Lottózóból tyúkhotel - Az én tyúkólam 10.
2013. május 20. írta: Rosa Rugosa

Lottózóból tyúkhotel - Az én tyúkólam 10.

"Az én tyúkólam" játékunk utolsó tyúkólját láthatjátok, olvashatjátok. Nagyon örültem a sok írásnak, jobbnál jobb, ötletes és szívvel - lélekkel épített, készített és dédelgetett tyúkólnak!
Ne lankadjon a lelkesedésetek, a játék -kicsit más formában de folytatódik, hamarosan jövök a részletekkel.
Addig is olvassátok Csaba írását és gyönyörködjetek a képekben! Ilyen is lehet a tyúkól építés!
 

csaba.JPG

Az én tyúkólam!

Szüleim nyomán és az én kis feleségem nyomására (csak kezdetekben) született meg az elhatározás, hogy nekünk is legyen egy pár. Miért is kezdtünk bele: legyen mindig itthon friss tojás. (Nem gazdasági alapon.)
kettőnknek (+ egy kutya) nem kell túl sok tojás, így olyan 3-4 tyúkra méreteztem a tyúkházat. Budapesti gyerek lévén legtöbbet vidéki nagymamámnál találkoztam tyúkokkal, neki igazán jó adottságú tyúkóla volt sok-sok pipire.

Na olyat nem tudtam itthon a kertben összehozni. Szüleim telkén is könnyebb dolgunk volt tavaly, mert ők egy komplett kis épületet tudtak berendezni. Így maradt az internet, hogy kitaláljam milyen legyen az én kis tyúkólam. Sok böngészés után egy amerikai honlapon találtam meg a nyerő alapot (Wichita Cabin Coop) ezt átméreteztem a saját igényeimhez (AutoCad rajzokat küldök később) és kezdődhetett a gyártás!

Polgári szakmám asztalos, az ól egy elbontott lottózóból készült. Így kellően költségtakarékos és környezetbarát lett az anyagok újrahasznosítása miatt. :)

Pár szó magáról az ólról: 

  • Alapterülete 2,75*1m.
  • Felülről is zárt a kifutó, erre még majd kerül egy álcaháló (a napfény miatt).
  • A tyúk ház 75 cm magasan van.
  • Legmagasabb pontján 1m magas 75 cm széles és 1m mély.
  • Van benne egy ülőrúd.A hátulján van egy két férőhelyes tojóláda aminek a teteje kívülről felhajtható.
  • Az egész ház alja fiókként kihúzható a könnyebb takaríthatóság érdekében (és van 20 db pont beleillő kartonlapom is :-).
  • Felette kisajtó ráccsal hogy be lehessen kukucskálni és jól szellőzzön az ól.
  • Az elején a tető alatt kicsivel még készítettem rá pár lyukat úgyszintén a szellőzés miatt.
  • A tyúkbejárat ajtaja kintről egy madzaggal nyitható zárható.
  • Rámpa kis "izékkel"

 

Ami még jön:

  • A tetejére az álcaháló.
  • Felfüggesztett  etető és itató a ház alá.
  • Az ajtót is beborítom tyúkhálóval.
  • 3-4 tyúk.
 
 

                  Amit várok:   Az első tojás!

 

csaba5.jpg

csaba4.jpg

csaba1.JPG

csaba2.JPG

csabatojó.JPG

csababejarat.jpg

csaba3.jpg

Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr545307831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peva 2013.05.20. 09:39:00

Csaba ez hihetetlenül professzionális munka, látszik hogy szakember készítette aki a munkabérét is csak tojásban kéri.
Gratulálok!
:)
Remélem a tyukjaitoknak is tecccik majd!
Még továbbfejlesztési ötletet is merítettem belőle magunknak.
Egyébként mindenki azt mondja, hogy nem kell két tojóláda, mert valamiért mindig mindegyik ugyanabba szeret menni és inkább sorbanállnak... és ezt már magam is tapasztaltam rövid tyukos múltam alatt..
Az amerikai blogot én is néztem anno, de aztán maradtunk a "jóleszmégvalamire" gyűjteményünknél, ami aztán a tyúkól elkészültével szerencsére nagyon meg is csappant.
Sok sikert!

tyukos 2013.05.20. 13:34:19

Sziasztok, én most kezdek majd tyúkokkal foglalkozni. Nagyszüleim tartottak pár tyúkot gyerekkoromban, s mivel meguntam a bolti vacak húsokat, tojásokat, ezért gondoltam egyet, s újra befogadok jó pár kotkodálót, kukorékolót. A régi tyúkólat leszigeteltem, kimeszeltem (amúgy téglából van). Az udvart rendbe tettem. Van konyhakertrész is, most az idén még nem termelek, de jövőre némileg kisebb lesz a tyúkok helye. Így is marad nekik olyan 30-40 m2.
kb. 5-6 hetesen kapom meg őket. Hol lehet olyan takarmányt kapni, ami nem génmódosított?? Mert itt van már a MONSANTO, s nem szeretnék ilyen vacakkal etetni.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.05.20. 14:16:46

