Olvasói kérdések - összeszoktatási problémák, véres széklet
2014. november 07. írta: Rosa Rugosa

Olvasói kérdések - összeszoktatási problémák, véres széklet

Olyasmiben fordulnék hozzád, hogy egyszerűen sehogy sem tudom össze szoktatni a kis krédliemiet és a nagy vörös tyúkokat. Már egy jó ideje(2-3 hónap) kerítésen keresztül szokják egymást nap mint nap, de ha átengedek 3-4 nagy vöröset, akkor pár perc elteltével, csípkedni üldözni kezdik a kicsiket. Sajnos oly annyira, hogy utoljára mikor átrepült az egyik nagy, akkor addig szekálta az egyik krédlit, hogy kirepült, aztán a kutyák át kergették a szimszédba. Szerencsére meg lett. Esetleg a blogodon felvetnéd ezt a kérdést, hogy mi van-e erre megoldás, hátha az olvasók már jártak sikerrel ilyen téren. 
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tamás!
képnélkül.png
Kedves Éva!

2 hete vettünk tyúkokat és ahogy ma takarítottam a helyüket észrevettem egy kis vért az ürülékükben. Ilyenkor mi a teendő? Nagymamám azt mondta hogy valami kakas gyógyszert kell nekik venni és az itató vizükbe tenni. Nem tudom a nevét sajnos.
Egyébként jókedvűek, esznek, isznak.

Várom mielőbbi válaszát!
Köszönettel:Gabriella

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr886868013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donkey Hote 2014.11.07. 07:18:20

Nekem is vannak otthon japántyúkjaim, és van elég sok tyúkom is. Én is nemrégen hoztam kettőt, de sikerült nekik két-három nap alatt beilleszkedniük, bár a gyöngytyúk kakasom még egy kicsit szivatja őket.

DH

sosperecke 2014.11.07. 21:19:04

A rangsorba való beilleszkedés muszáj sajna. Ez nem megy kergetés nélkül. Hagyd együtt őket, éjjelre is zárd össze őket. Pár nap alatt beáll a rend. Aki a tangsor legalján van, azt sajna sokat kergetik.

A véres széklet lehet kokci. Trisulmixet adj nekik. Állatorvosnál, vagy állatpatikában kapható.

zellerlevél 2014.11.09. 19:57:06

14 tyúkom mellé aputól hoznék egy kakast. Mikor - most, vagy tavasszal - hozzam át, mire figyeljek?

Két lehetőség van: vagy 20 hetes körüli kendermagost hozok, már kukorékol, sajnos szabadtartásban van, a diófa tetején alszik, nem lesz könnyű lekapni és áthozni.
Vagy fiatalka csibét, ők (még) nem vadak, ólban alszanak, viszont félek, hogy a tyúkjaim kivégzik, mielőtt kakassá válna...

Hogy szoktassam össze őket? Van egy kis vándorólam, de eddig egyetlen tyúk sem szeretett benne. Ebbe tegyem először a kakast?

Jadzia Dax 2014.11.16. 18:42:12

Sziasztok! Most fedeztem fel a blogot, nagyon tetszik. Az lenne a kerdesem, hogy szerintetek lehet-e tapok es gabonafelek adagolasa nelkul tyukot tartani egy megfelelo meretu kertben, ha mellette maradekot is adok, esetleg a szomszedoktol is osszegyujtom a maradekot? Ugye a tyuk a termeszetben keves gabonat eszik, kukoricat peldaul egyaltalan nem, hiszen az Amerikabol szarmazik, a tyuk meg Azsiabol.

Chickambria 2014.11.20. 05:33:17

@Jadzia Dax: az Araucana fajta megél zöld növényeken is... mert félig vad, mint pl. egy fácán. Én mégis kényeztetem őket és kapnak 10 magos keveréket, kukoricával, búzával és napraforgóval. Télen ugyanis a magokból származó energiával fűtenek és tartják fenn a testhőmérsékletüket. (Emberi ételekből származó maradékokat egyáltalán nem lehet adni nekik mert a zsíros ételektől végzetes hasmenésük lesz). Felelős állattartást javasolok és sok jó tanács megfogadását, mielőtt belefogsz!

zellerlevél 2014.11.23. 13:41:57

Másodszori próbálkozásra, némi családi segítséggel sikerült elkapni a szabadtartásos kakaskát. Egy papírdobozban hoztuk el, az úton nyugodt volt. Betettem a kifutóba, a tyúkok a másik sarokba mentek. Ez álldogállt a sarokban. Némelyik tyúk odament, megcsípte, ő pedig menekült előlük. Azóta álldogál a sarokban. Egy keveset vett, ivott, de láthatóan fél. Mivel ólban még sohasem aludt (diófa tetején szokott), itt pedig a kifutóban nincs ülőrúd, nem tudom, hol fog aludni.

