Megvan az első teljesen saját tojás!
2013. február 01. írta: Rosa Rugosa

Megvan az első teljesen saját tojás!

Emlékeztek még rájuk? Az első sikeresen kelt csibéimre, akik saját tyúkjaim tojásából saját kakastól termékenyítve saját kotlóssal keltek?

Ilyenek voltak:

4hetesösszes.jpg

Emlékeztek a kis feketére?

rejtőzködő.jpg
Nos ő -a kis fekete- most már így néz ki:

pipi3.JPG

A tyúkudvarom legjobb kiállású tyúkjai lettek! Lehet hó, fagy, egész nap kevernek-kavarnak. Nagyobb testűek, mint a többi tyúk, ugyanakkor szép könnyedek, finom lábúak, szép tartásúak, jó rájuk nézni! Levágott szárnnyal simán helyből átugorják (nem repülik) az 120-as kerítést... Már annyira vártam, hogy lassan elkezdjenek tojni, hiszen itt az ideje... már elmúltak 30 hetesek. Május elején jöttek a világra, és úgy tűnik most, azaz január 13-án kezdtek tojni. A férjem találta a tojást, először azt hitte valamelyik japáné sikerült kicsit nagyobbra, de nem! Persze nem a tojóládában, hanem a jól almozott  istállóban volt a fészek. Végül is ebben a havas időben az a legfőbb tevékenységük, hogy kijönnek a tyúkólból és átsétálnak az istállóba, ahol egész nap tevékenykednek.

Ezen a képen a libák előtt álló tyúkok az újak

pipi1.JPG

pipi2.JPG

Hát ez a nap is eljött. Hogy a saját tyúkjaim saját kakas által termékenyített tojásaiból a saját kotlós által nevelt csibék megajándékoztak az első tényleg teljesen saját tojással!

Bár kinn szakad a hó és azt sem mondhatom, hogy meleg van, a tyúkjaim ráadásul naphosszat kint kóricálnak a hóban, hidegben, illetve keresnek-kutatnak napközben az istállóban,  kint a bontott lucernabálában, hiába szorít a tél, a nappalok már hosszabbodnak, érzik ezt ők is, én is, már készülnek, készülünk az új évre, az új tavaszra!

Talán emiatt is van, hogy nem érdekel a hideg, a hó, nem is tudok most ilyen témákról írni, mert hamarosan itt a tavasz, gyorsan eljön és most szeretném felkészülve várni az új év szemes tojásait és az első melegebb naptól árgus szemmel figyelem majd a tyúkokat, melyik óhajt ismét kotlóssá válni!

Adom nekik a csíráztatott zabot, a csicsókát, néha egy kis káposztát és várjuk együtt az új tavaszt!

2013. Január13.

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr565016628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korenka2 2013.02.02. 19:57:30

Gratulálok! Bár én is itt tartanék már, de loholok utánad ezerrel. Én is naaaagyon várom már a tavaszt!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.02.02. 21:25:15

@korenka2: Olyan szépek a tyúkjaid, gondolkozom én is, hogy kéne pár tenyésztojást vennem fogolyszínűekből...:) És nagyon kíváncsi vagyok, nálatok hogyan alakul majd a tavasz!

zsuzsibuvar 2013.02.03. 10:10:10

Lassan nem is lesz mas, csak sajat-sajat tojasod :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.02.04. 08:42:26

Az a cél... azt hiszem hamarosan írok egy posztot, amiben kiderül, milyenek lennének a tyúkok, ha az én tenyésztési alapelveim szerint "nemesülnének".:D Nem sok jóval kecsegtetne a jövő.:)

zsuzsi_buvar 2013.02.07. 12:51:14

@Rosa Rugosa: volt egy baratom, nagyon regen, aki sziami macskat tenyesztett es az volt a nagy cel, h a torzskonyvben CSAK az o kennelneven szuletett osok legyenek. Kb 10 ev alatt erte el a 6 teljes generaciot. A nehezitett terep az volt, h minden osnek minimum nagybajnoknak is kellett lennie...
süti beállítások módosítása