Tyúkól - így tervez és épít egy informatikus
2013. szeptember 10. írta: Rosa Rugosa

Tyúkól - így tervez és épít egy informatikus

2012-ben megvásároltunk egy régi parasztházat egy meglehetősen viharvert állapotban lévő pajtával és egy nagy kerttel. Már régóta játszottam az állattartás gondolatával és így végre a körülmények is adottak lettek egy baromfiól megépítésére. Egyébként informatikusként dolgozó 36 éves villamosmérnök vagyok, 2 gyerekkel, akik nagyon szeretik az állatokat. Mindig is figyeltünk arra, hogy a gyerekeink étrendje lehetőleg otthon megtermelt alapanyagokból származzon, és a bio-tojás lehetősége a „kontrolling osztályt” (kedves nejem) is meggyőzte a baromfiólba történő invesztálás hasznosságáról.  Jöhetett a tervezőprogram, anyagbeszerzés, barkácsolás és szakkönyvolvasás minden mennyiségben, juhé!!

Először is a pajtát kellett rendbe hozni, hogy hozzá lehessen illeszteni az új baromfiólat. Jó kis meló volt:

baromfiol_(01).png

Közben persze ment az ól tervezése, melynek a végeredménye a következő lett:

baromfiol_(02).jpg

Egy viszonylag masszív, három helységből álló szerkezet, a tartóelemei 10x15-ös gerendák, a tető fenyődeszkára erősített bitumenzsindely, az oldalak pedig OSB lapok.

A beton alapra került az épület, a talpfák alatt bitumenes alátétlemez szigetelés véd a nedvesedéstől:

baromfiol_(03).jpg

Készül a tetőszerkezet:

baromfiol_(04).jpg

Alakul az oldala:

baromfiol_(05).jpg

Végül ilyen lett:

baromfiol_(06).jpg

Az építés kb. 2 hónapig tartott és márciusban már alig vártuk, hogy megérkezzenek a lakók. Először 8 db előnevelt tojó érkezett, akik egyszerre birtokba is vették a nagy gonddal kialakított ülőhelyeket, amely alatti dróttal lezárt terület a „trágyaakna”. Itt gyűlik a kiskertbe való csodaszer. (amely már be is mutatta hatását az idei paprikatermésen…)

baromfiol_(07).jpg

A tyúkocskák pár héten belül szépen el is kezdték a tojástermelést, a húsvéti nyuszi már a saját tojásainkat festette pirosra. A gyerekek nagy szeretettel etették az állatokat, gyűjtötték a tojásokat és szeretgették a pipiket. Aminek egyébként az eredménye, hogy a tyúkok házi-kedvenc státuszba kerültek nálunk és nagyon jól tűrik ha a gyerekek gyurmázzák  őket. Kezdetben vettem egy pár kilo nevelőtápot, hogy ne legyen éles a váltás az általuk eddig fogyasztott élelem és a nálam bevezetésre kerülő kukorica/búza kombináció között. A takarmányuk tehát javarészt búza és darált kukorica, kiegészítve konyhai maradékokkal és némi zölddel. Heti két-három alkalommal „szabadságra mehetnek”, ilyenkor kinyílik a kifutójuk ajtaja és szabadon csipegethetnek, kapirgálhatnak az egész kertben. Nagyon jól érzik magukat emiatt, valaki mondta is, hogy olyan „kiegyensúlyozottak” ezek az állatok. Ezt úgy hálálják meg, hogy a 8 tyúk átlagosan napi 4-5 tojással lep meg minket.

Mivel adott lett az infrastruktúra, a gyerekek elkezdték rágni a fülemet, hogy szerezzünk még állatokat. (Nem kellett nagyon rágni, nekem is ez volt a tervem). Így hát kibővült a farmunk még pár kendermagos kakassal, két nyuszival és két kiskacsával. (A kifutó pedig egy kacsaúsztatóval). Az állatok szépen megvannak egymással, senki nem bántja a másikat. A nyuszikat azonban mégis kicsit elkülönítettük, ugyanis nagyon szeretnek ásni, és néhányszor megcélozták a szomszéd udvarát  a kerítés alatt (ahol jó pár kutya lakik…), úgyhogy inkább úgy voltuk velük, hogy jobb ha szem előtt maradnak.

