Letojt tyúkok - olvasói levél
2014. szeptember 03. írta: Rosa Rugosa

Letojt tyúkok - olvasói levél

 Kedves Éva!

Két éve vannak tojótyúkjaim, mindig fiatalon, 6-8 hetesen vettem őket, semmi gond nem volt. Teljesen tanyasi pipik, legelő, túl nagy hely, minden adott. Egyedüli problémát a róka jelentette, 35-ből 10-t elvitt, első alkalommal 7-8-t. Ebből kiindulva, hogy még se 1800 Ft/db-ért vegyünk, csak 500-ért, vettünk letojtat. Teljesen szépek voltak, csak a nyakukon kicsit kopottak. Természetesen azt kapták amit a többi: két rész kukoricadara egy rész tojótáp. Természetesen néhány napig tojtak, egyre kevesebb lett, azóta gyakorlatilag semmi. Az állatok lefogytak szép lassan, gondolom ezért sem tojnak. Reggel kiengedem az ólból őket, sokszor szétszélednek, nem jönnek enni. Ennivaló állandóan van előttük, ma például kiraktam a vályút az udvarra, ott azért megtalálták. Az ólba rácsos ajtón keresztül mennek be, birkák megeszik a kajájukat.  Este többnek a begyét megnéztem. 10-ből 6-nak teli volt a begye teljesen, 3-nak félig, 1-nek teljesen üres. Tegnap egyet próbára levágtunk, a legátlagosabbat, a legnagyobb tojás kis borsó szem nagyságú volt, de sok-sok apró is volt. A zúzájában csak fű volt, dara egyáltalán nem,
Kérdéseim:---- mennyi idő alatt fejlődik ki ekkora kezdeményből tojás, ez most gazdasági kérdés. Július 10 óta tartom őket, azóta ették (ha ették) a kukorica-tojótáp (Monoron gyártott dercés), a férjem erősen tanácsolja, adjam el őket. Az elmúlt hét hetet sajnáljam, vagy azt amikor tojni kezdenek. Megjegyzem a régebbiek is nagyon alábbhagytak az elmúlt héten, fele már két éves is elmúlt.
------------mivel tudnám visszahizlalni őket, ami nem táp, vagy legalábbis nem haladja meg az 1/3-ot.
Köszönöm a tanácsát, nem baj ha többen is válaszolnak, csak előremutató legyen.
Szneva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr176660995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chickambria 2014.09.03. 07:42:51

Kedves Szneva!
Körülbelül két hete az én tyúkjaim is alig tojnak. 12 tyúkom van és egy kakas. Körülbelül 3 hete alig tojnak. Egy hónapja pár tyúk tollváltásba kezdett - ezek most egyáltalán nem tojnak, a többiből még van amelyik kotlik :) vagy kotlott és ezért nem tojik, a lényeg hogy csak 1-2-3 tojásunk van naponta. Én kihasználom ezt az időszakot a betegségmegelőzésre, a féreghajtásra és a vitaminozásra. Sok türelem és gondoskodás kell, de egy egészséges tyúk még 5-6 éves korában is szépen tojik. Kitartást kívánok!
Tin-Tin

amy36 2014.09.03. 10:14:58

Szia!
Mi szoktunk adni Jolovit-ot a vizükbe, és meszet a takarmányukhoz.
Most nekünk sem tojnak olyan jól; a 15 tyúkból 1 kotlik, a többi meg 4-5 tojást tojik. Türelem, visszaállnak majd! :)

Donkey Hote 2014.09.03. 11:33:18

Kedves Szneva!

A tyúkjaid szerintem azért nem tojnak, amiért a mieink. Már itt az ősz és ilyenkor általában elhagyják a tojást, nekünk is vannak, csak annyi, hogy nekünk tanyasi van. Ilyenkor mindig vissza esnek tojás ügyileg. Ha van benne kicsi tojás, akkor kábé egy olyan egy két max három hét múltán elkezdenek majd tojni :)
A fogyás pedig lehet azért, mert nagy helyen vannak, nekem a csirkékkel volt ilyen, mert kint voltak mindig az udvaron és kábé a súlyuk 1/4 leadták vagy ahogy nevezik lejárták. ha kopaszok még mindig akkor meg próbálj nekik beszerezni egy kis kalciumot, nekem is volt olyan, hogy a csibéknek nem volt tolluk, és adtam nekik egy kis kis kalciumot, és visszanőtt a tolluk, de legalább ha levágod kevesebbet kell kopasztani:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.09.03. 17:16:42

Letojt tyúkoknál szinte mindig jellemző, hogy feladják akár hónapokra is a a tojást, amíg átállnak az új életre. Szerintem nagy tojáshozamra ne számíts a tavasz előtt. A tollnövekedést kiválóan serkenti a napraforgómag.

johii 2014.09.04. 21:26:17

Nálunk is hasonló a helyzet, most kicsit alábbhagytak a tyúkanyók. Az egyik egy fürjtojás méretűt pottyantott, egy másik pedig héj nélkülit. Szóval szerintem én is adok egy kis vitamint nekik, mert az enyémek tojótápot nem kapnak, csak darát meg szemest.

