Az én tyúkólam 2014 - 1. Zellerlevél alaposan megtervezett tyúkudvara!
2014. május 26. írta: Rosa Rugosa

Az én tyúkólam 2014 - 1. Zellerlevél alaposan megtervezett tyúkudvara!

 Zellerlevél régi olvasója ablognak, így külön öröm, hogy most az ő tyúkól építésést mutatahatom be! Ha te is jelentkeznél a játékra  ( Az én tyúkólam - 2014 ), írj a tyukudvarblog@gmail.com címre és küldd el a Te alkotásodat! 

 zeller 5.jpg

Mivel az anyagok egy részét a rokonok udvarában keresgéltük össze, így elviselhető volt az ára. (100 ezer alatt maradt)

Az ól alapja egy régi fém polc. Ezt fejreállítottuk, a lábai fogják a tetőt, némi toldás kellett rá. A polc eredetileg 180*70*192-es volt.  Elvágtuk, beletoldtunk, így lett 210*107*192-es. A tetőhöz vettünk két gerendát, meg tetőleceket. Bontott pala van rajta.

A tyúkól maga a fém polc felső két polcán van, két külön ólacska egymás felett.

OSB lapból van, öt db 15-öst, egy db 12 mm-est vettünk. A vékonyabb azért kellett, hogy pl. a mozgó alkatrészeknek legyen hely, és a két ól között is az van. 

Ami az ólban van: szintenként két tojófészek, illetve ülőrúd.

A kifutó: betonvasakat csiszoltuk le, hegesztettünk össze. Befestettük. Rajta ponthegesztett rács van.  A kifutó mérete: 280*192 cm  (magasság 240 cm), plusz az ól alatti rész, összesen 7,5 négyzetméter körül. (Az ól területe: 2 x 2 négyzetméter.)

A kifutó alján régi járdaszegély van. Az ól maga négy járdaszegély alapon áll, a kifutó sarkait is az tartja.

Az ólak alja, a vándoról teteje bontott műpadló. Megkönnyíti a takarítást.

Az ól alatti részen nem drótháló van, hanem egy régi rács. A festése kicsit körülményes volt, de jó, hogy így csináltuk, így a szag, a por is kevésbé jön a ház felé, a tyúkokat sem éri annyira az itt jellemző északnyugati szél, az ól és a túlnyúló tető alatt még a múlt heti nagy esőzés alatt is száraz volt a talaj, ezért a tyúkok egész nap kint voltak.

Árak:

Faanyag: 30 ezer körül 6 osb lap, 2 gerenda, és 6 + 8 tetőléc.

Drót 23 ezer. Ebből sokkal jobb minőségűt vettünk, mint ami szükséges lett volna elméletileg. Apunak hat tyújkát vitt el egy róka a héten, és már nem élcelődik a ponthegesztett rácson. A drótháló bútoros tűzőgéppel van rögzítve a fához, a fémhez gyorskötözővel.

A vasalatok, zárak, csigák, csavarok, gyorskötözők, polctartó az etetőnek, itatónak: kb. 10-15 ezer forint, de használtunk bontott ajtóvasalatokat is. Vettünk multinál akciós alátétkészletet, csavarkészletet. Kisboltban olcsó csigákat, tolózárakat.

Festék 10-15 körül, ebben van már ecset is, higító. Mindent lealapoztunk, lefestettünk és szerencsénk volt, mert az Aldiban festéknapok voltak, azt, aminek a literje festékboltban 2000 forint, öt literes  dobozban 4000-ért vettük.

Ami még kiadás volt:  szerszámokhoz   fogyó alkatrészeket vettünk, általában jóval többet, mint amit elhasználtunk. Ilyesmiket: csiszológéphez papír, csavarozógéphez kurrens fejek, fúrófejek, fémcsiszoló géphez fejek, ez utóbbi főleg a betonvas miatt kellett, mert évekig a földben voltak.

Etetők, itatók 3000 körül. Kaptunk régi típusúakat, de ezek nem jók. A felakasztott bevált.

Munkaóra: kb. 200. Ez munka mellett kb. hat hetet jelentett, sokszor nem értünk rá, esett az eső, vagy nem volt éppen még meg a szükséges anyag.

A szállítás: utánfutóval. Ha előrelátóbbak lettünk volna, fele ennyi úttal megoldható lett volna. :)

Kellett egy komposztláda is, a régibe a tyúkok által meghagyott zöldszárat, meg az ólból kitakarított almot tesszük.

15 tojójércét hozattunk, most 14 van, mert tegnap az egyik félrenyelt, és megfulladt. Kakas nincs, még teszteljük a környék lakóinak türelmét.

Napi 6-13 tojás van most. 

