Az önbeteljesítő jóslat és az állatvédő
2013. augusztus 14. írta: Rosa Rugosa

Az önbeteljesítő jóslat és az állatvédő

Pár nappal ezelőtt olyan dolog történt velem, amit el sem akartam hinni. Írtam még korábban arról, hogy hány olyan dolog történt eddig, amit megírtam előre, aztán hamarosan be is következett. Ami most történt, azért űbereli az összes eddigi esetet.

Olvastátok a blog önbeteljesítő jóslatait és a mesémet az állatvédőről?

Pár napja egy férfi állt meg a kapunk előtt. Nem tudtam mit akar, kimentem. Aztán felbukkant egy nő is.

Azt mondják nekem, miért nem etetem rendesen a kecskét? Mert hogy rettenetesen sovány. Mennyit kérek érte, adjam el nekik, megveszik. Nagyon szíven ütött a dolog, mert tényleg igyekeztem a legjobb tudásom szerint etetni a kecskét. Az igaz, hogy legelni csak kikötve tud. De van normális helyük, ahol kapnak lucernát, abrakot, van sójuk, vizük.

Azt mondja a hölgy, hogy rendesen kéne etetni, mert hát gidája van. Mondom, ez nem a gidája, ez egy másik kecske. De biztosan fejjük. Ő látta milyen nagy a tőgye. Nem, nem fejjük, mi vagyunk azok a hülyék, akik pénzt adtak egy csont és bőr kecskéért, tejet leghamarabb jövő nyáron láthatunk tőle. de adjam el, mert miért van kikötve. És miért vannak kikötve szegények. És miért csontsovány, kilógnak a gerinccsontjai, a horpasza be van esve. De ez így nem helyes és adjam el -vagy tízszer szóba került. Azt mondta ő nem ért a kecskéhez, de ez borzalmasan sovány és MIÉRT NEM ADOK NEKI RENDESEN ENNI.

Ideges lettem, azt mondtam neki, nem adom el, jelentsen fel nyugodtan, akkor csak idejön egy állatorvos, aki megállapítja, mi a helyzet.

Azért a dolog nem hagyott nyugodni, megkérdeztem a kecskés fórumon, mi a hozzáértők véleménye a kecskéről. Volt aki azt mondta, hogy tényleg sovány, volt aki azt, hogy annyira nem vészes, volt aki azt mondta, van ilyen, hogy akárhogy eteted, így néz ki.

Na mindegy, nem akarom szépíteni a dolgot, ilyen és kész. Én etetem, ennyire jutottam vele a félhalott állapotból, de helyette nem tudok hízni (vagyis lehet helyette hízok?).

Az eset kicsit elgondolkodtatott azért. Először is az jutott eszembe, hogyan találtak meg pont engem?  Jó, a kecske napközben kint van a kertünk mellett, tehát rengetegen láthatták a kecskéket. A másik oldalról az bosszant, hogy a hölgy közölte, ő nem ért hozzá, de...

De... Én úgy érzem nem bánok vele rosszul, igyekszem normálisan tartani, igaz, idilli állapotot hatalmas legelőkkel, ahol társaival szökellhet nem tudok neki biztosítani. De csak csendben megjegyzem, azért biztosan vagyunk páran, aki szeretjük az állatot, de nem a két szép szeméért tartjuk CSAK, hanem azért, mert mondjuk a kecskétől tejet szeretnénk. A tyúktól tojást és húst.

Érdekes, a pici, de takaros udvarban tartott tyúkoknak senki nem akar hatalmas rétet, udvarrészt, ahol kedvükre kutathatnak?

Mostantól mi legyen?

Rozi és Elvira maradnak a helyükön, bár a köteles legelészéssel úgy tűnt nem sok bajuk van. Én úgy láttam szeretnek kint.

Mostantól maradjanak bent egész nap a 12 nm istállóban, mert akkor senki nem látja, milyen a Rozi?

rozi.JPG

Most ilyen:

rozi11.JPG

rozi13.JPG

Végül is eddig is volt valahol. Tele tetűvel, bolhával, térdig szaros lábakkal, kikötve gondolom egy sötét és nem sokat takarított helyre úgy, hogy a hasán és a farkán is lógott a trágyával kötött szőr. Amikor először kikötöttük, csak feküdt és hunyorgott a napba.

Valahol kicsit szomorú vagyok és persze értem én a kritikát. Szívesen tartanám a tyúkjaimat hatalmas területen, vándorólakban.

Szívesen tartanám a kecskéimet hatalmas legelőn, ahol még villanypásztor sem kell, de ha van, úgy is jó.

De nincsen -ha valaki gondolja megajándékozhat.

Ha pedig nincs, akkor ne is tartsak két kecskét?

