Kacsák, tyúkok, nyulak, egy igazi falusi idill - Az én tyúkólam 2.
2013. március 04. írta: Rosa Rugosa

Kacsák, tyúkok, nyulak, egy igazi falusi idill - Az én tyúkólam 2.

   Három éve lesz, hogy itt lakunk és igazából tavaly döntöttem el, hogy nekem bizony tyúkudvar kell!
Mivel az udvarunk elég nagy - hál istennek - ezért a kutyák és a gyerekek területéből lecsípve alakítottuk ki a baromfiudvart.
Nagy részben itt a régi ház tetőszerkezetéből megmaradt fagerendákat és a bontott téglát használtuk fel. Zsaludeszkával burkoltuk be.

első.jpg

első1.jpg

első2.jpg

első4.jpg


Eleinte csak egy vadkacsapár uralta a terepet.

első7.jpg

első9.jpg

Aztán megvettük az első 5 db fehér húshibridet. Utána követte őket 1o db állítólag letojt tyúk :) és még csatlakozott hozzájuk 5 db tyúkocska.

első3.jpg

első16.jpg
Annyira jól megszokták egymást, hogy szinte nem volt szívem a húscsirkéket is levágni. De hát azoknak az a sorsuk.
A kacsák is belakták az utána nekik kialakított ólrészt, mert 2 hónap se telt el, szépen kezdte lerakni a tojó a tojásokat. Kb 4o db lehetett. Ebből ő 14-et keltett ki.

első8.jpg

első11.jpg
A tyúkok is megszokták az új helyüket. Mondani sem kell, hogy egy ketreces állatnak már az is jó, ha nincs ketrecben, de hogy még van kb 5o nm kifutója tele zölddel!
Mivel elég sokra szaporodtak nyárra, kicsi lett a hely, és hozzányitottunk nekik még egy jókora területet. Hoztunk pecsenyekacsákat is, akik persze nem hazudtolták meg azt, hogy imádnak pacsálni.

első13.jpg

első17.jpg
Szépen éldegéltek, mikor megfogalmazódott bennünk, hogy a ketrecben tartott nyusziknak milyen jó is lenne ott rohangálni...
Kapva a felbuzdulásunkon kitettük őket a baromfiudvarba.

első18.jpg

első10.jpg

első12.jpg
Nagy volt ám a nézés minden részről! Hamar megbarátkoztak egymással. A nyuszik a cserép és téglarakás alatt találtak maguknak búvóhelyet, ahol szép sorjában elkezdtek szaporodni.

Ősszel mikor már bőven volt nyuszika is, cseréltünk egyet kakasra.Még fiatal példány volt, és hát sokszor elverték a tyúkok. Mostanra azonban jól kifejlődött és már nem nagyon hagyja magát :)

első15.jpg

első19.jpg

JUCA

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr405114022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tooodi 2013.03.04. 08:34:03

Tök jó, hogy ilyen jól megvannak egymással! Ez az esőházuk is nagyon tetszik az utolsó képen.
Szokták ezt használni porfürdőzésre is esősebb, havasabb időben, amikor máshol minden saras?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.03.05. 08:15:38

Nekem a nyulas képek a kedvenceim. Ez a békés egymás mellett élés nagyon bejön. Sőt, a kacsák is tetszenek! lehet beszerzek párat, jobb fejnek tűnnek, mint a libák...
Bár épp a múltkor láttam egy videót...:DDD
www.youtube.com/watch?v=oave-jKePH0

gigigombas 2013.03.07. 22:17:15

a nagy álmom nálad valóra vált gratula. a vadkacsáknak bekel vágni a szárnyukat,hogy ne tudjanak repülni?

Jucaanya 2013.03.18. 19:53:59

@Tooodi: Üdvözöllek! Igen, szeretnek ott ˝fürdeni˝ Mostanság is sok időt tőltenek ott, kapnak oda kaját is. Tök jó a talaj alatta. Még a fagyokban sem fagyott át a talaj, mert folyamatosan munkálkodnak :) vagy a tyúkok, vagy a nyulak.

Jucaanya 2013.03.18. 20:04:10

@gigigombas: Üdvözöllek. Mi nem vágtuk vissza a szárnyaikat. Igazábol jól érzik magukat, itt születtek és sztem azt se tudják hogy létezik külvilági élet. :) Repkedni akkor probálkoznak, ha veszélyt érzékelnek. De akkor sem magasra, csak úgy 50 cm-rel a föld felett és egyenesen az óljukba :)

Jucaanya 2013.03.18. 20:10:14

@Rosa Rugosa: Üdvözöllek. Semmi gondom nincs velük, nem agresszívek, sőt inkább visszahúzódóak. A következő kicsikből, amik május környékén lesznek -várhatóan- szívesen adok. :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.03.26. 11:35:13

@Jucaanya: Komolyan?:) Mert nagyon örülnék neki és persze előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása