Romok, egy hét nyaralás után
2013. július 06. írta: Rosa Rugosa

Romok, egy hét nyaralás után

Eltűntem egy hétre, nem túl messzire, egy Balatonhoz közeli kis faluba. Hmm, hamisítatlan falusi környezet, egy főutcával, a házakhoz tartozó hosszú telken az erdő aljában, domboldalban legelésző tehenekkel. A szomszédban kakaskukorékolással, a másik szomszédban germán stílusban kb. 2 milliméter magasra nyírt fűvel. A ház? Kicsi, hűvös, régi, a kert nagy, végében patak, dzsungel, csend (bár az nálunk is van), este éppen rajzó, röpködő szarvasbogarak, a diófa - meggyfa közé húzott bálamadzag szárítókötélen fürdőruhák, törölközők.

Teljesen az a fíling, mint amikor a suta városi falura megy nyaralni életérzés céljából. Nézd! -mondja a gyerekének- boci! -miközben rámutat egy tehénre. Nehezen tetszelegtem a szerepben, legszívesebben kiírtam volna magamra, hogy heló, tudom, hogy Bambinak nem csak az anyja, de az apja is őz (és nem szarvas), hogy felismertem ember, milyen fajta tyúkod van, hogy igen tudom, miért fekszik a tehén és azt is megértem, hogy az a másik ember miért k-va anyjázik annak a nagyon szép fekete hidegvérű csődörnek, nem azért mert utálja, csak hát kicsit gyökér a ló, de azért gyönyörű és persze a gazda is büszke rá. Erre nem volt alkalmam, annyira nem bántam, csak fura volt, hogy tudtam hogy ők azt hiszik én nem tudom... Azért túléltem persze.

Nem gondoltam a csirkéimre, kecskéimre, kutyákra, macskákra lovakra, reméltem, nem lesz túl nagy a veszteség, mire hazaérek. Délelőtt és délután igénytelenül fetrengtünk a Balcsiparton, vagy a vízben, vonultunk a bugyuta matracokkal, úszógumikkal, olyan igazi jó kis proli életérzés volt, mint kiskoromban, amikor a virsli, a sör meg a szakszervezeti nyaraló nem volt kérdés. A kis házba hazatérve jóleső érzés volt úgy elhenteredni a nyugágyban, hogy tudtam, nem az én kutyám ugat, nem az én tyúkomat nyírkálja valami, egyáltalán, tevőlegesen semmi közöm az egészhez, én itt csak egy néző vagyok, haszonélvezője ennek az életérzésnek. Jó volt! Ami pedig a legjobb volt az egészben, amikor pénteken összepakoltam a gyerekeket és egy utolsó viharos fürdés után útra keltünk, akkor nem volt szomorú búcsúhangulat, mert tudtuk, hogy a kis háznak ami olyan, mint a magyar narancs, akármilyen is, most már mi, vagyis a tágabb család leszünk a lakói és visszavár minket!

Amint lesz egy kis időm, mindenképpen bemutatom nektek az ott talált (sajnos még le nem fotózott) kincseket, az igazán régi és egyedi tyúkólakat! Gyöngyszemek! De most először a pihenés, punnyadás, semmittevés és gondtalan nyaralás oltárán áldoztam, persze nem fogok tudni sokáig tétlenül fetrengeni a parton, alig várom, hogy felfedezhessem ezt az igazán érdekes és értékes környéket!

A romok?

Most amikor ezt írom, péntek este van. Már alkonyodik, a tyúkok elültek. Egy kotlósom és az alatta kelő csibék... lost. A villanypásztor egy részét szétrágták a lovak... a szökőgép kutya elengedve, -anya, hidd el, nem csinált semmit (én azért láttam egy friss, szépen kidolgozott lyukat a kerítésen)...

Holnap jobban körülnézek, de így első látásra nem olyan rossz. Remélem világosban sem lesz az.

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr985393060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redrabit 2013.07.06. 12:43:01

Na hogy aludtál? Már szombat dél van ..még mindig romeltakarítás van ..vagy még mindig mérgelődsz ?
Vagy ne adj Isten minden rendben van ???
Mi augusztusban lépnénk le pár napra, de már előre rémeket látok :)

redrabit 2013.07.06. 12:43:54

Jaj azt elfelejtettem írni, hogy örülök, hogy egy kicsit te is tudtál pihenni , rácsodálkozni a világra , hogy másként is lehet , mint otthon :)
várom a mesédet a nyaralásról ...
Üdv..
R

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.07.07. 10:32:27

Világosban sem volt túl rossz, főleg hogy a kotlósom is meglett a csibéivel, a bolond beköltözött a kicsikkel a többi tyúk közé (pedig van elég üres szekrényke...). Egy csibetetemet találtam, szerintem a többi tyúk összenyomta.