baromfiol_(13).JPG

baromfiol_(14).JPG

Végül néhány kép az aktuális állapotról:

baromfiol_(08).png

baromfiol_(09).JPG

baromfiol_(10).JPG

baromfiol_(11).JPG

baromfiol_(12).JPG

Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr555372773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tobaccogarden 2013.09.10. 11:00:57

Szia! Nagyon frankó az új tyúkól, de érdemes számításba venni, a költséghatékonyságot is.
Mert ennek a létesítménynek az árából kb. életed végéig te és az egész családod fogyaszthattok bio tojást.
Egyébként mégegyszer gratula a tyúkólhoz.

tobaccogarden 2013.09.10. 11:04:00

Szia!
Nagyon jól néz ki ez a tyúkól, de érdemes megfontolni a költséghatékonyságot is.
Ennek az árából az egész családod életed végéig fogyaszthatna bio tojást, és még gondod sincs az állatokkal.
Egyébként még egyszer grat.

Roland.B 2013.09.10. 14:25:50

Szia! Igazad van a költséghatékonysággal kapcsolatban, de így azt tudtam megvalósítani, ami szerintem a legkedvezőbb az állatoknak (és nekem), időálló az építmény, és kicsit belejöhettem az ácsmesterségbe is, amit rendkívül élveztem. Az állatokkal bíbelődés pedig (egyelőre) nem gond, inkább öröm az egész családnak.

Bobitka 2013.09.10. 18:28:44

Nagyon tetszik nekem is. Az egész történetnek a tálalása is!
Egy kérdésem lenne:
Rajtad kívül másnál is láttam, hogy a rúd, amin éjszakáznak a tyúkok, nem gömbölyített, nem lesimított és szélesebb is, mint azt ők jól átfoghatnák. Nem lenne kényelmesebb, természetesebb számukra a faághoz hasonló forma és méret? Távolról, de azért ehhez kapcsolódik, hogy egyes kalitkában tartott madaraknak nagyon lényeges a rúd anyaga, mérete, formája, "tisztasága". Sőt, bizonyos határok között változzon a rúd vastagsága, hogy más-más helyen nyomja talpukat a rúd. Komoly lábbetegséget kaphatnak, a nem megfelelő ülőrúd miatt.

Roland.B 2013.09.10. 20:31:40

@Bobitka: Sokat olvastam én is a megfelelő ülőrudak kialakításáról. Én Molnár László: Tyúktartás a háztájon című könyv szerint ajánlottakat követtem. Azt írja, hogy a kényelmes ülőrúd szélessége 5-7 cm, magassága 3-4 cm. (pl. tetőléc) Én az ülőrudakat simára gyalultam és a felső részüket legömbölyítettem. (A teljesen gömbölyű vagy éles szélű sem jó). Amikor a 16 hetes tyúkok beköltöztek, egyszerre felugrottak rá, és nem is igen jöttek le róla, szemmel láthatóan jól pihennek rajtuk és közelről vizsgálva tényleg jó illeszkedik a lábukhoz. (Amikor sétálnak rajta összevissza állnak az ujjaik, ez látható a képen is). A lécek távolsága az ajánlás szerint 30-35 cm, de ahogy látom ennél kisebb helyen is elférnek, úgyis szeretnek összebújni.

Bobitka 2013.09.10. 21:38:57

@Roland.B: Köszönöm a választ. Megnyugtató ismeretet kaptam ez ügyben. A fotót alaposabban megnézve tényleg arányban van a lábuk és a rúd mérete.
Tetszik, hogy az udvaron is van lehetőségük magasabbról szemlélni a világot(a nyuszkók melletti ülőrúd).
Nagyon jól esik, hogy az állatok kényelme, szükségletének kielégítése fontosabb volt, mint a ktg-hatékonyság. Elvégre akkor tud az ember igazán gyönyörködni az állataiban önfeledten és tiszta lelkiismerettel, ha azok valóban jól érzik magukat.
Gratulálok!

