Tyúkól Kusturica szellemében
2014. június 10. írta: Rosa Rugosa

Tyúkól Kusturica szellemében

Emil Kusturica nevét olvasva nekem elsőre a libák ugrottak be, de való igaz, Typopotamus tyúkóla tényleg ezt a hangulatot idézi!  

Ha te is jelentkeznél a játékra  ( Az én tyúkólam - 2014 ), írj a tyukudvarblog@gmail.com címre és küldd el a Te alkotásodat!

 

kust6.jpg

Feleségemmel tavaly döntöttük el, hogy tyúkokat fogunk tartani. Az interneten fellelhető anyagok alapos áttanulmányozása, valamint lakóhelyünk környékén élő és baromfit tartó, főleg idősek véleményét, tanácsát meghallgatva terveztem meg ezt az ólat, és a hozzá tartozó teljesen zárt ketrecrészt.

Nem szerettünk volna sok állatot (3 tojó és 1 kakas), ezért lett ekkora a méret, azóta az állomány bővítését tervezzük, még 3 tojóval. Az ól még bőven nagy, mert elképzeléseimmel szemben nem a rudakon, hanem a padlóra terített szalmán, a tojóládákban valamint azok tetején alszanak a lakók, így még bőven elbír pár jószágot. A kifutót még szeretnénk bővíteni, a ketrec köré tervezett elkerített résszel.

kust1.jpg

Az ól anyaga fa, a padló farostlemez, az oldalfalak deszkák, a keret falécek, a tető 2 db panel fürdőszoba ajtó, rajta farostlemez, majd erre később még jön valami „valódi” tetőfedő anyag, de így is tökéletesen vízhatlan. Minden újrahasznosított anyagból készült, a csavarokat és a tyúkhálót kivéve, így a költségek bőven 10.000 Ft alatt maradtak. Még a kifutó szögvas kerete is bontott. Festésre nem költöttem, nekem bejön ez a kopottas „country” (Emir Kusturicás?) stílus, ezért direkt meghagytam a deszkák összevissza színeit.

Mivel előfordulhat, hogy felügyelet nélkül kell hagyni a tyúkudvart, a ragadozók és háziállataink (2 kutya, 1 macska, akik szerencsére nem mutatnak nagy érdeklődés a baromfiudvar iránt) ellen teljesen zárt kifutót terveztem. Minden rés el van zárva, a tyúkháló 30-40 cm mélyre lefut a föld alá, hogy ne ássanak át alatta a különböző betolakodók. Így nyugodtan kinn lehetnek akár nyitott ólajtóval éjjel-nappal az állataink.

Az ablakok lecserélhetőek rácsokra, nagy melegben a jobb szellőzés érdekében. Karbantartás céljából a hátsó oldal (ami szintén egy régi ajtó) négy csavarral rögzített, és bármikor leemelhető, így a takarítás, esetleges későbbi meszelés, könnyen elvégezhető.

Egyelőre mi is és a lakók is meg vannak elégedve lakhelyükkel, nem kellett utólagos módosításokat végeznem rajta. Ex tojásgyári tyúkok lévén nagyon örültek az új környezetnek és ezt változó (napi 0-3), de átlagosan napi 2 tojással hálálják meg nekünk. Minden konyhai maradékot megesznek (zöldség, kenyér), de ezenkívül a kerti gazokat is megkapják, szemestakarmányként pedig kukorica-búza-napraforgó keveréket, és takarmánymeszet kapnak. Tápot egyáltalán nem adunk nekik.

kust5.jpg

kust7.jpg

Nem bántuk meg, hogy belevágtunk ebbe a feladatba, sok örömet és finom, egészséges ételeket kapunk cserébe a csekély befektetett munkánkért.

Typpopotamus

kust9.jpg

kust2.jpg

kust4.jpg

kust8.jpg

kust3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr936290779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kondor Tamás 2014.06.13. 14:13:50

Vigyázz a tetűvel ! Ha egyszer beeszi magát a fába, akkor onnan kiirthatatlan, pláne ha sok az illesztés.
süti beállítások módosítása