Kalandpark tyúkoknak
2013. augusztus 28. írta: Rosa Rugosa

Kalandpark tyúkoknak

Közeleg az ősz, ilyenkorra már illik betárazni takarmányból, szalmából. A mi udvarunk is épp hogy kiürült, újra is telítődött. A széna egy része és a szalma egésze mindig a hátsó udvarba kerül, a tyúkok nem kis örömére. Újra tele lesz minden zegzugokkal, olyan helyekkel, ahová el lehet különülni, ami a generációk közötti békés egymás mellett élést biztosítja. Össze lett hányva a kiskocka bála szalma, gyorsan pakoltuk, nem is lett túl jó, újra kell rakni, de a tyúkok már felfedezték maguknak, főleg hogy eddig le sem volt takarva.

bálakupac.JPG

Először kialakítottak benne kettő tojófészket. Ezt úgy vettem észre, hogy amikor hátul időztem, azt láttam, három tyúk is ugrándozott felfelé valahova, elég murisan néztek ki. Ezek mit akarnak? Odamentem és láttam, hogy nekem kb. fejmagasságban van egy helyes kis fészek, amiben ül egy tyúk. Na, ez jó hely lesz, legalább tudom hova tojtok, a bálákhoz támasztottam egy raklapdarabot, amiről a levágott szárnyukkal is be tudnak röppenni a fészekbe.

A másik lyuk ugyanilyen magasságban van a másik oldalon, ide is tettem egy kis fadarabot, hogy könnyebb legyen megközelíteni.

bála.JPG

bála2.JPG

bála1.JPG

Szoktátok kérdezni, hogy hogyan vannak együtt nálunk a különböző korú tyúkok. Az az igazság, hogy bár napközben soha nem bántják egymást, a kotlós által már magukra hagyott fiatalok nem akarnak soha együtt aludni az idősebb tyúkokkal.  Ezek éjszakára meghúzzák magukat valamelyik kiürült, egykor kotlósok helyének szánt szekrénykében. A nagyobbak, amik méretben már majdnem akkorák, mint a felnőtt tyúkok, azok bemerészkednek éjszakára a többiek közé.

Két ilyen kisebb jércém, akik ügyesen eltűntek valahol a kertben, amikor anyjukat, vagyis a kotlósukat a csibékkel elcseréltem, tehát ők magányosan megmaradtak és mostanában esténként ők is a szalmabálák között egy kis lyukban alszanak.

bálakupac1.JPG

bála3.JPG

A tojógyári elkotlott tyúkom helyzete is végre normalizálódott. Az istenek nem akarták, hogy összejöjjön neki, egyszer a kutya falta fel alatta a tojásokat, aztán meg a malac túrta le, mert persze a korábbi szalmabálába fészkelt és nem és nem tudtam új helyre, biztonságba rakni. Most kapott egy ládát az eredeti helyén, immár az új bálarakás mögött és azóta lelkesen ebben ül szegény. Talán most sikerül neki.

bála4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr535479922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joco777 2013.08.28. 14:38:01

Szia, egyik fészekben láttam 7-8 tojàst legalább, nem szoktàk megenni vagy összetörni egymáséit?
A welness- részleg még hiányzik vagy az lesz a következő poszt :-) .

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.28. 17:46:27

@joco777: Nem, sőt, volt párszor, hogy egy nap nem szedtem össze a tojásokat és majdnem 30 darab volt az egyikben, de nem szokták összetörni.

Welness részleg nem lesz.:) Nem is tudom az nekik milyen lenne.:) Szerintetek?:)

Bobitka 2013.08.28. 18:19:11

Minőségi homokból porfürdő, sok légy és sok kukac. Nem??

harcsika 2013.08.28. 22:53:21

Szia!
Ez az írásod ismét kedvemre való:))A kistestű
ragadozók nem jutnak így túl könnyen pipihusi-
hoz?A környékünkön is egyre többen tartanak baromfit és sokszor a kertünk végébe máshonnan
áthurcolt,fej nélküli tetem hever.Ha jól tudom
nyestre jellemző ez.Mi éjszakára bezárjuk Bubikát,Lótifutit és a többieket. 12 csajszi van fiúkák nélkül.A terasz alatt helyeztük el őket(ideiglenesen,tavaly óta:)) )és ugye nem kell az okot magyarázni,miért özvegyültek meg a lányok:)) Velük nincs gond,tisztán vannak tartva,így nem zavarnak.A nyári melegben,
fürdés közben is nézegettük őket.Jól jártak,mert a medence így az ideiglenes tyúkólat hűtötte felülről.Nekünk ők az első
csipet-csapat.Van köztük kendermagos,holland
bóbitás,fekete,barna ,szóval vegyes az állomány,de elmondhatom ,megvagyunk velük elégedve.Télen is jól tojtak.Most van egy kis
visszaesés,mert vedlenek.Ti tapasztaltak vagytok.Mi az igazság a második évvel kapcsolatban?Azt olvastam,hogy darabszámra kevesebbet,de nagyobb és jobb minőségű tojást
tojnak.K.b.mennyi ideig tartjátok a tyúkokat?
Előre is köszi.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.29. 07:53:00

@harcsika: Igen, jók ezek a tyúkok, békés téma.:)
Lekopogom, nálunk nem jár ragadozó, talán a kutyák miatt sem, nem tudom. Éjszakára mi is bezárjuk őket, ugye a tyúkól körül van egy kicsi udvar, a kis ládák és szekrények is odabent vannak, annak a kapuja éjszakára zárva, ilyenkor kinyitjuk a hátsó kert kapuját és a komondor az őrjáratozik rendesen.
Nekem ugye a tyúkjaim közel egyidősek a bloggal, lassan 3 éves az első csapat. Ezek még mindig tojnak rendesen. Igen, talán kicsit kevesebbet, értem ez alatt, hogy tavasszal később kezdték és talán ősszel majd hamarabb befejezik, nem tudom. de ezek rendesen és lelkesen ülnek a fészekben még mindig. A tojások tényleg nagyobbak.
Én kísérletképp megtartok még ezekből párat és figyelem, meddig tojnak majd.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.29. 07:55:08

@Bobitka: Valamelyik gyönyörű tengerpartról hozassak nekik kis koralltörmelékekből állót esetleg?:)))
Hamu csak ellenőrzött körülmények között eltüzelt bükkfából, forrásvíz, csigatelep esetleg?:)

zoli7309 2013.08.29. 17:51:19

@Rosa Rugosa: Szia Rosa.

Szerintem neked is nevezni kéne az "év tyúkóla" versenyre mert ennél ötletesebb fészket és alvóhelyet senki nem épített spontán eddig csak ti.
Nagyon kreatívak tudnak lenni ha bujkálásról van szó!
Nekem eddig egy tyúk élte meg a 7 évet addig folyamatosan tojt aztán a végelgyengülés végzett vele.
Sok sikert kívánok a kis pirosnak megérdemelne egy fészek alj csibét!

Bobitka 2013.08.29. 18:39:56

Lehet, hogy a koralltörmelék a begyébe jó lenne örlő-zúzónak, de fürdőzéshez talán felkaristolja a bőrét. Nem gondolod? Oda talán a dunai, finoman legömbölyített 0,5-ös mosott homok lenne megfelelő.
Kukac-ügyben teljesen tanácstalan vagyok: méret, redőzöttség, szőrözöttség, szín és a lényeg az ÍZ! hogy milyen lenne, lehetne a legjobb?
süti beállítások módosítása