Roland.B 2013.09.10. 22:42:53

@Bobitka: Köszönöm soraid, aranyos vagy! Igen, a kinti ülőrúd főleg a kakas kedvenc helye, onnan szereti világgá kürtölni, hogy ő a főnök. (Egyébként a két kisgyerekem barkácsolása, nagyon büszkék rá, ha ott tanyáznak a tyúkok...)

zellerlevél 2013.09.11. 13:29:46

Kedves roland!

Hogy viszed ki a trágyát? A kacsákét végig a tyúkólon, és mindkettőt végig az előkészítőn? (Mit készítesz ott elő? Van tippem...) ;)

Egyébként tetszik, nekem pont az, hogy látszik: hosszú távra készült.

zellerlevél 2013.09.11. 13:30:23

(Bocsánat, nagybetűvel Roland.)

Roland.B 2013.09.11. 13:48:31

@zellerlevél: Kedves Zellerlevél!

Az előkészítő alatt nem kell bonyolult dologra gondoni. Ott vannak a szerszámok, egy asztal, zsákok, a daráló és a bekevert eleség, azaz darált kukorica/darált búza/szemes búza/mészkőliszt vödörben. Egy fontos helység, ami jó, hogy közel van az állatokhoz és jó, hogy az állatok nem tudnak oda bemenni.
A trágyakérdés megodása egyszerű, a talicskát a tyúkok (és kacsák) kibúvónyílása elé parkolom (éppen annyival lejjebb van), és a nyíláson kilapátolom a trágyát. Teljesen kényelmes.

zellerlevél 2013.09.11. 17:16:12

Köszönöm.

Még van kérdésem... :)
Mennyi időnként végzed a talicskás műveletet?

És: hová teszed a trágyát? Gödörbe? Betakarod a felhasználásig?
Valamint: tervezed a meszelést? Ha igen, mennyi időnként? Ez a lap, amiből építettél mennyire meszelhető?

(Mi egy megyei város kertvárosi részének legszélén lakunk, a szomszéd telek már zártkert, és a megvételéről tárgyalunk. A gyerekeink - a már félig kirepültek, és a még itthon lakók egyaránt - lelkesen terveznek, az 1100 négyzetméter minden része elméletben kétszer felhasználásra került már. :) A tyúk és a nyúl standard terv, ezért kezdek utánajárni a dolognak. Én kamaszkorom óta állatmentes környezetben laktam, illetve a család is, elég nagy váltásnak ígérkezik a dolog, és szeretnénk alaposan felkészülni, nehogy a nagy tervekből nagy kudarc legyen.)

zsuzsi_buvar 2013.09.11. 17:20:49

En anno kiszamoltam h 3 ev alatt terul meg a befektetes es en nem sk epitettem, hanem a legdragabb letezo dizajnos tyukolba ruhaztam be. Azota persze volt bovites, meg epites, mar nem tudom hany ev, de az tuti h eletem vegeig nem ennek biotojast a beruhazas arabol. (mondjuk az is igaz, h a sajat baromfi elott heti kb egy tucat tojast vettem, most ez 3 nap alatt megvan, neha 2 nap is eleg es meg is esszuk)
Es ebbe a tiedbe sztem legalabb 2x ennyi tyuk is siman elfer, plane ha emeletesse teszed a tojodobozokat. Akkor meg elkezdheted arulni is oket, es meg gyorsabban visszajon a beruhazas.
Gratula, szep munka volt :)

(es nem helyseg, hanem helyiseg, bocsi, nem birtam megallni)

