Kotlóssal keltetés - újragondolva
2014. július 03. írta: Rosa Rugosa

Kotlóssal keltetés - újragondolva

A lustaságom is oka lehet annak, hogy ennyire kedvelem a tyúkszaporítás és nevelés természethez leginkább közelálló módját. Ugyanakkor kezdtem kicsit megunni, hogy van egyszerre 4-5 kotlósom és mindegyik 2-3, jobb esetben 8-10 csirkével szédeleg. Azért ez így nem túl hatékony.

Az ember hiába olvassa a könyveket, az azokban rejlő tudás, ha nem szájbarágós, bizony sokszor csak akkor jön elő, ha az ember a gyakorlatban is tapasztal. Újra Báldy könyvét olvasgattam és amit korábban felesleges tevékenységnek gondoltam, az most, így utólag értelmet nyert. Azt írta, hogy a kotlós alól szedjük ki a frissen kelt csibéket, majd amikor az összes kikelt, osszuk szét őket a kotlósok alatt.

Azért ennyire nem voltam tervszerű, de alkalmaztam. Rájöttem ugyanis, hogy a kotlós, hiába van még kelő csibe a tojásban, nem fog rajta ülni, ha a legidősebb csibék elérték a 2-3 napos kort. Akkor ugyanis, ha tovább ücsörög, a már kikelt, élő csibéi életét kockáztatja, ha nem viszi őket enni, inni. Most mondhatjátok, hogy de hát a csibék 21 napra kelnek... Én is így tudtam, de akár hiszitek, akár nem, hiába tettem a tyúkok alá úgy tojást, hogy az teljesen friss volt, tehát 2 nap tojástermését pakoltam alá, nálunk még olyan soha nem volt, hogy a csibék egyszerre keltek volna. Volt amelyik előtte, volt amelyik utána, akár öt nap különbség is volt az első és az utolsó között. Már ha kikelt az utolsó, mert sokszor egyszerűen kidobtam a ki nem kelt tojásokat.

Idén egyszerre három tyúkom ült el, az egyik egy kis fekete krédli, eddig sosem sikerült neki egy költés sem, mindig valami baleset lett a vége. Nem is tettem alá semmit, csak ült a naponta alátojt tojásokon. Az egyik kotlósom alatt volt 21 tojás, a másik alatt 19. Kettő csibe kikelt jó idővel azelőtt, ahogy kellett volna (lehet ez a két tojás talán öregebb volt, nem tudom). Éjszaka betettem őket a kis fekete alá, frissen kelve. A kis krédli nagyon megörült nekik, vígan vezetgette őket.

Fénykép1596.jpg

Fénykép1594.jpg

A másik két tyúkot egyszerre ültettem el. Vagyis kotlani akartak már jó ideje, de egyszerre pakoltam alájuk tojásokat. Megjött a front, az esős idő és mint nálunk embereknél, tömegével pattogtak a tojások a két kotlós alatt. Vártam még két napot, addigra a 40 csibéből kikelt 25. Ezeket este bepakoltam az egyik kotlós alá, a ki nem kelt tojásokat megvizsgáltam a vizes módszerrel. A maradék 15-ből 5 nem tűnt életképesnek, ezeket megjelöltem, majd az összes tojást beraktam a másik kotlós alá. Négy nap eltelt, mire kikeltek, az öt kétséges tojásból egy kikelt, a többit felbontottam, azok üresek voltak, így lett a másik kotlósom alatt 11 csibe. Ismét este láttam munkához, a 25 csibét vezetgető kotlós alól az éj leple alatt kiszedtem 4 csibét, akik sokkal kisebbek voltak a többinél és átpakoltam őket az utoljára keltek közé. Követhető?:) Így vezetgetett végül a két kotlósom 21 illetve 15 csibét. 

Az egyik kotlós a 15 csirkével (ott vannak, csak nem látszanak, jó kis fotó...)

Fénykép1597.jpg

A kis japán párosom ismét együtt költött, idén már másodszor, és neveli a csibéit. Egy helyre tojnak és utána együtt járnak és nevelnek! Ha valami veszélyt éreznek, összebújnak, ha még nagyobbat, akkor az egyik védi a csibéket, míg a másik támad. Ez igen ritka! Amikor ismét előtörtek a helyükről, most 17 csibével, akkor a fészekben találtam még 2 ki nem kelt tojást. Ezeket megfogtam és betettem abba a fészekbe a bálák közé, ahová az összes tyúk jár tojni, tehát egész nap ült rajtuk valaki. Ezek is kikeltek! Amikor megtaláltam őket, pár nap múlva, éjjel betettem a többiek közé.

