Ha vasárnap, akkor piac!
2012. május 28. írta: Rosa Rugosa

Ha vasárnap, akkor piac!

  Végül is annyira örültem, hogy Pünkösd vasárnap volt piac. Szombaton mindenfélével foglalkoztunk, csupa haszontalan de kimondottan kellemes dologgal, este semmi kedvem nem volt boltba menni, hogy felkészüljek a két nap boltnélküliségre.

 
Így szépen kimentünk a piacra a férjemmel és három gyerekkel. Hát mit mondjak. Lehet itt firkálni a plázacicákat, akik a légkondicionált bevásárlóközpontokban lófrálnak és shoppingolgatnak mindenféle számunkra haszontalan ( lehet, nekik hasznos ) dolgokat de... Rá kellett jönnöm, hogy tulajdonképpen mi ugyanezt csináljuk, csak mi álcázzuk magunkat öntudatos vásárlónak, akire nem lehet ám minden szir-szar haszontalanságot rásózni. Áááá, dehogy. Vajon mi hasznosat találna egy plázamacska az öntöttvas régi, kézi kukoricadarálóban, vagy két libában, egy turkálós skorpiós baseballsapkában, vagy egy kissé félrekalibrált kínai távcsőben? A többit inkább nem is mondom. Na jó, zöldség, cseresznye, tej, sajt, nem haszontalan dolgok, de a többi...:)
 
Tehát vettünk egy kézi, öntöttvas kukoricadarálót. Ilyet, mint a képen látható, csak lábak nincsenek hozzá. Tavaly ősszel ugyanis valaki ránksózott egy elektromosat, ami, hogy őszinte legyek, egy rakás szar volt. Én mindig is utáltam a motoros, elektromos dolgokat, de talán azért, mert ŐK nem szeretnek engem! Vettem egy robogót régebben, amivel rajtam kívül még senki nem robbant le. De nem akárhogy, egyszer csak szép lassan megállt. Aztán betoltam valakihez, próbáltam újraindítgatni, de se kép, se hang, végül amikor elmentünk érte valakivel, annak persze rögtön elindult. És persze ez rendszeresen ismétlődött.
Szóval úgy gondoltam akkor (amikor a darálóval befürödtünk), majd egyszer szerzek egy jó kis kézi tekerőset. És most itt a piacon ránkköszönt. Tizenkétezzerről lealkudtam hatezerre, remélem jól fog muzsikálni. Illetve darálni.
 
 
 

 

  

Vettünk még két kislibát. Egy hetesek. Tavaly ugye már vettünk kettőt, de sajnos a kutyák végeztek velük. Talán most nagyobb szerencsénk lesz. Betettük őket a kiscsibék helyére, ahol kb. egész nap tutultak, mindenképpen ki akartak jönni. Tettünk be nekik egy kis darát, meg vagdostunk össze a kert végén lévő líceum leveleiből, sőt, még ki is engedtük őket egy kicsit legelészni, persze 10  perc múlva ömleni kezdett az eső. Szerencsére elállt hamar, ugyanis kezdtem aggódni, mi lesz a csibékkel. Mert hogy éjszakára össze akartuk tenni velük. Végül megoldódott a dolog, este fél kilenc után a tyúkok elültek, szegény kis csibék meg megkuporodtak a ládájuk és egy fatörzs között, úgy hogy csak be kellett pakolnom őket és a libusokat a ládába. Remélem éjjel nem tépik szét egymást...
 
Mi pedig továbbra is lelkesen járunk majd a piacra, ahol mindig akad valami kimondottan hasznos és nélkülözhetetlen dolog, ami ugyan eddig eszünkbe sem jutott, hogy kéne, de meglátni a tárgyat és felfedezni a nélkülözhetetlenségét ugyebár csak egy pillanat műve!