Aham akár eladásra is jó lenne.
Egyetlen kérdés, hogyan akadályozod meg hogy kutya/róka/mumus átássa magát a kerítés alatt és megegye az összes csirkét?

peva 2013.05.20. 18:28:07

Én szójamentes tojótápot kerestem, mivel úgy tudom, hogy szója ma már csak génmódosítottan létezik, és a napokban találtam ennek a cégnek a tojótápját:
www.farmer-mix.hu/Doc/Toj%C3%B3%20t%C3%A1pok.pdf

A weben a terméklapon így szerepel
..l515-300-32
HÁZTÁJI ÁRUTOJÓ TÁP
/GMO mentes/
háztáji extenzív termelésre...

és ráadásul elfogadható az ára is - 130 Ft/kg
Nem tudom, hogy nevelőtáp is van-e szója nélkül, de lehet náluk érdeklődni.

:)

zsuzsibuvar 2013.05.20. 18:44:54

Sztem is sorozatgyartasba kellene kezdened, ez nagyon profin nez ki. :)
A kihuzhato alomtal jo otlet, meg jobb lenne, ha egy muanyagtalat tennel bele karton helyett, az akkor orok darab. Esetleg (a sorozatgyartasban keszulo daraboknal) egy kereskedelni forgalomban kaphato talcahoz igazithatnad a haz meretet. Es belul legyen a taca pereme FOLOTT egy vedoburkolat (nalunk maradek linopadlo), mert allati vacak a sarkokbol a kakat vakarni es nagyon ugyesen tudnak a sarokba piszkitani :) Tapasztalatbol mondom, mi utolag buheraltunk.
A rokavedelem egyszeru. Ha a haz es a kifuto allando helyen van, akkor le kell alapozni egy min 20 cm mely betonteglaval. Ha nincs allando helye (praktikus, a fuvet nem irtjak ki, hetente atteve a kifutot tuleli a novenyzet alattuk), akkor egy 20 centire kinyulo aproluku, eros, hegesztett csirkehalo kotenyt kell rogziteni es lecovekelni.
Mi a dupla vedelemre mentunk es a csirkehalot a betontegla alatt korbehuztuk es kivezettuk, tehat a ket fenti modszert otvoztuk. Masfel eve hibatlan.

zsuzsibuvar 2013.05.20. 18:48:16

Most nezem, ezen a csirkehalon a roka atmegy :( olyan kell, ami nem sodort, hanem hegesztett es jo eros, ezt siman atharapja. Mondjuk nalunk a roka NAGYON nagy veszely, talan otthon nem akkora.

jánosbácsi (törölt) 2013.05.21. 04:57:20

Nagyon szép, gratulálok! A rókavédelemre erősebb háló kell, ahogy mások is mondták, és alul is!
Ez csak akkor lehet elég, ha a kutya elég éber és éjjel is kint van......De a szépsége vitán felül áll:-)

Tooodi 2013.05.21. 09:42:32

Nagyon szépen kivitelezett ól, és a felhúzható ajtó is nagyon ötletes, gratulálok!
Szerintem nem rossz ötlet a több tojóláda, ha valamelyikben elkotlik egy tyúk, azt elzárva megvédheted a többitől, és a másikba még akkor is átszokhatnak.

Barack 2013.05.22. 14:01:18

Lehet, hogy pofátlan a kérdés, s ha akarod, hagyd megválaszolatlanul, de rendelés esetén mennyiből tudnád ezt kihozni, hogy neked is megérje? ;) Mondjuk kerítés nélkül, csak az ólra gondolok?

csokosszaju 2013.05.28. 01:57:54

a mindenit, de ügyes vagy!

skulo 2014.12.09. 12:45:36

Kedves Csaba!
Nagyon tetszik az ólad. Remélem úgy működik, ahogy tervezted!
Én is szeretnék egy hasonlót építeni tavasszal. Írtad, hogy AutoCad rajzot teszel fel. Ha még meglenne ez a rajz nagyon megköszönném, ha el tudnád küldeni. Én sajnos csak hobbibarkácsoló vagyok, így rajz nélkül meg vagyok lőve teljesen.
Előre is köszönöm!
skulo

halasgabi 2015.02.23. 22:00:19

Kedves Csaba,
Szuper lett az ól!! A tyúkoknak is tetszik? :)
Mi is tavasszal tervezünk valami hasonlót készíteni. Ha nem túl nagy kérés, átküldenéd nekem a terveket? Mi is 2-3 egyedben gondolkozunk, úgyhogy a méretek is hasonlóak lennének.
köszi előre is!
Gabi
süti beállítások módosítása