@redrabit: Előre rémeket látsz? Megértem! Talán két éve volt, hogy elmentünk egy hosszú hétvégére és persze lecsapott a vihar itthon és a tyúkok úsztak az ólban.
De azért ne add fel, bízd a szerencsére...:D

könyvbolond_konyhatündér 2013.07.07. 20:57:13

Ezért fogom én hamarosan feladni a tyúktartást - egyszerűen nem lehet elmenni itthonról. Bár van, akit ideköltöztessek, hogy nyaralásképpen itt legyen és ellássa őket, de mindig gond van. Tavasszal, amikor unokát látogattunk, a kotlós alól eltünt az összes tojás pl. Tavaly a csibék szökdöstek a konyhakertbe, halgathattam hónapokokig, hogy mennyit kergette őket.
És akkor arról nem is beszélek, hogy van olyan edény pl a lakásban, amit hónapokig keresek, mire előkerül. Nagyon fogom sajnálni abbahagyni a tyúktartást, de nem megy. Decemberre újabb unokát várunk, két hétre eligérkeztem, hogy odautazom a nagyobbakat felügyelni, főzőcskézni, nagymamáskodni.

newborn 2013.07.07. 21:38:10

Igen, nagyon nehéz mellettük "önálló" életet élni. Mi is most készülünk el a hétvégén, de már rajtam is úrrá lett az "ideg". Ráadásul vannak itt naposok, amiket bent nevelek, mert a kotlós elhagyta még tojásformában őket... kint is mindenféle korosztály, külön külön zárva, mást esznek persze. Aztán ott van a locsolás és egyéb apróságok... VAlahogy idén, én nem is vágyom elmenni itthonról.

zsuzsi_buvar 2013.07.09. 14:06:28

En mar szervezem a house-sittert, nalunk nehezitett terep a 3 macska, 2 kutya, akikkel muszaj setalni naponta 2x es nem olebecskek, hanem lurcherek (agarkopo). Meg a tyukok a legegyszerubbek, bar nalunk nincsen kotlas, koltes, csibe meg egyeb uri huncutsagok, csak a tojast kell naponta kiszedni es a villanypasztort ellenorizni, h mukodik-e rendesen. Ja meg tapot/vizet adni persze :)
Tobbe lesz az allatok felugyelete, mint a mi nyaralasunk :PPP

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.07.10. 21:47:37

@zsuzsi_buvar: :D Ez ám a hobbyállattartás.:)
Nálunk nehezíti a terepet, hogy végre van egy jó házőrzőnk, be még csak beenged, de ki már nem...:D (Rosáék vicce, csontváz a bokorban, ki lehet? A tavalyi állatgondozó talán:D) haha.
Szerencsére a kamasz gyermekeim inkább az önálló egy hetet választották, mint, hogy a kistesókkal pancsikáljanak, úgy hogy meg volt oldva az állatfelügyelet.
De aki ilyen kaotikus rendszerben érzi jól magát, mint én, az magára vessen (teljesen átláthatatlan volt számukra a tyúktartási rendszerem - meg is értem. Az ember mindig tanul valamit. Most pl. azt, hogy a tyúkjaim érdekében is változtatnom kéne, hogy ne legyenek ennyire kiszolgáltatottak, ha én nem vagyok otthon.

könyvbolond_konyhatündér 2013.07.28. 19:01:33

Nem is volt nálunk addig gond, míg volt itthon lakó kamasz, majd egyetemista gyerekem. Rájuk lehetett bízni az állatseregletet, locsolást, megcsinálták, ha nem is szivesen.
De ez a house-sitter dolog tényleg nem olcsó, pedig rokon és szivességből csinálja. Nemhogy spórolnék a rezsin amíg elvagyunk, legutóbb pl 11ezer forintos telefonszámlát csinált nekem,és még csak nem is szólhatok, mert ő tesz szivességet. És persze tele hűtővel várom, készétellel töltött fagyasztóval, frissen sütött kenyérrel...

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.07.29. 11:52:38

@könyvbolond_konyhatündér: Ez nem túl biztatóan hangzik.:( Pár napra mi is készülünk elmenni közösen, az egész család, kamasz gyerekestől, ugyanez lesz a felállás, mint írtad, remélem azért akit megkérünk ugorja a feladatot.:)
Nem könnyű, az biztos. Ráadásul nekünk olyan kell, akit a kutya sem esz meg.:)
süti beállítások módosítása