Roland.B 2013.09.12. 08:57:49

@zellerlevél:
Kedves Zellerlevél!
Én is hasonlóképpen jutottam el a "tyúkokig" mint te, nekem sem volt tapasztalatom korábbról. Szerintem nem lehet kudarc a tyúktartásból, (hacsak nem jön valami vis major kár) viszonylag egyszerű a tartásuk. Mielőtt belekezdtem, beszereztem antikváriumból két könyvet, amit alaposan végigtanulmányoztam. Ennek szellemében építettem az ólat és gondozom az állatokat. Nagyon meghálálják és sokkal-sokkal több örömet okoznak (a gyerekeknek is), mint amit előtte gondoltam.
Node a kérdéseidre válaszolva: A trágyát a kifutó mellett lévő kis komposztdombra teszem (kb. havonta), ez egy 1x1 m-es deszkákkal körülhatárt kis tákolmány. A trágyára szórok vékony rétegben fűnyírásból származó mulcsot, mégse a trágya kukucskáljon felül. Amúgy szagtalan az egész. Ott várakozik novemberig, amikor az egészet beásom a kiskertbe.
Meszelést nem tervezek, de az OSB szerintem meszelhető. (Van egy OSB burkolású faházunk, amit a házunkra való kültéri diszperzit szerű anyaggal festettünk le, 7 éve hibátlul áll rajta.) Az OSB lap előnye hogy nagyon sima, impregnált felülete van, ahova a baktériumok és élősködők csak nehezen tudnak befészkelődni. Elméletileg fertőtlenítőszeres lemosással lehet a meszet helyettesíteni, de ebben nincs tapasztalatom.
Amúgy meg hajrá-hajrá, ha kérdésed van örömmel válaszolok!

Roland.B 2013.09.12. 09:35:57

@zsuzsi_buvar: Köszönöm! Igen, bőségesen elférne sokkal több tyúk is ezekben a hely_i_ségekben, ami "gazdaságosabbá" tehetné az egészet. De ekkora állomány is többet termel, mint amit el tudnánk fogyasztani. A tojás minősége pedig fantasztikus, a tegnapi lecsó elfelejtetett velem minden gazdaságossági kérdést :)

zellerlevél 2013.09.12. 17:59:28

@Roland.B:

:)

Mi a másik könyv címe?
(A tyúktartás a háztájon címűről már írtál feljebb.)

Roland.B 2013.09.12. 20:52:27

@zellerlevél: Gonda Irén: Baromfi a ház körül

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2013.11.17. 23:33:02

Egyre jobb bejegyzések születnek! Időről időre érdemes visszatérni erre a blogra! Csak így tovább! ;)

zellerlevél 2013.11.18. 16:24:21

Roland, kérdeznék még. (Mások válaszai is érdekelnének ám...) :)

Eredetileg is volt beton a pajta alatt?
Bevált a betonalj?
Miért ezt választottad, és miért nem az emelt fa padlót?
(Van kutyátok, ami megvéd a nyestektől, kisragadozóktól? Vagy felétek nincsenek?)

A két ablak csak egy-egy fix üveglap, vagy nyitható? Rendes ablak, vagy azt is magad készítetted?

A trágyaaknát használják a lakók, vagy mindent elaknásítanak?

A pajta felé oldalon is van OSB lap, vagy ott csak a pajta oldalfala van?

zellerlevél 2013.11.18. 16:25:21

(Ja igen, még egy kérdés, csak nagyon zárójelben: mi van az építési engedéllyel? Kell, nem kell?)

Roland.B 2013.11.20. 22:25:59

@zellerlevél:
Kedved Zellerlevél!

Akkor menjünk sorjában végig a kérdéseiden:

Eredetileg is volt beton a pajta alatt?
A pajtát később betonoztuk le, eredetileg csak föld volt az alja. A pajta melletti tyúkólat pedig már beton aljra építettem.

Bevált a betonalj?
Igen, bevált. Könnyen tisztítható, nem rohad, és a ragadozók nem tudják magukat átrágni rajta. Az, hogy "hideg" lenne pedig azért nem gond, mert egyrész be van almozva, másrész meg a tyúkok úgyis az ülőrudakon alszanak, ezért nem is érintkeznek a betonnal.

Miért ezt választottad, és miért nem az emelt fa padlót?
A fapadlót nehezebb tisztítani és előbb utóbb elrohad a trágyától.

(Van kutyátok, ami megvéd a nyestektől, kisragadozóktól? Vagy felétek nincsenek?)

A szomszéd bácsi szerint vannak a környéken kértékony kisragadozók (ahogy ő mondja "fírgek"), és azt mondja, hogy a kutya nem ér ellenük sokmindent. Az egyedüli védekezés, hogy estére bezárom őket. Ezt egy könnyen föl-le engedhető ajtócskával oldom meg.