Vagy adjam el egy harcos szívű állatvédőnek, aki ugyan nem ért a kecskéhez, de jót akar neki? Én sem értek hozzá, de jót akarok neki.

Rosa Rugosa

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr915454120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.08.14. 11:23:04

Ha van képed arról, hogyan nézet ki akkor legközelebb mutasd meg a reklamálónak.
Mi sem értünk hozzá, de szerintünk jól néz ki. Szép a szőre, érdeklődőnek tűnik a tekintete.

zoli7309 2013.08.14. 11:36:30

Szia Rosa. Én sem értek a kecskékhez de ha gyerekkori emlékeim nem csalnak akkor a mi kecskéink sem néztek ki jobban pedig ők szabadon voltak a tehenekkel és a disznókkal együtt. Ha valaki kicsit értene hozzá akkor tudja, hogy neki gyors az anyag cseréjük és ezáltal látszanak soványnak!!! A Rozika ilyen fajta és ő ilyen nem tudod jobban hizlalni. Egyébként már láttam csont sovány kecskét akit csak a tej termelés miatt tartottak és embertelen körülmények közt voltak!! A tieid nagyon szépek és egészségesek!! A rossz akarókkal ne foglalkozz nem éri meg!!! További szép napot és sok sikert kívánok neked! Üdv zoli7309

shaish 2013.08.14. 15:17:14

Szia,

jó ötlet, hogy mutasd meg milyen volt....már ha akarsz ezzel foglalkozni. Javult a kecske, de ők nem tudnak pikkpakk felkapni 20kilót...nem hízó...
Mennyire ráérnek mások, hogy beleüssék mindenbe az orrukat, bámulatos....

Ja, én sem 'értek hozzá' hivatalból, de van kettő kecském nekem is..

Minden jót!

fernel 2013.08.14. 20:01:17

Ide járok már egy ideje olvasni, hozzád, csak nem volt még belevau eddig :D
Most se az eszet jöttem osztani, csak helyeselni tudok, hogy önbeteljesítő jóslat, bizony, van ilyen...
A kecskékhez nem értek, csak a tányéron, ott meg nem igazán zavar, ha sovány :D
Nem tudom, lehet, hogy már ezeket a köröket lefutottad, esetleg egy féregírtó kezelés talán? Nem tudom, voltak-e féregtelenítve, ha olyan szörnyű körülmények között voltak, nem csodálkoznék, ha esetleg férgesek lennének. Az indokolhatná a soványságot, a kielégítő, bőséges, megfelelő táplálék mellett is.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.14. 23:04:22

Van régebbi képem róla, de akkora szőre volt, hogy nem nagyon látszik a képeken hogy csont és bőr volt. Bár az utca lakói tanúsíthatják, mert mind megálltak szörnyülködni, szerintem vagy 2 hétig arra mentek a fogadások, hogy ásunk-e gödröt a kecskének, vagy túléli.
Féreghajtás 3 hónapja volt, meg tetű és bolhátlanítás, na azóta eszik. Előtte egész nap feküdt és alig evett.
Na mindegy, ha most idejött volna egy olyan, aki maga is kecskét tart, akkor fülem farkam behúzom és megkérem, hogy adjon tanácsot és mindet megfogadom, de ez így eléggé rosszul esett.

baliquez 2013.08.16. 09:12:18

Én is sovány vagyok pedig eszek rendesen, ez alkati kérdés. :) Igen, látszik rajta a sanyarú gyerekkor, túlélőkecske, ez tény, de macska sem lesz soha Garfield ha felnőtt koráig hébe-hóba talál kaját, akkor kisfejű-vékonydongájú marad egész életében. Nekünk öreg lelenckutyánk van, meglátszik rajta hogy törött csontokkal és tönkretett idegekkel terhelt volt, utóbbit sosem heverte ki teljesen. Rozinak szép telt pocakja, jó tartása van és teljesen egészséges a külleme.

Aztán ebben a beteges kánikulában az állatok sem éhesek, a kacsáink és a tyúkjaink is jócskán leadtak a súlyukból. Na bumm, majd felszedik őszre ahogy hűvösödik az idő, télre pedig már zsírpárnáik is lesznek. Szerintem se aggódj percet sem, önostorozásra különösen nincs ok, ha idegenek zaklatnak az pedig zaklatás, el lehet és kell küldeni őket magukdógával foglalkozni.