Várjam nyugodtan, hogy megtalálja a helyét, vagy segítsek neki? Esetleg: elkülönítsem a vándorólba?

Chickambria 2014.11.23. 16:17:02

Szia Zellerlevél :)
Este, amikor besötétedik és már nem látnak kettőig se, tedd be a kakaskát a tyúkok mellé, hogy melegítsék egymást! Egyedül kinn nem jó neki, jön a hideg, fázni fog. Legalább megszokja, hogy hol kell aludnia. Legalább 2 hónap, mire teljesen összeszoknak és a tél sem könnyíti most meg a dolgát... Nekem is van 1-2 tyúkocskám, akiket minden este kézben kell berakni a többi mellé, amikor már sötét van. :D

zellerlevél 2014.11.23. 16:55:14

@Chickambria:

Megpróbáltam, nem megy. A kakas ül egy fém keresztrúdon egyedül. Hat tyúk ül az ól alatti részen, a kakaskától a lehető legmesszebb, egymást melegítik.
Nyolc tyúk az ólban van.

(Van pár, amelyik új májustól kint alszik mindig. Megtehetik, mert a kifutó biztonságos, 2*2-es ponthegesztett rács van rajta, sehol nem fér be más állat. Azt hittem, ha hidegebb lesz, akkor bemennek, de nem.)

Chickambria 2014.11.23. 21:16:56

@zellerlevél: Sajnálom. Sok türelemmel majdcsak sikerül összeszoktatnod őket. Sajnos makacsok tudnak lenni. Legtöbbször azért nem mennek be az ólba, mert kerülik a konfliktust a hierarchiában fölöttük állókkal. De ez télen elég kellemetlen dolog. Még írj, hogy mizu a jövő héten!

zellerlevél 2014.11.23. 22:55:14

@Chickambria:

Rendben.
(Csak nem fagynak meg ottkint.) :)

Nyilván a kakasnak sem könnyű, amelyik eddig szabadon élt, most meg egy négy négyzetméteres ólban és egy nyolc négyzetméteres kifutóban kell élnie. (Már nem sokáig, remélem végre csak megkötjük azt a szerződést a szomszéd kertre. Mire készen van, mindig meghal egy örökös, meg kell várni a hagyatékit. Most úgy döntöttünk, hogy részben is megvesszük, talán így gyorsabban megy.)

zellerlevél 2014.11.24. 21:55:11

@zellerlevél:

Ma az egyik portás nénink adott egy jó ötletet: szórjam be az összes tyúkot és a kakast hintőporral. Szerinte így egyforma szaguk lesz, és hamarabb befogadják. Megtettem, és beválni látszik, mert a kakas ma már az elsőszámú helyre vonult vissza: a felső ól teraszkájára. Kicsit magabiztosabbnak is tűnik.

(Úgy látom, hogy a nyakán a toll egy kis helyen véres, rászáradt a vér, a toll nem hiányzik. Vagy akkor sérült meg, amikor elkaptuk, vagy tegnap csípte meg valamelyik harcias tyúk.)

zellerlevél 2014.11.29. 21:50:16

@Chickambria:

Már jobb a helyzet, de még mindig nem a kakas az úr a tyúkudvarban...

Nem bántják már, de kerüli a konfliktust, pl. nem is próbál a finomabb falatokból enni, azt eszi, amit a tyúkok meghagynak, azért szemmel láthatóan nem éhezik.
Egyedül álldogál többnyire, mindig magaslaton, mivel nagyobb, mint a tyúkok, felülről figyeli őket. Ha odamegyek, akkor előjön, de velem is bizalmatlan. Ha külön neki adok enni, akkor is vár, hogy valamelyik tyúk nem veszi-e el előle.

Ahogy sötétedik elül, bent alszik egyedül a felső ólban. (Apunál diófa tetején aludt.) Nem zavarja, hogy a tyúkok még kint vannak.

A nyaka meggyógyult.
Reggel négy után kezd kukorékolni, dél után nem hallottam a hangját. A férfiúi kötelezettségeit már megpróbálta teljesíteni, néha sikerül neki, néha nem. Remélem egy idő után belejön az uralkodásba. :)
süti beállítások módosítása