Bezzeg régen! - a nosztalgikus gondolatok margójára
2014. május 07. írta: Rosa Rugosa

Bezzeg régen! - a nosztalgikus gondolatok margójára

Amikor megláttam a Faluhelyen itthon és másutt facebook oldalán ezt a tyúkólat, ami elé a bevezető szöveg így szólt: Amerikai típusú...

kicsit felbosszantottam magam, főképp amikor a hozzászólásokat olvastam. Szegény tyúkok miért vannak bezárva,miért a betont (nem is az) kaparják, stb. szegények, csak sóvárogva nézik a zöldet, mekkora állatkínzás és így tovább. Legszívesebben lefotóznám azt a közelünkben lévő házat, ami egy kisebb dombra épült és a tyúkok totál szétlyuggattak mindent, egy hatalmas porzó domb az egész, lassan pincényi lyukakkal. Nem kicsi hely, fű már ott sincs.

Micsoda állatkínzás!

Bezzeg régen!

Mi is volt régen?

Nemrégiben egy idősebb szomszéddal beszélgettem, aki elmesélte milyen volt gyerekként az élet. Amikor gyerekként csapatba verődve közösen hajtották a gyerekek a ludakat a Dunára, amíg azok úszkáltak, legeltek, addig ők játszottak, sütögettek maguknak, aztán estefelé hajtották vissza a libákat az ártéri földek tarlóján, így megvolt a szemes vacsora is. De jó is volt. És tényleg, de jó lehetett! Magam elé képzeltem az útvonalat. Minden apró utcában autók járnak (gondolom a Faluhelyen tulajai sem szamárháton intézik az ügyeiket), totál esélytelen lenne ma egy ilyen akciót gyerekekkel kiviteleztetni.Ahol meg lehetne, ott lassan már nincsenek is gyerekek, ha vannak azok meg inkább a városba vágyakoznak A másik szomszédunk azt mesélte, hogy a mai állapotok szerint még 3 utcát átívelő telek tartozott a házukhoz (és az összes többi házhoz). Ezen epret termesztettek, amit lovas kocsival vittek fel Pestre. A telkek feldarabolódtak, amint volt lehetőség mással foglalkozni.

Az élet megváltozott. A nagy föld -legalább is itt bizony a nagyon nagy jómód jele, a telkeket már régen nem holdban, vagy hektárban említik, hanem 500-1000 négyzetméterben. A kis utcákon autók járnak, a gyerekek biztonsággal már csak a körbekerített játszótéren, vagy olyan zöldben játszhatnak, ahová szükséges a felnőtt kiséret. A libákat ha akarnánk se tudnánk levinni a Dunára, főleg nem lábon, a tyúkok már nem az árokparton meg az utcában kószálnak, mert nem lehet. Ilyen körülmények között nem tartom korrektnek azt kritizálni, aki kisebb területen próbálkozik a mai korhoz illő formában az állattartással.

Szép dolog egy többhektáros birtokról azon merengeni, mekkora bénaság egy ilyen tyúkól, de az emberek többsége reggel elmegy dolgozni, este meg hazamegy és örül, ha így el tudja látni az állatait és biztonságban tudhatja őket.

Ma igazán vidéken élni vagy luxus, hobby, vagy a szegénység kényszere.

Egy átlagos falusi környezetben sem valósítható már meg az gond nélkül, ami 60-70 éve normális volt.

A Spektrumon láttam egy filmet, amiben a méregdrága felszerelésű amerikai túrista (akár hazánk szülötte is lehetett volna) végigkísér egy családot, akik lámákkal sót szállítottak, hosszú, több hetes, hónapos utat megtéve. A család tagja volt egy fiatal, tizenéves lány, akinek a velük utazó túrista azt ecsetelte, nem érzi-e magát rosszul a bőrében? Mert náluk ennyi idősen a lányok választhatnak. Mit szeretnének tanulni, dolgozni, egy csomó lehetőség áll előttük, van választási lehetőségük.