zsuzsibuvar 2013.08.16. 11:39:01

Csatlakoznek az elottem szolokhoz, ne foglalkozz a joakarokkal. En meg olyan kecsket, aminek a feneke elott ne lett volna egy behorpadt resz, nem lattam.
Az en agarkeverek vadaszkutyaimra is mondtak mar, h miert nem etetem oket, mikozben ketszer annyit kapnak, mint a kutyatapra irt adag, friss husbol is tobbet kapnak, mint a 3% testsulykilogramm, de az is biztos, ha koverek lennek, szetmennenek az izuleteik es nem tudnanak futni. Sok idiota koverlabrador tulaj meg osztja nekem az eszt...
Ne foglalkozz vele.
A tyukok meg persze h ellennenek a szabad mezon, ahol elviszi oket a roka meg a kanya. Igy aztan kenytelenek a 30nm-es kifutoban sanyarogni, viszont tulelik a mindennapokat. Telen meg a 10nm-es fedett kifutoban vannak vegig, ahol nem kinlodnak esovel meg hoval. Es hat en is szivesebben elnek egy nagyobb hazban, nagyobb kerttel, de ez jutott :P

Laczaj 2013.08.16. 12:49:04

Ezek nagyon korrekt kecskék. A csontváztól igen messze vannak. Ahol én éltem, ott mind ilyen volt: horpadt, csontos.
A vegzálókkal meg ne törődj. Hozzám jönne ide valaki ilyen szöveggel, elhajtanám messzire. A te blogod miatt kaptam kedvet, meg mertem belevágni a csirkékbe nemrég, úh nehogymárne értsél az állatokhoz. :)

Bobitka 2013.08.16. 18:07:31

Egészen, - mondhatnám - teljesen egybevág a véleményem a vegzálóddal.
Azonos szinten vagyok vele elméleti és gyakorlati ismeretben kecsketartás kérdésében. Én, a tudásomat, egészen jól körülhatárolt helyről szereztem, szerzem be. 3-5 évente, az Állatkert Kisállat simogatójánál, néhány percre megállok és alaposan tanulmányozom a kis ugra-bugráló fekete Kameruni kecskéket.
Hát, ...

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.16. 19:38:33

@Bobitka: :) Tényleg, azoknak aztán állandóan dagad az oldaluk, én is kifigyeltem (de lehet csak vemhesek, nem tudom).
@Laczaj: Pont az indexes kecskés fórumon olvastam, hogy fajta szerint is eléggé más értékek vannak optimális súly tekintetében.
@baliquez: Na erről a gyerekeim jutottak eszembe, nálunk két "fajta" van, a pörgős jólizmolt sáska (aki annyit eszik mint egy sáska) és a kissé punnyadósabb erős nagydarab (aki ugyanannyit eszik mint a sáska, csak kétszer akkora lesz tőle):D Így lehetséges az hogy az öcsi kétszer akkora, mint az 1 évvel idősebb bátyó.
@zsuzsibuvar: Ez eszembe sem jutott. Azt hiszem legközelebb felhozom, hogy és én kihez forduljak panasszal, hogy már megint nem kaptam repjegyet Rióba?
Na ha lesz egy kis időm bekukkantok a kecskés helyre, de az indexes fórumon is sok a hozzáértő, akit érdemes olvasni.

sdani 2013.11.22. 02:41:50

Oh, bakker, miért nem mondtad, hogy 25o ezer és viheti is a kecskéket. Van az a pénz, amiért ez embernek elmegy a kedve az állatvédéstől. :)

zellerlevél 2013.11.24. 17:37:48

A történet azért részben előrevetíti, hogy mi várhat azokra, akik maguk akarják megtermelni az ételüket.

Szó van a kutak megadóztatásáról; arról, hogy otthoni állatvágásokat hogyan lehetne szabályozni, (majdnem azt írtam megakadályozni, nem tévedtem volna sokat vele); látjuk a hagyományos vetőmagok és állatfajták eltűnését (pontosabban tudatos); annak propagálást, hogy milyen veszélyes a disznóhús, az otthoni tojás, stb...
És akkor jönnek az okos kívülállók, akik jogot éreznek arra, hogy a kerítés másik oldaláról beledumáljanak bármibe, legyen az növénytermelés, állattenyésztés, vagy akár gyereknevelés. Hogy nem értenek hozzá? Az nem fontos. A fő, hogy a véleményüknek hangot adjanak, aztán ha nem találnak kielégítő fogadtatásra, akkor jöhet a hatóság. Nem kéne elfogadnunk azt, hogy ilyenné váljon a világunk.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.11.25. 08:45:28

@zellerlevél: Egyetértek, bár szerintem itt a passzátszelet nem az akadékoskodók fújják.
Én inkább attól tartok, hogy most menővé teszik a kiskertet, háztájit, aztán elkezdődik a nyilvántartásba vétel, onnan meg csak egy ugrás a mindenféle adó és egyéb fizettetése.
Lásd ami a lovak körül van most kialakulóban.
süti beállítások módosítása