Insomnia - Krétai kakasok
2013. szeptember 12. írta: Rosa Rugosa

Insomnia - Krétai kakasok

Nyaraltunk egy kicsit. Olyan igazit. Gyerekek nélkül, bérautóval hátizsákkal, gazdaságos teccsó sátorral (mert ott úgy sem esik az eső) és hálózsákkal.

Akinek van gyereke, az tudja, milyen az, amikor az embernek tulajdonképpen az egész napja, beosztása, terve a  messzemenőkig kiszolgáltatott. Nem tagadhatom, mekkora pihenés volt magamtól ébredni és mindent úgy csinálni, ahogy tervezem, vagy épp akkor gondolom.

Nagyon rég jártam ezen a szigeten és nagyon örültem a visszatérésnek. Érdekes volt látni, mi az, ami nem változott, mi az ami igen, mi az amit régen észre sem vettem, most pedig igen.

sougia.JPG

No de maradjunk a tyúkoknál. Például azonnal észrevettem, hogy az egyik kemping mellett, ahol egy pár éjszakát eltöltöttünk, tyúkok kotkodálnak, kakas kukorékol (a sötétedés nem zavarja, este tízkor még úgy érezte, dolga van). Rögtön az jutott eszembe, vajon itt mivel etetik a tyúkokat? Száraz, kopár hegyek, nem igazán az a kukorica termő vidék. Bár a rengeteg éttermi kajamaradék, aminek jó része zöldség és fehérjedús tengeri kütyü, bizonyára kiváló eleség a tojó tyúkoknak. Na meg a milliárd kabóca - már ha a tyúkok fel tudják falni őket. Egyáltalán, hogy nézhetnek ki? Miután itt a betonnal nem spórolnak és volt legalább két és fél méter magas betonkerítés, ki kellett találnom, hogy tudnék oda átkukkantani. Végül találtam egy betonból öntött mosdót, ami kellő magasságban volt, erre felmásztam és átlestem.

kretatyuk.JPG

Később megtaláltam egy másik utcából a tyúkok helyét, nem volt túl szívderítő látvány. Azonnal a kerítéshez rohantak, amint kiszálltam a kocsiból, tuti éhesek voltak (az enyémek is akkor rohannak ilyen őrült tempóban, ha véletlenül kimaradt egy etetés. Szóval ilyen tyúkokat láttam, na meg pár elhullott állatot, nem tudom mi történhetett velük.

kretatyuk1.JPG

kretatyuk2.JPG

Hamarosan továbbálltunk innen, átvágtunk a sziget déli részére, a hegyek között teljesen más volt a vegetáció, az idő is jó pár fokkal hűvösebb volt, az olajfákat olykor felváltották a tölgyek és a szelídgesztenyések. Egy éles kanyarban bukkant fel ez a forrás, ahol a tyúkok éppen ittak. Na ezek nem voltak éhesek, kb. olyan szabadon kószáltak, mint a kecskék, amikor kivetődtem a kocsiból, hogy lefotózzam őket azonnal rohanni kezdtek, a kakas figyelmeztető hangja kíséretében. Nagyon szépek voltak. A tyúkok feketék, a kakas kendermagos. Készítettem pár fotót, de nagyon gyorsan menekültek...

krétatyúk1.JPG

krétatyúk2.JPG

krétatyúk3.JPG

krétatyúk4.JPG

Átértünk a déli oldalra egy korábban csendes, gyönyörű és szinte lakatlan helyre. Ez a hely eléggé megváltozott, méretéhez képest hatalmas néptömegek uralták, éjjel dübörgött a zene. Ez lehetett az oka, hogy amikor folyamatos kakaskukorékolásra ébredtem, azt hittem álmodom, mert a sátor fedetlen tetején kipillantva a csillagokat, sőt, magát a Hadak Útját láttam. Ez akkor mi? Ránéztem az órára, hajnali két óra múlt pár perccel. És a kakas egész éjszaka kukorékolt. Megállás nélkül. Másnap az egyik helyi tavernában ülve azon vicceskedtünk, hogy kakast kéne ennünk (szerepelt az étlapon), hát ha éjjel nyugalmunk lenne. Bár ez a szerencsétlen, ha így folytatja, halálba üvölti magát és elenyészik végelgyengülésben. A kakas ugyanis másnap is egész éjjel üvöltött. Talán reggel 9 és délután 2 között tartott egy kis szünetet, de éjfélkor, amikor a szikrázó égboltot bámultuk, még bőszen kukorékolt, félpercenként. Hálát adtam ekkor mindenféle isteneknek, hogy bezzeg nekem milyen rendes kakasom van, nem pedig egy ilyen hasadt személyiség.

Ezek után már csak a kultúrprogramok keretében fotóztam kakast. Ezek a tárgyak biztosan korábban is ott voltak, de "bizonyára elkerülték a figyelmemet", mert hogy korábban itthon sem érdekeltek a tyúkok különösebben.