Elgondolkoztam, tényleg van. De egy dolgot nemigen választhatnak, hogy lámákkal sót szállítsanak, a munkát családi örökségként folytatva. Ez valószínüleg nagyobb falat nekik, mint ha orvosok szeretnének lenni. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr616111764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.05.08. 07:51:50

Ha valaki zárt tartásra kényszerül, akkor inkább csinálja normálisan. Legyen fölülről fedett, legalább három oldalról zárt. Ez a fajta állattartás semmivel sem jelent több jó létet az állat számára, mint egy jól szellőző zárt istálló.

Másfelől az írás többi részével egyet értek. Ma már nagyon kevés helyen lehet megvalósítani a baromfiak szabad tartását. Ahol lehet ott sem nagy mennyiségben.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.08. 16:26:44

Engem mindig felidegesít ez a bezzeg régen minden jobb volt duma (pont mint a külföldön jobb). Nem volt jobb csak más volt (pont mint külföldön).

"Szegény tyúkok miért vannak bezárva,miért a betont (nem is az) kaparják, stb. szegények, csak sóvárogva nézik a zöldet, mekkora állatkínzás és így tovább."
Nem láttam még szárnyast vágyakozni, ezek házi kedvencek esélyesen megvan mindenük és nem igazán lesz belőlük levese. A kommentelők nagy része meg még életében nem látott élő csirkét vagy csirke ólat.

Az ennyi idősen a lányok választhatnak dologról meg annyit, hogy választani lehet csak nem biztos, hogy meg is történik. Lásd iskola választás.

NyMisi 2014.05.08. 18:14:27

Nem értem mi a baj ezzel, még mindig jobb a ketreces tartásmódnál. A ragadozóktól is védve vannak.
Régen mi volt? Kikelt 20 csibe, 15 felnőtt, 10-et elvitt a róka.

zsuzsi_buvar 2014.05.09. 12:43:45

@BigPi: Mibol gondolod, h ez felulrol nem zart? A mienken atlatszo hullamlemez van, valoszinuleg ezen is, csak nem latszik. Miert kellene 3 oldalrol zartnak lennie?
Btw ezen latszik, h vadonatuj, a tyukok elso napjukat toltik benne, a masodik esos-szeles nap utan fel fognak tenni vmi oldalvedelmet, de erre meg nem gondoltak, szepen sut a nap. Mi sem fondoltunk, aztan a nyar vegevel meg rajottunk h kell.
Ez egy teljesen korrekt megoldas, ugy meg plane, ha idonkent kiengedik oket, felugyelettel, h ne tegyenek kart a disznovenyzetben (es ne vigye el oket egy ragadozo), mindenki jol jar.

zsuzsi_buvar 2014.05.09. 12:46:25

@01001100au: Pont ez jutott eszembe nekem is, h a kommentelok jo resze a hatodik emeletrol osztja az eszt :)))
Az is milyen, h az en szegeny bezart (ennel nagyobb kifutoba bezart) tyukjaim sem toltik az egesz napot a nyitott kifutoban, sot meg akkor is visszamennek neha es bent hederelnek lathato ok nelkul, amikor az egesz kert az ovek (tonkremegy a villanypasztor tapegysege es hasonlok).

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.09. 12:59:38

@zsuzsi_buvar: A csirke nem a világ legokosabb állata, a tyúk eszű kifejezés is jön valahonnan.
Arról nem beszélve, hogy amit a boltban vesznek ezerszer szörnyűbb helyen nő fel. Sokszor a napot sem látják egész életükben. Na azon kéne háborogni.

zsuzsi_buvar 2014.05.11. 14:50:54

@01001100au: nos igen, siman lehet, h az ezen a kepen felhaborodok veszik a ketreces csirket meg tojast, mert azt nem latjak a csomagolasra fotozva, h felallni sem tud a kicsi helyen es a broiler csirkenek eltorik a laba, mert nem birja a melle meg a combja sulyat :(
süti beállítások módosítása