Tyúktartás Délnyugat-Franciaországban 2.
2012. április 25. írta: Rosa Rugosa

Tyúktartás Délnyugat-Franciaországban 2.

 

Mit eszik a francia tyúk ?

Alapvetően ugyanazt, mint a magyar : szemestakarmányt és amit kapirgálás közben összegyűjt magának. Ehhez hozzájön még a konyhai zöldségpucolásból származó hulladék, ami eleve jó a tyúkoknak, ráadásul különféle rovarok számára is vonzó, ebből pedig megint csak a tyúkok profitálnak.
 
Hol vegyük a takarmányt?
Szemestakarmányt szinte bárhol lehet venni, legalábbis vidéken, például a hozzánk közeli kisváros kicsi szupermarketjében is. Természetesen nem nagy mennyiségben, maximum 5 kg-os zsákkal, és ennek megfelelően az ára sem a legkedvezőbb. Ráadásul a választék is kicsi és csak kész magkeverékeket árulnak.
Nagyobb városok hipermarketei általában külön takarmány-részleggel rendelkeznek, itt nagyobb kiszerelésben és olcsóbban lehet búzát, kukoricát, stb venni. Különféle tápokat és táplálékkiegészítőket is árulnak, ezenkívül itatókat és etetőket.
 
Mi (és ismerőseink döntő többsége) azonban inkább a gazdaboltokban vásárolunk, az ár/érték arány itt a legkedvezőbb. A gazdaboltokban 20-30-50 kg-os kiszerelésben lehet magvakat venni. Természetesen itt is vannak különféle kész magkeverékek és tápok, így a tyúkok életkorának és hasznosításának függvényében bárki megtalálja a kedvére való takarmányt.
Ezenkívül érdemes felkeresni a környékbeli gazdálkodókat, a termelők gyakran árulnak szemes kukoricát.
Mi 60% búzát és 40% durvára őrölt kukoricát adunk nekik. Időnként kapnak kész magkeveréket is, ami búzából, kukoricából, árpából és zabból áll. A szemestakarmány összetétele régiónként is változik : itt délnyugaton inkább kukorica (ebből termelnek sokat) alkotja, de például északnyugaton, Bretagne-ban, hajdinát is kapnak.
 
 
 
 
 
 
 
 Egyéb
 
A tojásokhoz nélkülözhetetlen kálciumot elsősorban magával a tojáshéjjal pótoljuk, ezzel nem árulok el újdonságot. Ezenkívül adunk nekik apróra tört osztrigahéjat és kékkagyló-héjat, melyek a kalcium mellett sok más ásványi sót is tartalmaznak. A kálcium beépülését elősegítő vitaminok (főleg D és A) pótlására sokan heti egyszer csukamájolajat kevernek a takarmányba, de ha a tyúkok napközben kint vannak, elegendő zöld növényhez és napfényhez jutnak, nincs rá igazán szükség.
 
 
A tyúkok táplálkozásában az állati fehérjék is fontosak, ezt az igényüket elvileg kapirgálás közben a rovarok, csigák, giliszták könnyűszerrel fedezik. Azonban, ha mi tenger gyümölcseit eszünk, az emberi fogyasztásra alkalmatlan rákfejeket, páncéldarabokat, lábakat mindig a tyúkoknak adjuk, odavannak az efféle csemegéért. A garnéla és tarisznyarák-darabokkal ráadásul nemcsak proteinekhez, de a tojássárgája szép színét eredményező karotinoidokhoz is hozzájutnak. 
 
 
 
Körülnéztem francia internetes fórumokon is (főleg az előző posztban már ajánlottakon), hogy mit javasolnak, mit érdemes még a tyúkoknak adni.
Gyakran visszatérő téma az ivóvíz, ezzel kapcsolatban osztanék meg néhány érdekességet. Túl azon, hogy természetesen ügyelünk az ivóvíz tisztaságára, többen ajánlják, hogy keverjünk a vízbe kakukkfű- és fokhagymafőzetet. A kakukkfű fertőtlenít, megelőzi a légzőszervi és bélrendszeri fertőzések kialakulását, a fokhagyma pedig kiváló a bélférgesség megelőzésére.
Egy népi bölcsesség szerint télen bort kell az ivóvizükbe keverni, mert melegen tartja őket és tovább fognak tojni (franciául itt olvasható: http://www.gallinette.net/forum/showthread.php?t=9757 ). A fórumozók közül többen kipróbálták, szerintük tényleg működik, hát, nem tudom, lehet, hogy jövő télen mi is megpróbáljuk…
 

 Espelette

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr164469939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falusisanzon.blogspot.com 2012.04.25. 08:35:58