Miután folyamatosan védekeznek csak 3 csibével sikerült lencsevégre kapnom őket.

Fénykép1590.jpg

A történet azért annyira nem tökéletes, legalább 10 csibét felfalt a kutya. De nem az ő hibája. Nem tudom mi viszi rá a kotlóst, hogy a megkötött kutya orra előtt, tőle fél méterre etesse a csibéket. Azóta megnőttek, tehát ennyi volt a veszteség... egyenlőre.

Meséljetek! Nálatok hogy működnek a kotlósok?

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr166469757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2014.07.10. 18:28:12

Nálunk sehogy, egyelőre még nincs kakas.

Apunál a te módszeredhez hasonlóan (16 tojásnál nem tesz többet egy alá, két napi termés van alattuk, ha ül másik, akkor a ki nem kelt tojást az alá átcsempészi, kikelt csirkét nem tesz máshová).
Kivéve most, amikor az állományát megfelezte egy róka, már elkönyvelte veszteségnek az egyik tyúkot, aki három hét múlva előjött 4 csirkével, és otthagyott még négy tojást, amire nem tudott kit ültetni. Egész furcsa volt, hogy egy kotlós egyforma csirkékkel vonul fel-alá.

joco777 2014.07.10. 20:57:18

Üdv,

Nálunk épp most kellene kelniük a csibéknek, vagyis egynek jól járt az órája mert pontosan 21 napra ki is kelt. 21 tojást tettünk egy kotlós alá aki nagy sokára akart csak elkotlósodni. Már az első napokban kezdte törni a tojásokat, szinte ahogy fogytak a napok úgy a tojások is. Ma reggel már csak 7 tojás volt alatta abból egy csibe ki is kelt kettő összetört de abban csak valami büdös massza volt gondolom azok nem voltak fiasok. Hát egyenlőre ennyi még bekukkantok hátha van valami fejlemény....

joco777 2014.07.26. 12:51:09

Lezajlott a kotlás, hatásfokról csak annyit, hogy start 21 tojás eredmény 1 szem csibe. Egy ártatlan csibével is jól nézett ki a kotlós, de hogy ne legyen egyke, szereztem 4 sárga orpingtont, igaz azok egy héttel később keltek. Este csempésztem alá a négy műanyás csibét, reggel a saját csibével foglalkozott csak, de délutánra már a többi is ott szaladgált körülötte. Így jól sikerült a beszoktatás.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.07.30. 05:56:12

@joco777: Megette a többi tojást? Ez tényleg jól sikerült-mármint a beszoktatás, a kicsi tudja tartani a nagyokkal az iramot?:)

joco777 2014.07.30. 12:57:17

Talán nem a kotlós ette meg, ő csak összetört néhányat mert a héjakat megtalálta alatta minden nap, a sárgája meg összekente a többi tojást, először nem is mertem lemosni őket. Félidőnél már szalmát kellett cserélni mert kezdett büdösödni. Egyszer láttam, hogy egy másik tyúk van mellette és kotorászik a kotlós alatt, a maradék tojást talán az mentette meg, hogy szalma került rájuk amit szerintem a kotlós kapart oda. Így a 20-ik napra 7 tojás maradt abból kikelt egy csibe aztán hagytam még pár napig és a végére mind eltűnt.
Az egy csibe a nagyobb a négy orpington 1 héttel fiatalabb, de nincs semmi mintha egyszerre keltek volna.

Donkey Hote 2014.09.02. 12:14:16

Én még júniusban ültettem a nagyinál egy félig orozva félig ültetett kotlóst. Egy régi ólba, ahová már a nagyi a tyúkokat sem meri beengedni tettem a kotlóst. Minden szép és minden jó lett. A második héten, mintha érezték volna a pocok, hogy itt van a kotlóst, és a kosár alá fúrt. A nagyi bevitte a kamrába és ott kezdte el költeni a csibéket. A huszonöt tojásból húsz csibe lett volna, csak a kotlós négy csibéből lehúzóst csinált. Na aztán jöttek fel hozzánk és a tizenhat csibéből két csibe elpusztult, mert túl kicsik lettek, és egy pedig kint maradt a viharban és az is elpusztult. Azóta tápot kapnak és köszönik szépen élnek és virulnak.
süti beállítások módosítása