Enni kapnak kb. negyedrész tojótápot, darált kukoricát, búzát keverve, takarmánymeszet. A kertből gazt, megkapják az összes konyhai maradékot, elhasznált tojások héját megszárítva, összetörve a takarmányba keverve. Üzemi konyháról kapunk zöldséghéjat.

zellerlevél 

A kiindulás, egy régi polc

zeller 1.jpg

 Az osb lapok leszabása, csiszolás, festés

zeller 2.jpg

 A tető készítése

zeller3.jpg

  A tojófészkek és a kifutó félkészen

zeller 4.jpg

 A pala felrakása közben

zeller 5.jpg

Fent van a ponthegesztett rács, kész a kifutó szegélye

zeller 6.jpg

A tojófészkek belülről

zeller7.jpg

 Az ülőrúd (ennek később lábai lettek, így könnyebben mozgatható, tisztítható)

zeller8.jpg

 A feljárók, az ajtónyitó szerkezet, az etető és az itató

zeller9.jpg

A feljáró használat közben

zeller10.jpg

 A vándoról, sajnos még mindig kerekek nélkül

zeller11.jpg

A kész ól

zeller12.jpg

zeller 13.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr226210440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanus 2014.05.26. 12:32:53

Zseniálisan egyszerű, ötletes, tetszik. Egy kérdés: nem lesz ez télen hideg a tyúkoknak?

zellerlevél 2014.05.26. 12:58:36

@Sanus:

Jó kérdés. Remélem nem. Végülis a tyúkok szabadtartásban is életben maradnak, nem? :)

A szellőzőkre még kerül valamiféle ajtó, amivel télen lezárhatók lesznek.

Ha mégis fáznak a tyúkok, akkor még mindig kerülhet rá egy réteg hungarocel kívülről, már ott, ahol a tyúkok nem férnek hozzá, vagyis öt oldalon.

Chickambria 2014.05.27. 06:26:11

Kedves Zellerlevél!
Tapasztalatom szerint sajnos nem érdemes szigetelni a tyúkólat, mert az egyesrétegek közé befészkelnek az egerek, velük pedig jönnek a tetvek és különféle élősködők. A mi szigetelésünket ezért kellett lebontani. Helyette a mínuszban tettünk be nekik egy egy piros 30 Wattos izzót, ami melegített valamennyit. Lezárni a szellőzőket megint nem lehetett, mert belül a lecsapódó pára dunsztot teremt és levegőtlenséget. Remek lesz az ól, így ahogy van!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.05.27. 07:23:47

Szerintem is jó így, nálunk sincs szigetelés, talán annyi, hogy a tyúkjaid 2 hónapig nem nagyon tojnak majd. Ez valahol természetes is és ha ügyes vagy, lesz annyi tojás előtte, hogy valahogy átvészled ezt a 2 hónapot. Legalább is nálunk így megy.

zellerlevél 2014.05.27. 13:59:29

@Chickambria:

A villanyt mindenképpen ki kell vinnünk oda, mert télen szükséges lesz reggel is, este is.

@Rosa Rugosa:

Egyelőre megnőtt a tojásfogyasztáunk (pedig atyúkok előtt sem volt alacsony), elfogy az összes, amit tojnak. Lehet, hogy télre rendeződik a dolog.

A vándoról elkülönítésre szolgál, illetve ha nem lesz gond a szomszédokkal, akkor lehet, hogy lesz kakasunk is, a vándoról ideális lesz kotlósnak. Ezenkívül a gazos fű újratelepítésének legegyszerűbb módja a tyúkokkal való gaztalanítás lesz. (Ha megvesszük a képeken látható szomszédos telket - még mindig folyik az egyeztetés -, akkor lehet, hogy még kevés is lesz.

Ha érdekel valakit, szívesen leírom azt is, mit csinálnék utólag másképpen. ;)

zsuzsibuvar 2014.05.29. 11:38:53

@zellerlevél: Mit csinalnal maskepp? Sztem szuper az ol, a vandorol pedig nagyon jo otlet, barmikor szukseg lehet karantenra, pl uj madarak erkezesekor.
Mi is tobb tojast eszunk, a sajat elott heti egy tucatot vettem, ez ma masfel napi termes es elfogy. OK, csalok, mert el is adok belole, vagy pl a hetvegen 24-et osztogattam szet a csaladi bulin, mert jofej vagyok, de a tobbseget mi esszuk meg. A legjobb, legolcsobb feherjeforras.