Ez már megint nagyon izgalmas volt.Szívesen adnék én is rákmaradékot...
és a kakukkfű is nagyon elgondolkodtató!!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.25. 08:53:01

Tegnap mutattam a férjemnek ezt a posztot.
Azt mondta, kezdenek neki egyre unszimpatikusabbak lenni ezek a francia tyúkok...
Osztriga, garnéla... ( ő meg akkor jut ilyenhez, ha épp külföldre kell menni valami meló miatt és végre rászabadulhat a tengeri cuccokra ) a tyúkok, libák szabadon kószálgatnak az úttest mellett...
Hiába, az irígység az már csak ilyen...:D

Edit123 2012.04.25. 11:28:35

@Rosa Rugosa: Az még hagyján hogy osztriga, meg rák.... :D De télen majd jól beboroztatom őket és akkor illik majd rájuk a "szédült tyúk" jellemző :D :D :D Amúgy ez a fokhagyma, meg kakukkfüves dologban lehet valami, majd mondom anyumnak.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.25. 12:23:55

@Edit123: Majd együtt borozunk a tyúkokkal...:)

Espelette 2012.04.25. 12:36:11

@Edit123: Nyaron pedig jegbehutott rozet szolgalunk fel a garnelarak melle :D

Edit123 2012.04.25. 13:00:50

:D :D Igen, elég mókás lenne :D Oszt majd reggel valamelyik fészekben ébredek :D :D

Espelette 2012.04.25. 15:43:40

@Edit123: Foleg, ha elotte fel kellett masznod a magasitott tyukolba :D :D
Fokhagymara visszaterve: lehet nekik nyersen is adni, egy-ket gerezdet aprora vagva, a kajajukba belekeverve.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.26. 09:59:56

Hm, ha Franciaországban ilyen bódító szerekkel élnek a tyúkok, vajon mit használnak Jamaicában?:)))

falusisanzon.blogspot.com 2012.04.26. 11:41:01

@Espelette: Be sem kell majd pácolni őket, ha már életükben is fokhagymát esznek...

Espelette 2012.04.26. 12:54:25

@Rosa Rugosa: biztos valami helyi specialitast:D
@falusisanzon.blogspot.com: van benne valami, olvastam, hogyha nagy mennyisegben kapnak fokhagymat, az ize megjelenhet a tojasban es a husban is. Ez egy sultnel vagy egy omlettnel nekem nem lenne gond, de a fokhagymas piskota utos lehet :) De hetente egyszer 1-2 gerezd fokhagymatol ez nem fordul elo elvileg. Majd beszamolok rola, ha elkezdenek vegre tojni, remenyeim szerint par heten belul.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.26. 19:10:58

@Espelette: Igen, én is azt olvastam, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma is kifejezetten jó hatású, csak gondolom nem kilószám kell etetni naponta.:)

korenka 2012.05.17. 11:06:31

Imádtam ezt a bejegyzést! Elképesztő, hogy mindenhol lehet venni takarmányt. Tegnap egy egész áldott napot azzal töltöttem, hogy takarmányt kerestem a neten, hogy hol lehet kapni itt a közelben. Jár egy autó itt időnként de az csak keveréket árul... A hozzászólásaitok igen szellemesek lettek. Nagyon sziporkáztok a bortól! :D Tényleg mennyi bort kell a vízbe tenni Espelette?

Espelette 2012.05.17. 13:57:22

@korenka: A bejegyzesben fokent videkrol es videki varosokrol irtam, de tenyleg, sok helyen lehet takarmanyt kapni. A nagyvarosokrol nem tudok nyilatkozni, de szerintem a varosszeleken levo hiperekben ott is van takarmanyreszleg. Foleg, miutan nemreg egy noi magazinbol megtudtam, hogy a tyuktartas trendi :D
A bort illetoen pontos mennyiseget nem tudok mondani, a forumokon azt irtak, hogy keveset, ezzel nem vagyunk kisegitve. Viszont csak telen adjak, amikor hideg van. Szerintem jovo telen kiprobalom, ha latom, hogy csokken a tojasmennyiseg. En pl az 5 literes itatoba egy kis pohar (kb 1,5 dl) bort tennek.

korenka 2012.05.17. 14:05:26

@Espelette: Köszi a tanácsot én is ki fogom próbálni, remélem addigra nem felejtem el. Egyszer néztem egy műsort a francia mezőgazdaságról és áhitattal néztem micsoda becsülete van a borászoknak, sajtkészítőknek, állat tartóknak. Irigylésre méltó. Amikor másnak meséltem, hogy tyúkot fogunk tartani körberöhögtek. Itt nem trendi :D:D:D
süti beállítások módosítása