Téli kiscsibék - születtek november elsején.:)
2015. március 05. írta: Rosa Rugosa

Téli kiscsibék - születtek november elsején.:)

Jó rég nem jelentkeztem, sajnálom is, de erre már nem maradt energiám. Ugyanakkor hiányzik az itteni jó társaság! Tehát csak megerőltetem magam és szép lassan, jó sok posztra elosztva elmesélem mi történt eddig.

Jöjjön az első.

Egyre kevesebb időm maradt kedves tyúkjaimra. Most élesben tapasztalhattam meg, milyen is a napi nyolc órás munka melletti állattartás. Hogy milyen? Nem lehetetlen, de az a fajta szemlélődés és megfigyelés biztosan hiányzik belőle, mint amikor megtehettem, hogy a hangos kotkodácsolást meghallva kimenjek és felkutassam, milyen új helyre tojnak éppen a tyúkjaim.

November 1-én történt. Amikor nem az élőkkel szoktunk foglalkozni, mégis, a mi udvarunkan ezen a sötét és szomorkás napon új élet indult. A férjem hívott délelőtt, nem tudtam, mi lehet olyan fontos. Felvettem és fülig ért a szám. A férjem épp a lovat engedte ki a karámba, amikor azt látta, hogy éppen az út közepén (mármint amin a ló bemegy a karámba) megrögzötten kuporog "Kicsi rigó" -tudjátok, őrült japi tyúkocskám. Megpróbálta elhessenteni, de az felfújta magát és nem mozdult, szerencse, hogy a ló kikerülte. Aztán a férjem csak nem hagyta annyiban, aminek az eredményeképp a tyúkocskám megmozdult és vele együtt tíz apró lábacska.

fenykep2060.jpg

Sajnos az első héten két kiscsibe balesetet szenvedett, így három téli csibém maradt. A kis kotlós napokon át megrögzötten a szabad ég alatt éjszakázott velük, míg meguntam és egy este, mikor már besötétedett a lányommal összeszedtük őket és egy szalmával bélelt ládába tettük őket.Egész télen azt sem tudtam hol vannak, ilyenkor szabad préda a tyúkoknak mind az 1500nm, csak éjszaka néztem meg, hogy élnek-e még? Éltek, élnek vígan. Semmi extra táplálék, idén kukorica termett az egy hektárunkon, így a tyúkok ezt eszik és a házi maradékot.

fenykep2201.jpg

Elöl a kicsik, hátul a mami.

fenykep2200.jpg

Van valami megható abban, hogy a természet ilyen jól működik. Tudom, hogy vannak veszteségek is, de van-e jogunk az állatokat teljes mértékben megfosztani az önálló életre való alkalmasságtól? Én is adok nekik enni, inni, de ezek nélkülem is túlélnének, egész nap keresnek, kutatnak - igen, igen, már szökdösnek a szomszéd felszántott földre is.

Egészen fura színük lett...

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr787228635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donkey Hote 2015.03.07. 16:02:31

Elhiszem, hogy fülig ért a szád. Nekem is, mikor a japántyúkom ott maradt, hogy megüljön. De meglepetésnek az igazi! Sok sikert, ilyen japánokat még nem láttam. Ez a Kicsi rigó! Ez valami fantasztikus tyúk! Gratulálok a csibékhez! Nagyra nőjenek! Várjuk a többi hírt!

Gyula Burai 2017.02.20. 20:34:23

Sziasztok nekünk idén február 5.-én kotlott el a tyúkocskánk, 11 tojást raktunk alá. Remélhetőleg egy hét múlva kikelnek a kis csibék is, csak azt nem tudom hogy, kikelésük után kell e nekik infra lámpa vagy elég nekik a kotink melegen tartása.,,,!???

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.02.21. 09:30:13

Az én véleményem szerint nem kell nekik más, elég a kotlós. Szabadon van, vagy bezárva? mármint zárt udvarban? Ez nem mindegy, mert nyílt téren hajlamos ebben a hidegben kicsit "túledzeni" a csibéket.:) Ha nagyon aggódsz, akkor fellógathatsz egy infrát valahova, majd meglátod, hogy használják-e, de szerintem nem szükséges. A lényeg, hogy legyen előttük kukorica darálva (mert ez fűt) és víz. A helyük pedig száraz legyen.
süti beállítások módosítása