A két ablak csak egy-egy fix üveglap, vagy nyitható? Rendes ablak, vagy azt is magad készítetted?

Magam készítettem, nyitható ablakok + mindegyik előtt egy sűrű drótháló, így nyári éjszakákon végig nyitva lehet, nem kell tartani a ragadozók behatolásától. (Ahogy olvastam a friss levegő rendkívül fontos a tyúkoknak, majdnem mint a víz...)

A trágyaaknát használják a lakók, vagy mindent elaknásítanak?
Nagyon ügyesek ezen a téren, a beköltözésük pillanatától kezdve. Napközben a kifutóban vannak, ott aknásíthatnak nyugodtan, a trágya legjelentősebb része azonban éjszaka keletkezik, amikor az ülőrudakon alszanak. Minden megy az aknába, maga az ól gyakorlatilag trágyamentes. Amikor pedig fölnyitom a trágyaaknát, gyorsan ki lehet pucolni az egészet és mehet minden a komposztra.

A pajta felé oldalon is van OSB lap, vagy ott csak a pajta oldalfala van?
A pajta felől is tettem OSB-t, így nem huzatos az ól, érdemes volt.

Időközben felfejlesztettem az állományom néhány fürjjel is, ha valakit érdekel erről is tudunk értekezni. Nagyon aranyos, szelíd madárkák, a gyerekek nagy kedvencei, a tojásuk pedig vitaminbánya...

Roland.B 2013.11.20. 22:27:06

@zellerlevél: Nem tudom, kell-e engedély :)

zellerlevél 2013.11.20. 22:40:41

@Roland.B:

Köszönöm. :)

(Még lesznek kérdéseim, reményeim szerint hamarosan nem csak elméletiek, hanem egyre gyakorlatiasabbak.)

zellerlevél 2014.02.11. 15:30:40

@Roland.B:

Roland, a fürjekkel mi van? Tojnak? Együtt vannak a tyúkokkal? Írhatnál a tapasztalatokról.

Roland.B 2014.02.13. 11:30:06

Kedves Zellerlevél!

A fürjek megvannak, kezd lassan felfutni a tojókedvük is. A tyúkokal egy légtérben vannak, de egy hálóval elkerített részen. Nagyon barátságos madarak, a gyerekek kedvencei, minden ellenállás nélkül hagyják magukat megfogni, megsimogatni. Tavasztól a kinti röpdében lesznek, most télen bent voltak végig. A helyigényük nem nagy, ez a nyolc madárka simán elfér 1,5 m2-en.
Elméletileg ugyanolyan tojáshozammal lehet számolni, mint a tyúkoknál, azaz fürjenként heti 5-6 tojás, remélem lassan beindulnak. (Most kb. heti egy tojást produkának)

John Castellan 2014.05.18. 01:42:20

A tyúkudvar nem megtérülés kérdése, hanem egy hely, ahol kulturáltan lehet tyúkokat tartani/nevelni. A kulturált alatt lehet érteni azt is, hogy az állattartó nem tapos a sárban, vagy a tyúksz..-ban.

És az ilyen nem csak a tójás fogyasztásról szól, hanem egy lehetőség a tójás kikeltésére is, és egy lehetőség a tójás étkezési felhasználására akkor,amikor esetleg nincs más bevétel.

John Castellan 2014.05.18. 01:44:12

Ilyen fazonú pajta van a szomszédomnál, mint itt az első képen, csak azon teljesen normálisan állnak a deszkák. Ez azt is jelenti, hogy egy tyúkól akár 50 évig is állhat kifogástalan állapotban,ez meg azért időtállóság szempontjából nem olyan rossz.

Henrik Koebloes 2014.11.08. 08:38:33

Kedves Roland!

Szerintem nagyon ötletes a tyúkól kivitelezése és a hozzáállásod, és csak arra lennék kíváncsi, hogy télen használtál valami plusz melegítést a tyúkoknak vagy elég volt csupán az osb lapokból készült fal?

Molnár Zsolt János 2015.08.26. 00:04:38

Kedves Roland!

Gratulálok az építményhez. Érdekelne hogy a méretezett tervet mivel rajzoltad?

Köszönettel:

MZs
süti beállítások módosítása