A képek Heraklion régészeti múzeumában készültek.

kakas1.JPG

kakas3.JPG

kakas4.JPG

kakasváza.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr265505808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harcsika 2013.09.12. 22:27:43

Szia Rosa!
Remélem kipihented magad,feltöltődtél.Újult erővel vetheted bele magad a hétköznapokba.:))
Az én pipikéim,ha meglátnak,máris szaladnak,nem csak akkor ha éhesek.El lettek kényeztetve ilyen-olyan nasival.
Tizenegy éve költöztünk ki Pestről az agglomerációba.Nem a kutyaugatás,hanem a
kakaskukorékolás ment az agyamra nyári éjjszakákon,mikor nyitott ablak mellett próbáltam volna aludni.Úgy tudtam,én kis naiv,a kakas hajnalban kukorékol,de sajnos hamar kiderült nem így van.A nap huszonnégy órájában nyomatják,kedvük szerint.Hol innen,hol onnan"csendül" fel az "énekük":))A mi kakaskáink is ezért kerültek hamar a fazékba.Pedig aranyosak,szelídek voltak,kézből ették a szőlőszemeket.Három telekkel arrébb is tartanak,szintén kezdők,csirkéket.Már bocs,ezt nem lehet másként fogalmazni,hülyére röhögjük magunkat mikor lemennek csirkét etetni.Idézem:
"megdöglesz te kakas,agyonütlek,pipike,pipike,
pipike,a k...anyádat te kakas,pipike,pipike"A hangsúlyt sajnos nem tudom érzékeltetni:)))
Kilenc kakasból egy sem akart ránk támadni.
Az első azért került hóhérkézre ,mert az egyik
holland bóbitás tyúkot nagyon gorombán verte.
Úgy támadt rá, mintha rivális kakas lenne.
Szóval,nem lehet unatkozni mellettük.Mindegyik
külön egyéniség:)))

newborn 2013.09.13. 20:55:00

@harcsika:

Olyan jót nevettem a "kezdő" tartókon.
Nálam is hasonlóképpen festett egy "párbeszéd" a kakassal, főleg mikor hajnalban rákezdett én meg mehettem ki a vaksötétbe, hogy valahova bezárjam, hogy ha már én nem is, de legalább a szomszédok tudjanak aludni...volt, hogy a fáról vadásztam le a madarat, nappal még nem hallottam kukorékolni, valószínű akkor éjjel tanult meg :S
Nálunk is megnézegették belülről a fazekat...

És valóban, én is szeretem őket, nappal nem is igen érdekel a kukorékolás, sőt szinte észre se vettem-de éjjel szinte "kirúgott" az ágyból.
Ezért döntöttem én is úgy, télre nem lesz itt kakas, csak tenyészidőszakban. Azt a kevés időt kibírjuk.

harcsika 2013.09.13. 21:34:14

@newborn:
A "párbeszédhez" csapkodás is társul,testi
fenyítéssel próbálkoznak,de a kakaska fürgébb
náluk:))))

zoli7309 2013.09.14. 16:30:37

@harcsika:
Nálam az napokban kapott japán család-ból a kakaskám átvette a lányok irányítását. Olyannyira féltékeny hogyha meglát engem közeledni és kinyitom a kaput azonnal a vállamon landol és onnan mondja a magáét egyenesen a fülembe.
Aztán mint aki jól végezte dolgát megy a lányokhoz és terelgeti őket.
A feleségemmel nincs kibékülve őt folyton csipkedi.
Kukorékolással nekem nincs bajom csak az első éjszaka rohantam ki hozzájuk azt hittem valami baj van velük.
Most már megszoktam és a szomszéd is megbékélt.

harcsika 2013.09.15. 22:41:07

@newborn:
A tenyészidőszakot át kéne tolni télre,zárt ablaknál kukorékolhatnának kedvükre:)))
@zoli7309:
Rafinált kakaskád van,tudja,a főnökkel kell
jóban lennie:))"Hasbeszélő"Bubika ma csendben
volt,de még hallgatózom a napokban.:))

zoli7309 2013.09.16. 22:00:48

@harcsika:
Örülök hogy jobban van Bubika a családom és én szurkolunk neki!!:))))
Azért írj a hogylétéről légyszíves.
A kakaskám tündér mackó csak velem megy bárhová. Pl: Ma édes kettesben voltunk vásárolni a terményesnél én vezettem ő meg hol a vállamon hol meg a műszerfalon kóricált.
Mit ad isten a rendőrei meg is állítottak minket vicces volt idézem őket "jé egy őrző védő kakas".
Az ember el sem hiszi ha nem vele történik.
Egyébként többet van velem ha otthon vagyok mint a lányokkal ez nála érdek mert mindig kap valamit.
A régi gazdijával is mindig ezt csinálták.

harcsika 2013.09.17. 21:16:09

@zoli7309:
Kellemes perceket szereztél az"őrző védő kakas"
történetével,jót derültünk rajta férjemmel:)))
Köszi,hogy szurkoltok Bubikáért. Úgy néz ki,
nyerésre állunk:))
süti beállítások módosítása