De szeretnék gazdag lenni...
2013. február 25. írta: Rosa Rugosa

De szeretnék gazdag lenni...

A libák megsültek

asütoben.JPG

Szombaton levágtuk a libákat. Régóta ott volt a levegőben, csak valahogy mindig elbizonytalanodtunk. Levágtuk, elég pontatlan fogalmazás, a férjem levágta őket. Az istállóba lettek bezárva, ahol a bokszokat nem túl magas fal választja el egymástól. Az egyik az egyikbe, a másik a másikba. Én annyira tudtam, hogy valami ilyen lesz, amíg az egyiket vágta a férjem, a másik átvetődött a túloldalról -ahonnan úgy gondoltuk esélytelen átjönni- és vadul védelmezte a társát. Nos, a belezéskor kiderült, mind a kettő gúnár volt.

Két hete a dabasi vásárban vettünk késeket (már rég esedékes volt), úgy hogy a kiváló eszköz már megvolt.

kések.JPG

Nem voltak valami kövérek, pedig igazán nem sajnáltam a kaját tőlük, igaz, azt nem volt szívem megtenni, hogy bezárjam őket és hát ez az őrző-védő fitnesz életmód meg is látszott rajtuk. Az egyikőjük zúzájában egy alig felismerhető 2 forintosra bukkantunk...

zuza2.JPG

Jó sok tolluk volt, a gyerekek is segítettek tépkedni, a kettőről egy dagadt kispárnára való pehelytoll biztosan lejött. Kutakodtam a neten, de nem sok okosat találtam, hogyan kell kezelni, nem baj, majd felhívjuk a dédimamát, aki még tudja.

tollazás.JPG

toll.JPG

Hogyan készítettük el? Hát, úgy döntöttünk, ilyen finom hússal nem kell sokat kavarni, só, majoranna, bedörzsölés. Körbepakoltuk őket almával, aztán alufólia és vagy 2 óra sütés.

Az asztalnál a férjem felolvasta József Attila versét, érezzék a gyerekek, hogy nekik most mennyire jó...

1.ső strófa 

atálon.JPG

De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni,
Jó ruhába járni kelni,
S öt forintér kuglert venni.
2. strófa 
Mig a cukrot szopogatnám,
Új ruhámat mutogatnám,
Dicsekednék fűnek fának,
Mi jó dolga van Attilának.
1916-1918 (?)

Nos, áhítattal hallgattuk, miközben az orrunkat csiklandozta a libasült és a párolt káposzta illata. Aztán felriadtunk a kellemes bódulatból és felfaltuk őket. Nem vagyunk kis család, nem sok maradt a kutyáknak. Miután jól belaktunk, a nap további részét valahogy mindenki csak a kanapén, horizontális életformát folytatva tudta elképzelni.

Apropó, tudjátok mi az a kugler? Kicsit utánanéztem, a kugler az a mignon (vagy minyon). A mai Gerbeaud cukrászda alapítója Kugler Henrik készítette finomság volt. Elakadtam, mert valahogy nem egyértelmű, hogy ez egy magyar sütemény, vagy egy francia sütemény, amit nálunk ő honosított meg. A kugler József Attila idejében nem egy süteményfajtát, hanem papírzacskóba csomagolt aprósüteményt jelentett.

Azért kicsivel később még tettünk egy próbát, hogyan is lehet a lúdtollal írni. Most már kezdem megérteni, hogy üres zsebű költőinknek miért volt olyan nagy ügy, hogy tintát kell venni. Az a tintamennyiség, amit egy töltőtollal egy év alatt nem tudunk elhasználni, az kb. fél óra alatt felhasználásra került, pedig azért annyira nem fogyasztottuk a papírt.

libatollközös.JPG

libatoll1.JPG

libatoll2.JPG

libatollpisti.JPG

Mit szóltak mindehhez a tyúkok? Idilli nyugalom szállta meg az udvart. Az eddig csendes tyúkjaim valahogy életre keltek, a rossz idő, az ömlő eső ellenére is jöttek, mentek, kotkodálgattak, egyszóval megnyugodtak. Én is. De azért este hiányzott, hogy nem hallom a libáink rikoltozását, akiknek egy úton átsurranó egérke sem kerülhette el a figyelmét. Kázmér és Montisa a két gúnár lelke már az örök libalegelőkön rikoltozik és űzi a betolakodókat.Azt hiszem kora nyáron újra lesz libánk.

Kuglerről itt és itt olvastam.

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr625101200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csíra 2013.02.25. 21:45:45

1. Szeretnék érdeklődni a kék nyelű késről. Mi a neve, hol tudnék én olyat venni, vagy legalábbis milyen névvel keressek hasonlót?

2. Emlékezetes evészet volt, tetszik, hogy a vers is előkerült, és hogy kipróbáltátok a tintázást :))

3. Nem lennék meglepve, ha a tyúkok köszönetképpen több tojással hálálnák meg nektek a nyugalmat. De komolyan!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.02.26. 07:51:33

@csíra: Szia! A kés egy Dick kés, azt is a piacon vettük, a (száma 8 2425 21), pengehosszúsága 21 cm. Pontosan ilyen:
www.solvent.hu/webset32.cgi?&L=110&O=95&X=HU&M=310000&WSID=GOOGLEBOT&A=HU&FM=400003&TM=410009&S=23&B=5&TA=96

Érdemes körülnézni, mert 5-8000ft között változik az ára.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.02.28. 19:24:54

Szia!

Végigolvasva szegény tyúkok kálváriáját, biztos jó ötlet ismét rájuk szabadítani a pokoli libákat? Aztán megint jön a tojóládás horror :(.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.03.01. 07:34:48

@zöldeketbeszélek: Teljesen igazad van. Csak akkor lesz újra libánk, ha lesz nekik egy külön hely, ahová elzárhatjuk őket, nem akarom még egyszer stresszelni így szegény tyúkjaimat.
süti beállítások módosítása