Kerti budi + raklap = tyúkól
2013. augusztus 26. írta: Rosa Rugosa

Kerti budi + raklap = tyúkól

Kedves Róza, kedves Tyúkok!

A Tyúkudvar-blog rendszeres olvasójaként kaptunk kedvet a tyúktartásra. Ugyan három futókacsánk (Rizling, Carmella és Klementina) tavasz kezdetétől a mostani kánikuláig napi rendszerességgel két-három tojást produkált és kiváló munkaerőként csigátlanítja-bogártalanítja a kertet reggeltől estig, a jövő évi veteményes kapirgálós földmunkáit nem várhatjuk el tőlük.

Ezért egy régóta használaton kívüli zöld kerti budi, három tucat használt raklap és néhány maradék szelemen faanyagából tyúkólat építettünk. Pár kiló csavar, hat lapcsukló, négy lukas L-lemez, két lakat és két négyzetméternyi víztiszta légkamrás polikarbonát-lap - ezeket kellett megvásárolni hozzá. 2x1 négyzetméter belterületű, egy méter magas, az alja alulról rácshálóval védett (egyértelmű jelekből ítélve nyest van a környéken), szellős, napfénytetős. A padló deszkái szellősen vannak elhelyezve, így sarabolóval a megszáradt tixart könnyedén az ól alatti szénára lehet húzni.

budiól4.JPG

Öt brahman-tanyasi F1 és egy kettőshasznú tyúkot vettünk, nagyon rendes állatok, napi hármat tojnak. Ősz vége felé búcsúzunk tőlük (az ól nem téliesített bár téliesíthető lenne), tavasszal új csapatot vásárlunk. Kacsaól is hasonló csak kisebb és zsindelytetős, (maradék) padlólap borítású az alja, szalmaalommal. Két kutya vigyáz a birtokra és a tollasjószágokra, ezért meglehetősen jelzésértékű csak a kerítés.

Szeretném benevezni ezt az ólt az "év tyúkóla" játékba - remélem hasznos ötletet tud meríteni ezekből az ólakból más Tyúkudvar-olvasó is: elektromos kézifűrész, akkus csavarbehajtó és flex smirglikoronggal kell csak az összeszereléshez. Örülök hogy rászántuk magunkat, másoknak is ajánljuk a tyúktartást szeretettel!

Üdvözlettel,

Balázs

 budiól3.JPG

budiól1.JPG

budiól2.JPG

budiól5.JPG

budiól8.JPG

budiól7.JPG

budiól6.JPG

budiól9.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr275470552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.27. 06:30:48

Az ólat megtartjátok, az új csapat is ebben fog lakni?
Milyenek lesznek a következő tyúkok?

baliquez 2013.08.27. 07:47:15

Kedves Rosa, marad az ól de még nincsen eldöntve hogy miféle tyúkok lakják majd jövőre. Legvadabb álmaimban gall Bresse-t szeretnék, három-négy tyúkot és egy kakaskát, tenyészállománynak, ez esetben az ól jócskán áttervezésre szorul. Öcsém kóstolta és elmondása szerint van ok a hírnevükre, tényleg különlegesen finomak. Jómagam ritkásabban járok luxuséttermekbe de hiszek neki.

Magyar tenyésztőt még nem találtam, briteknél elég borsos áruk van, de megoldható, majd gyűjtök rá, vagy őket kérem karácsonyra-szülinapra-húsvétra-névnapra :).

Az is lehet hogy brahmáink lesznek, nagyon szimpatikus a totálnyugis vérmérsékletük és az óriási tojásuk.

Vagy erőszakszárnyas-szervezet libák laknak majd ott, kicsit rendet tenni - nagyon elkanászodtak a kacsáink, kergetik a kisebbik kutyát aki teljesen befordult emiatt. Ugyan semmi garancia nincs arra hogy a libák a kacsákon kívül nem kergetnék a kutyákat és/vagy minket is, szóval ez még erősen meggondolandó.

Köszönöm hogy felkerült a blogra szerény hajlékuk, nagyon büszke vagyok most. :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.27. 08:30:53

Tényleg annyira finom lenne?
A dísztyúkos fórumokon próbáltál már kérdezősködni?
Itt nálunk még korábban Espelette írt róla:
tyukudvar.blog.hu/2012/05/02/tyuktartas_delnyugat_franciaorszagban_3

A dísztyúkos fórumban találtam olyat, aki tartott ilyet és leírta a tapasztalatait, nem tudom olvastad-e:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=109168297&t=9078284

baliquez 2013.08.27. 09:14:08

Köszönöm a linkeket. Hú, eléggé beltenyésztett macerás jószágoknak tűnnek, leginkább a tojók problémásak ahogy írják. Azért egy gall kakas jó lenne telivér magyar tyúkok mellé, biztos ellenállóak lennének a csibéik, a hibridek a szokásosnál fittebbek az állatvilágban. Majd kézipoggyászban hazacsempészünk tavasszal pár szemestojást, britéknél lehet kapni. :)

baliquez 2013.10.22. 13:00:16

"Téliesítettem", bár ez leginkább huzatmentesítést jelent, körbe-körbe linóleummal és a padló is kihúzható linóleum - sokkal könnyebb így kitakarítani.

zellerlevél 2013.11.20. 14:02:14

Kedves Balázs!
Miért döntöttél a plexi tető mellett? Bevált?

És a linóleum?

A lehajtható oldalfal napi kétszeri fel-, és lehajtása nem túl macerás?
süti beállítások módosítása