még időben észrevették.:DDD

@Alexandra Sydneyből:

Írj, küldd!
Ez a játék véget ér, de rögtön indul a következő!:))

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.05.15. 08:24:51

Engem az érdekelne, hogy hány tyúk számára készül?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.05.22. 08:27:50

A tyúkól építője küldött még pár képet, illetve egy leírást, ezzel kiegészítettem az írást. Olvassátok, nézzétek!

gyalog.galopp 2013.05.22. 09:44:59

Feltételezem, azért lett cserép fedés, mert az már bontott anyagból megvolt, egyébként ilyen lapos hajlásszögű tetőre a hullámpala, vagy Ondulin lemez a jó.
Jó!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.06.14. 10:25:25

Kedves Győztes, várom a jelentkezésed a nyereményért!:)

mátévin 2014.02.12. 19:35:21

Jo lett csak ebbe hideg lehet télen jobb a tégla épület

zellerlevél 2017.03.12. 08:53:36

Rosa Rugosa: nem lenne kedved ahhoz, hogy közzétedd: mi lett a tyúkólak sorsa az elmúlt években, mit csinálnának másképpen a gazdáik a mostani tapasztalatok alapján? Érdekes és hasznos lenne olvasni erről is.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.03.12. 09:24:36

@zellerlevél: Nagyon jó ötlet és köszönöm!
Írok azoknak, akik voltak olyan kedvesek és megosztották velünk a saját történeteiket!
Köszi!
süti beállítások módosítása