Chickambria,a féreghajtásként mit adsz nekik? Én még ilyenről nem is hallottam...
Akár ezért is fogyhatnak a tyúkok?

johi

Chickambria 2014.09.05. 17:38:27

Kedves Johi!
Program F a neve annak a gyógypremixnek, amit a férgesség ellen adok a madaraknak. Ez a készítmény nem szívódik fel az állat szervezetében, csupán a bélcsatonában végighaladva kiírtja a petéket ill. kihajtja a kifejlett férgeket a szervezetükből. Sajnos a férgesség előfordulhat a szabadon élő állatokban, mivel a földről mindenféle bogarat, csúszómászót és ürüléket összeszedegetnek. A bogarak pedig köztigazdái a bélférgeknek.
www.ncp.hu/termekeink/elanco_animal_health_termekei/program_f_03_100g_1_kg_10_kg

johii 2014.09.05. 21:56:54

@Chickambria: Köszi, akkor ehhez állatorvos kell. Johi

Chickambria 2014.09.06. 07:55:30

@johii: Igazából csak állatpatika. Recept nélkül vettem a helyi állatorvos is meg tudja rendelni, kb 600.- forint egy csomag, ami 1 évig is elég, igazán megéri. Egyébként elfelejtettem mondani az előbb, hogy igen ettől is fogyhatnak a madarak és veszítenek az immunerősségükből, télen könnyebben megbetegszenek.

Ny.Misi 2014.09.07. 14:26:37

A letojt tyúkok 1-1,5 hónap alatt helyrejönnek és rendesen tojnak. Itt takarmányozási probléma van. A 2/3 rész kukorica túl sok. A kukoricától nem fog tojni az alacsony fehérjetartalma miatt, inkább csak híznak. Ha mindenképp házi darakeveréket akarsz akkor legyen benne bőven búza és kevés zab is. Olajos magvakat, borsót, tökmagpogácsát is használhatsz 5% arányban. Nem gyárilag kevert tojótáppal kell keverni, hanem tojó koncentrátummal vagy szójadarával 10-15 %-ban.
Ezen felül kötelező a takarmánymész és erősen ajánlott a zoolit.
Ha nem akarsz vele vacakolni akkor meg használj gyári tojótakarmányt! Nekem az agrifirmes bevált.

Ny.Misi 2014.09.07. 14:30:06

@Rosa Rugosa: A napraforgó mellett a kendermag is kitűnően segíti a tollasodást.

zellerlevél 2014.09.07. 14:46:12

Amikor a tyúkjaink tetvesek voltak, ugyanezt produkálták... (Már nagyjából túl vagyunk rajta, legalábbis remélem.)

zsuzsibuvar 2014.09.23. 09:49:16

Mi mar csak letojtat hozunk, altalaban ket-harom napig tojnak, aztan semmi egy jo ideig, aztan ujrakezdik. A mi letojtjaink ketreces tartasbol jonnek, vagy jobb esetben egy akar szaz meteres zart epuletbe voltak bezarva, sokezer tyuk csak tojjanak. Az eletuk iszonyat stressz volt, meleg, tomeg, fenyhiany stb. Most kezdenek igazan tyukkent elni, kell egy kis ido, amig atallnak a jora. A valtas stressze okozza legtobbszor a tojasrakasi szunetet, de ha volt benne sok kis tojaskezdemeny, az azt jelenti, h meg sokaig tojt volna neked.
En eleinte nem engednem ki oket a szabadba, egy hetig csak kb 1nm helyuk van nalunk, ahol latjak a tobbi madarat, de nem erintkeznek, csak utana vegyulhetnek a szabadban. Ezzel a verekedest is megelozzuk, meg jobban hozzaszoknak a kapirgalashoz, a nalunk kapott kaja is mas mint amit addig ettek stb. Kisebb stressz.
süti beállítások módosítása