Tyúkól terv - így jó lesz? - olvasói kérdés
2015. március 21. írta: Rosa Rugosa

Tyúkól terv - így jó lesz? - olvasói kérdés

 

Terveztem egy tyúkólat és kíváncsi vagyok a szakértő véleményekre.

 

10-12 darab tyúk lenne max. egy időben a portán.

A kisebb helységbe kotlós lenne ültetve, amikor nem ül a kotlós, akkor a kacsák (3-4darab) helye lenne.

A kifutójuk ~20-22m2 lesz.

 

Méretek:

Nagy helység: ~2,1m2

Kis helység: ~ 1m2

 

Az ülőlecek 1m hosszúak és 4 van belőlük.

3 tojófészek, 25cm átmérőjű a bebúvó.

A toljófészek méretei: 25x35x35 (szél x mag x mély)

Aljzat magassága a földtől 800mm

Belmagasság: 800mm

Bejárat méretei: 260x280mm (szél x mag)

 

Kérdeznék is konkrétat:

  1.        A toljófészek bebúvónak elég-e a 25 centi?
  2.        Okozhat-e bajt, ha kiscsirkék lesznek, hogy magasra kell felmenniük?
  3.        A kacsa jó-e a magasban, vagy inkább az ól alá építsek neki helyet?
  4.        Ebben a sima deszkázott állapotában, nem lesz-e nekik hideg az ól télen át?
  5.        Elég-e az ülőléc?
  6.        Kell-e szeparálni a kacsákat a kifutó részen vagy lehetnek együtt a tyúkokkal?
  7.        Beülő kell-e külön a kacsáknak, tyúkoknak vagy elülhetnek északára egy helyre is? Egyáltalán van-e          rá esély, hogy maguktól külön helységbe üljenek, ha az udvaron együtt vannak? 
  8.        Egyéb vélemény, jótanács?

 

Ha szeretné, nyugodtan kiteheti a honlapra a képeket és a kérdéseket, szívesen veszem ha már ez elején a jó irányba terelnek a hozzáértők és nem a megvalósítás után kell rájönnöm a hibákra.

Köszönöm előre is!

Üdv,

Laci

 A többi képért katt a képre!

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr297288125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donkey Hote 2015.03.21. 13:17:40

Kedves Laci!

Nekem a kacsák és a tyúkok együtt voltak. Valami borzasztó volt. Szerintem a kacsák külön kifutó. És egy kis medence, amiben fürödhetnek. A kacsáknak nem kell ülőléc. Nem fognak rá felülni. Ők a földön összekuporodva alusznak. A tyúkoknak jó a négy ülőléc. Bár sok is. Nagy küzdés lesz a legfelső ülőkért. A kacsák nem nagyon szeretnek létrákon mászkálni. Ők ilyen lusta fickók... A tojatók szerintem jók lesznek. Apropó kotlós, ha tojógyáriakat veszel, azok nem biztos, hogy megkotlanak. És csibékhez kell kakas is...

Smiky278 2015.03.21. 21:46:07

A kacsák nem fogják kiengedni az ólból a tyúkokat a földre. Legalább is nálam ment a terror.

JakabT 2015.04.15. 20:41:00

Szia!Lehet már késő, lehet nem, de azért leírom én is a tapasztalataim. Tyúkok, kacsák együtt borzalmas, a kacsák állandóan locsolnak, minden víz sáros lesz, állandó vízcserélgetés a következménye. Bántani nem bántották nekem egymást, 6 kacsa és 18 tyúk+kakas.A kotlós helyét jól szigeteld le, patkány, görény és egyebek ne tudjanak bejutni hozzá.A kacsákat én alulra raknám, alapos körül szigeteléssel, a ragadozók miatt.Télen nem fáznak, egy kis szalma kell nekik és majd összebújnak:) A kifutó egy része legyen fedett, hogy esőben, hóban is kitudjanak menni, ne legyen mindenhol sár.Legyen könnyen takarítható, fertőtleníthető,ne legyen nagyon zegzugos se, mert nehéz kitakarítani.A pala (ha az lesz a tető)alá én tennék rácsot, amit nem tud a patkány szétrágni.(saját tapasztalat, ott mászott be, jól lakott s távozott...)Kb. ennyi jutott eszembe:) Sok sikert!

Mészáros Mihály 2015.04.28. 20:56:48

Ó ezek szerint sikeresen regisztráltam!

Is Csel (törölt) · http://is-csel.blog.hu 2015.04.29. 13:29:11

Szia!
Én még annyit tennék hozzá, hogy az ülőrúd legyen henger alakú, mert lábfej elváltozást okozhat a tyúkoknál a szegletes. Nálam együtt vannak libák, kacsák, tyúkok, pulykák. Nincs semmi probléma. megvan a sorrend, hogy hogyan mennek be, és jönnek ki. Amúgy, mindenki tódul kifelé, senki sem akar bent maradni... :) Jó munkát!

zellerlevél 2015.10.21. 17:54:54

Ha lesz kiscsibe azok hogyan fognak felmenni? Nekünk a hasonló ól mellett már van másik (három) ól is, pl. egy olyan, ahol a kicsik vannak. És mindjárt megyek berakni az ügyetlenebbeket, mert 15 centi magasra sem tudnak felmenni egy 40 centi hosszú feljárón az egyhetesek...

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2016.01.08. 05:08:26

Jó régi már ez a poszt, megcsináltad már?

Ezek a kiálló tojódobozok nagyon népszerűek, de őszintén szólva, igencsak erősen kell megépíteni ahhoz, hogy elbírja a tyúkok súlyát úgy, hogy ne ereszkedjen meg egy idő után. Szerintem célszerű úgy kialakítani ezt a helyet, hogy ne konzolosan kelljen megtartani őket. Nekünk is ilyen kiálló van és egy év után alá kellett támasztanom.

A kacsákat nem tenném fel, szerintem sokkal jobb nekik, ha a tyúkok nem a fejükre tojnak, másfelől a kacsák tényleg piszkot csinálnak.

A tyúkoknak szerintem jobb, ha csak 1 vagy 2 rúd van, mert mind legfelül akar ülni. Max. a csirkék ülnek az alsó rúdra.

A kotlósnak és a csibéinek jobb, ha a talajszintre telepíted őket, mert a csibék kezdetben nehezen másznak fel a létrán.

Ragadozók ellen praktikusabb a valódi létre feljáró, bár feltételezem, hogy így is zárni fogod őket.

Nem látom a rajzokból, hogy hogy akarod takarítani az ólat? Nálunk alul egy tálca van, amit ki lehet húzni és a hátsó fel egy részét ki lehet venni. Ha tálcát csinálsz, legyen legalább 7-10 cm mély, mert ha kevesebb, a rajta lévő szalmával nehéz kihúzni. Én le szoktam venni a hátsó falat, kilapátolom a szalmát és csak utána húzom ki a tálcát, mert elég sekély.
süti beállítások módosítása