A mi olunk egy teglahazikoban van, amit nem szigeteltunk, maga az ol 10mm-es preselt lapbol keszult. Nem faznak mar lassan harom eve, pedig a tavalyi tel hideg volt, sok hoval. Mondjuk viseli mind a tollkabatjat ugyesen ;)
En a tojasszam drasztikus csokkeneserol sem tudok beszamolni, kicsit volt kevesebb, de fel tojast igy is adtak fejenkent naponta. Allitolag nem is a hideg, hanem a feny, ami befolyasolja a termelest es mi nem lampazunk nekik, kint aram sincs (£500-ert egyelore nem is lesz :P)

zellerlevél 2014.05.29. 16:48:07

@zsuzsibuvar:

Mi régebben heti negyven tojást fogyasztottunk (két szülő, négy nagyjából felnőtt gyerek, + alkalmanként két oldalborda). Most elfogy ez a heti 62-67 tojás. (Mindannyian biztosan tudjuk, hogy a tojásnak semmi köze a koleszterinszint-emelkedéshez, és mindenkinek rendben van a koleszterinszintje.) A fogyasztásemelkedés főként a kisebbik fiunknak közsönhető, aki szerencsére hamar rájött, hogy a hűtőből elővett tojás jobb fehérjeforrás, mint a régebben használt fehérjepor. ;)

Ami kényelmesebb lenne másképpen:

- az etetőt és az itatót messzebb tenném egymástól
- az ajtó befelé nyílva jobban megakadályozná a tyúkok szökési kisérleteit, most kellett az ajtó elé egy deszkát raknom, hogy ha valami van a kezemben, akkor is be tudjak menni anélkül, hogy valamelyiket az udvaron kéne kergetnem :) Pedig a köves magasítás pont ilyen célból van az ajtó alatt is, de úgy látszik 20 centi nem elég erre a célra
- takarításakor kényelmesebb lenne, ha a legalsó rács a hátsó részen beljebb lenne pár centivel, és az alsó ól alja alá is be lehetne tolni a trágyás vödröt
- készítenék egy derékmagasságban lévő ajtót is, amin az ételmaradékot, zöldet beraknám
- valószínűleg készülni fog egy tyúkkijárat valahol a szomszéd telek felé (amikor végre a mienk lesz), hogy kiengedhessem a tyúkokat
- a villanyszerelés már készül
- a képekhez képest a tojófészkekre a tojáskiszedő ajtó felől készítettünk egy-egy kiszedhető támaszt, hogy a tyúkok által az ajtó felé tolt forgácsot, szalmát ne fújja ki a szél, amikor kinyitjuk. Amikor takarítom a fészket, akkor azt kiemelem, és az erre a célra vett sarabolóval (felénk: hurulónak nevezik? fjs.boltaneten.hu/image/termekn5638-sarabolo_horolo_190_mm_nyel_nelkul.jpg) húzom bele a vödörbe az elhasználódott almot. Í
- az ülőrúdak egy-egy rúdját lecseréljük a hétvégén keskenyebbre, mert inkább a fészekben alszanak, illetve a tojófészek tetején. Valószínűleg a tetőléc széles ülőrúdnak. Ha a keskenyebb rúd beválik, akkor a két másikat is lecseréljük.
- a feljáró lépcsőfokai 17 centire vannak egymástól, ez egy kicsit sok, eleinte csúszott rajta a lábuk, nehezen tanultak meg lejönni. Néhány tyúk lefelé még most is repül, egy pedig felfelé is
- a szellőzőket semmiképpen nem raknám két egymással szemközti oldalra, mert észrevettem, hogy ha szél fúj, akkor a tyúkok menekülnek a huzat útjából. Persze lehet, hogy nyáron meg igyekezni fognak pont oda ülni, majd megfigyelem :)

Chickambria 2014.05.29. 17:12:36

Nekem ez az ól is tetszik:
www.backyardchickens.com/a/navychicks-page
Ha tehetném valami ilyesmit építenék :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.05.31. 07:00:15

@zellerlevél: Nálunk van legömbölyített ülőrúd, mégis egy kupacban alszanak alatta a szalmában. :)
Az ajtót esetleg meg is oszthatnád és akkor lenne felül nyitható része,mint régi házakon látható: img7.indafoto.hu/9/2/1582_4abe17a1c80cbdd2aa241b70840879de/9076513_2e318ebae0c87e43e632a5050245e4c8_s.jpg

@Chickambria: Tetszik! Az a felhős égbolt a napocska lámpával...:)

zellerlevél 2014.06.01. 13:21:00

@Rosa Rugosa:

Kicseréltem az egyik ólban az egyik rudat egy keskenyebbre. Erre a régi rúdra kettő felült ma éjjel.

Apu javasolta, hogy délután zárjam le a tojófészkeket, akkor majd felülnek a rúdra. Lehet, hogy ma kipróbálom. Bár ha nem lesz bajuk tőle, engem nem zavar annyira. Kicsit gyakrabban kell cserélni a forgácsot a tojófészekben, mert oda piszkítanak, de nem látom, hogy valamilyen káros következménye lenne a fészekben alvásnak.
süti beállítások módosítása