 

RR

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr984549828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick-probieren 2012.05.29. 13:37:39

Szépek a libuskák, sok sikert a felcseperedésükhöz... egyébként a libát a húsán kívül még miért szoktak tartani?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.29. 14:11:45

@nick-probieren: Mondjuk a májukért és a tollukért.
De ezek nem étkezési libák lesznek, ha megmaradnak, ugyanis van már nevük. Kázmér és Montisha. Persze nem tudjuk, milyen neműek... Mi arra gondoltunk, hogy nagyon jó házőrző lesz belőlük. De tényleg.:)
Tojástermelésük elhanyagolható, nincsenek pontos adataim, de a libák, ha jól tudom, 10-30 tojást tojnak évente.

korenka 2012.05.31. 14:02:18

Nagyon édesek a libák. Nekem is ajánlották, mert elűzi a rókát állítólag. Lsd VUK :D
Idén én is szerettem volna, de végül úgy voltam vele, hogy bemelegítésnek elég lesz a 30 tyúk. Jövőre pedig ha minden jól megy jöhet a kacsa és a liba is. Természetesen a húsáért elsősorban.

Jah, és én is imádom az ilyen vásárokat. A darálót nagyon irigylem. :D Mi elektromosat akasztottunk, de ez sokkal jobban tetszik. (én is benzin és áram mellőzése mellett vagyok, de akkor hogyan is neteznék...)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.06.02. 05:37:11

@korenka: A libák nem csak a rókát űzik el, hanem a nemkívánatos látogatókat is, főleg a gúnárok.:D
Egy ismerősnek vannak libái, hát, jobb mint harapós házőrző.:DDD

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.06.02. 05:38:45

Sajnos a mi villanyszámla csekkünk sem azt mutatja, mennyire tudnánk mellőzni az elektromosságot.:)

korenka 2012.06.04. 17:05:54

Idén még inkább nem akartam tyúkon kívűl mást tartai, de lehet, hogy veszek libát mégis. Mivel kell azt etetni?
(Itt szeretném elmesélni, hogy immáron baronfi udvar tulajdonos vagyok. Hát egy élmény! Folyton ott lógok közöttük. Csudájára járnak olyan szépek. Végül 16 jérce és 14 kakas arány maradt. Némelyik kakas akkora, hogy már most le lehetne vágni, pedig 6 hetesek. Órákig tudnék mesélni róluk. A blogomba természetesen ömlengek még róluk :D

Espelette 2012.06.04. 17:42:48

Libákon különben mi is gondolkodunk, tényleg jól kiegészítenék a kutyákat házőrzés terén. Bár, azt nem tudom,a kutyák mit szólnának hozzá!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.06.05. 10:13:23

@korenka: Na, gratulálok!
Egyébként a szép kakasokat egész jó áron el lehet adni, legalább is itt nálunk, nekem van most egy tollas lábú, eléggé érdekes szép tollazatú -nem akarjuk megtartani, inkább megenni- de a múltkor valaki 4000ft-ot ajánlgatott érte... ha esetleg nem akarsz vágni, akkor szerintem olyan fél évesen tuti el tudod adogatni őket.
Az én jércéim közt is van a 7-ből legalább 3 kakas, az egyik fekete, csupasz lábú, kíváncsi vagyok milyen lesz, ha szép, akkor azt megtartom.

A libák nagyon jó fejek, ők aztán nem menekülnek előled, hanem inkább neked kell menekülni, annyira tapadnak.:)
Bár erről tudtam eddig is, Konrad Lorenz volt a nagy tudoruk, sok szórakoztató történetet olvastam tőle még gyerekkoromban.
Egyébként a libák legelnek, füvet esznek és kukoricát.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.06.05. 10:16:22

Egyébként nálunk a piacon most rengeteg jércét, tyúkot, libát, kacsát árulnak. A hamarosan tojni kezdő "vörös" tyúkot 2000 forintért, hetes, kéthetes libát 1200-1500 forintért, 3-4 hetes jércéket 600 forintért adnak.

korenka 2012.06.05. 11:55:12

Egyre inkább kedvet kapok a libákhoz! :D
süti beállítások módosítása