Rudi az ugrópóni - nullás lovak
2013. november 30. írta: Rosa Rugosa

Rudi az ugrópóni - nullás lovak

A pónit szerettétek volna látni? Íme, itt van. Ezt hívják úgy, hogy tőkeszelíd. Vagyis fát lehet vágni a hátán. Olyan mint egy kutya, jön utánad, a gyerek elesik, a farkába csimpaszkodva feláll (atyaisten, oda se merek nézni) és a póni csak áll, a fejét hátrafordítja, na sikerült már felállnod? Tényleg nem csinál semmit.Én még ilyen lovat nem láttam.

A lányom hazatért a hétvégére a suliból és bár egész héten lovazás, edzés, azért a hétvége sem telhet el lovak kommandírozása nélkül, gőzös arabok után Rudi a kis csillámpóni kicsit más életérzés.

És Rudi ugrik.

rudi2.jpg

Lelkesen, jó nagyokat és annyira élvezi, hogy olyan foglalkozik vele aki aztán tényleg jól boldogul a lovakkal. A legkisebb is fennhangon kiáltozza a nővére nevét és azt, hogy gyí, gyí (akarom mondani gyiggyi). Rudin lehet nyereg és kantár nélkül szédelegni egy kisgyereknek is, a nagyobbak is ráférnek, még elbírja őket.

Sokkal jobban néz ki, mint egy műpóni,

rudi3.jpg

igazi répát eszik, nem kell pelenkázni, nincsenek gülü szemei, igazából nyihog és nem kapál ágaskodva (mint a rajzfilmekben a szerető ló), amikor örül nekünk... Lehet fésülgetni, kapargatni, vakargatni -bár a négyesfonás gyakorlási lehetősége a fiúkat nem igazán hozza lázba. 

Szeretjük Rudit.

Hogy némi aktualitása is legyen a dolognak. Rudit ugye egy kecskéért cseréltem. Nem tudom hány éves, nem tudom milyen a származása, nem hogy §-ás sütése, de még chipje sincs (majd lesz). Rudi egy birka. A 3 éves gyerekem egyedül szédeleg vele az udvaron. A múltkor valamelyik kicsi mögé dobott egy műanyagvödröt. Rudolf nem ugrott, nem riadozott. Csak fülelt aztán hátranézett. Soha egy rossz mozdulata nincs. Olyan, hogy "tele van" nem létezik. Barátságos, szeretetteljes, én még ilyen lovat tényleg soha nem láttam. Ha egy hivatalos lovardában dolgozna, akkor a jelenlegi állás szerint el kéne onnan tüntetni.

Született ugyanis egy olyan meggondolatlan törvény, hogy 0-ás sütésű lovon nem lehet lovagoltatni.

A petíciót itt írhatod alá: http://www.peticiok.com/szarmazas_nelkuli_lovakkal_is_lehessen_lovagoltatni

A 0-ás sütés azt jelenti, hogy a ló apja-anyja ismeretlen, vagy ismeretlen származású.

Nem lenne túl nagy baj ezzel a kezdeményezéssel, mert az sem normális, hogy ma az az elfogadott, ha egy kancát nem hagynak "üresen", vagyis folyamatosan vemhes. Ez tényleg csak szalámigyártás és senkinek nem jó.

Ugyanakkor nem éppen állatbarát dolog ennyi ismeretlen, de megbízható, jól teljesítő lovat kivonni egy tollvonással a forgalomból.

A 0-ás ló olyan, mint a kutyák között a játszótéri keverék. Nekünk egy pedigrés lovunk volt eddig és van is. Karórágó és kissé idegbeteg, persze szeretjük, de kell a szuperbiztos lovastudás, hogy a hátára üljön valaki.

Nem vagyok szakmabeli, de hol vannak azok a lovak a tenyésztőknél, akiket be lehet állítani a lovasoktatásba? Ne feledjük el, a lovasok nagy része alapszintig jut el a lovaglásban és a birka türelmű lovat ma is mindneféle pedigré nélkül  nagyon gyorsan el lehet adni, szemben a jó származású de általában nem kezdőknek való lovakkal.

Amikor pedig a ló ismeretlen előéletére utalnak, sajnos figyelmen kívül hagyják azt, hogy sok hivatásos kupec jobban bánik a lovaival, mint néhány nagy tenyészet, ahol bizony igencsak ismertetik a dolgozók csikókortól kezdve a lovat a vasvillával és a durva bánásmóddal (akinek nem inge, ne vegye magára).

Ezért csatlakoztam én is a kezdeményezéshez, ahol a §-ás lovak védelmében gyűjtik az aláírásokat.

Ugyanakkor mélységesen elítélem a céltalan hústenyésztést, talán a legjobb lenne egyszerűen ivartalanítani az ismeretlen származású méneket, erre lehetőséget ad az az új szabály, hogy októbertől minden lótartó helyet be kell jelenteni.

Cikkek:

Bejelentésköteles lett a lótartás

Származás nélküli lovakkal is lehessen lovagoltatni

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr875633666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása