Téliesített tyúkjaim
2012. november 13. írta: Rosa Rugosa

Téliesített tyúkjaim

A múltkor arról írtam, hogy a külsőleg teljesen lepattant tyúkjaim hirtelen szörnyetegből újra szépségekké kezdtek átlényegülni. Gondolhattam volna, hogy hamarosan megkapom az ürmöt is az örömbe. Nem is kellett sokáig várnom. A tyúkjaim szebbek mint valaha, csak épp egy baj van velük, hetek óta egy darab tojást sem tojnak. Én a szabadságmániás a múltkor már arra vetemedtem, hogy bezártam őket egy napra a kis udvarba, ami az ólhoz kapcsolódik. Onnan kijönni nem tudnak, ha valami lesz, akkor azt meg kell találnom vagy a tojóládában, vagy az ólban. És vártam és vártam és SEMMI. Tényleg nem tojnak!

Emlékeztek talán tavaly ilyenkor, mit áradoztam össze a hatalmas tojásmennyiségről, amivel a tyúkok októberben bőven elláttak. Hát most semmi. El tudjátok képzelni azt az érzést, amikor bekullogtam a boltba és vettem valami halál igénytelen, ki tudja honnan származó S-es tojást? Tiszta égés. Azt már ne is mondjam, hogy a kis kétévesem tojásfaló,sütöttem neki ebből a finom tojásból egy rántottát, erre elkezdi, hogy budos, budos, másikat, másikat. Hát heló, fene a jó dolgodat, te fogyasztói társadalom gyermeke, azt eszel, ami van, még hogy másikat - miközben azt hiszem életem eddigi legnagyobb tyúktartó krízisét éltem át. Ó beste kölke, nincs benne semmi tapintat!

Persze nem tudom miért csodálkoztam, a természetben ami szép, az általában nem hasznos. Tessék, most minden tyúkom befejlesztette a téli bundát,az erőforrásait erre fordította, ahelyett, hogy a kedves gazdasszonyt halmozná el tojásokkal. Ezért főzök, takarítok rátok?! Kukoricagóré, előtte kapálás, szívás a gyomokkal, most kukoricatörés és ennyi a jutalom? Egyre szimpatikusabbak a nyáron tyúkólnak, télen füstölőnek használt ólak... Füstölt tyúkcomb esetleg? Most az a szörnyű gyanúm, hogy talán egész télen fukarkodni fognak velem? Ne mááár... 

A másik dilemmám szintén ezzel a tollasodással kapcsolatos. Ugye végre elhatároztuk, hogy az "öregeket" elkezdjük felfalni. Oké, kezdjük a kopaszakkal. na jó, de azok most gyönyörűek lettek... nincs szívem a fagyasztóba tenni őket! Azt pedig el sem tudom képzelni, hogy egész télen ne egyek abból a tojásból, ami által képes voltam visszaszokni a tojásevésre. Szégyen szemre egész télen vásárolnom kell majd a tojást? Nesze neked tyúkblogos okoskodó. Ennyit a szuper elméletekről (na jó, a felét se tartom be annak a sok okosságnak aminek eddig utánajártam).

Marad a reménykedés, hogy rövid lesz a tél és talán ahogy a nappalok hosszabbodnak, csak előtűnik majd néhány tojás... és ott van még a négy megmaradt tavaszi jércém, akiknek hamarosan tojniuk kellene... talán nincs minden veszve.

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr874896243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsibuvar 2012.11.13. 15:49:34

Huuu, ez durva, az enyemek diszkreten kopaszak hastajon, viszont az 5 tyuk tojik napi 4 tojast, ami igy telelon igen szep szerintem, tavaly is vhogy igy nyomtak, ha jol emlekszem. Drukk, h hamar visszaszokjanak a tojasra, nem a szepsegukert tartod oket!
Nalunk par torott tojas okozott kisebb riadalmat, mar attol feltunk, raszoktak a feltoresre, de aztan elmult, sztem az augusztusi kalciumpotlas elmaradasa (enpasim nem gondolta fontosnak h bekeverje a tapot rendesen mig en nyaraltam a gyerekkel, szte a bolti tap eleg kalciumot tartalmaz, hat itt a bizonysag h nem) okozhatta meg igy megkesve is, de mostanra szep rendes kemenyheju tojasokat talalunk az olban.
Gondolkodunk par exbat tyuk beszerzesen, ennenk tobb tojast, ha lenne ;)

falusisanzon.blogspot.com 2012.11.14. 09:12:13

Állítólag ilyenkor kellene sok napraforgót adni nekik, hogy hamarabb túlessenek a ,változókoron'. Az enyémek sem tojnak egyáltalán,bár nem vagyok hajlandó nekik tápot adni,és ez lehet, hogy ilyenkor visszaüt.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.11.14. 21:19:40

A napraforgó kúra már megvolt, szóval a toll már lecserélődött, kb. kiállításra járhatnék velük, olyan csinosak... csak a drága jó tojás...:DDD Az nincs sehol.:)
Egyébként most Svédországban vagyok, hamarosan hazatérek, ma egy finn tojásból ettem rántottát. Fehér volt és gyenge héjú.:)
A tyúkjaimat a nagymama gondozza, mindenkit szeret jól megetetni, remélem a tyúkokra is jó hatással lesz.:)

redrabit 2012.11.15. 17:27:22

Szia Utazó :)
Remélem mire hazaérsz már a tyúkocskáid is meglepnek szépen sárgálló tojásukkal :)
Lehet, hogy nekik is át kell állniuk a hidegebb időkre , no és a sötétség sem tesz nekik jót.
Azt olvastam, hogy a tojástermeléshez nem elég a jó táplálás -...sajnos a fénynek is köze van. Szóval minél több fényt kapnak, annál több tojást tojnak ...
Egyébként nálunk is érdekes a helyzet.
A letojt tyúkocskáink fele tollat cserélt, a kopasz hátú , kopasz is maradt, de a nyakán szép friss tollazat van--no és tojnak rendesen , ahogy a nagy könyvben meg vagyon írva. A szomszéd már levágta az Ő tyúkjait(egy alomból valóak a mieink is) --engem is arra ösztökél, mondván, hogy öreg és rágós lesz már a húsuk a madárkáimnak, ha nem vágom le őket íziben.
No ,de tojnak még...akkor minek gyilkolásszam le őket ?
Az Olaszaim halálos fenyegetést kaptak. Már réges-régen tojniuk kéne, de eddig kényelmes volt a banda.
Az utolsó figyelmeztetés után , megörvendeztetett a banda 1 árva SM ( így egyben ) nagyságú tojással...de a földre tojta a jó madárka... Esze ágában nincs bemenni a tojófészekbe, pedig még egy kedvcsínálló pingponglaszti is bent figyel... Ma már a második tojáska érkezett ...az is a földre :(

Bár nem vagyok benne biztos, hogy ép az Olasz hölgyikék egyike produkálta, mert kaptak a digó csajok egy csapat fehér jércét ....
Szóval most tojás nyomozósdit fogunk játszani ...brrrr, de hideg van már most -mi lesz még később ????

könyvbolond_konyhatündér 2012.11.17. 18:29:54

Hát az enyémek sem vitézkednek. A héten 3 nap is volt tojás nélkül. De MA meglett az első jércetojás!!!!!!!! Úgyhogy remélem lassan normalizálódik a tojáshelyzet, mert szégyenszemre nekem is vennem kellett a héten 10 tojást.
Az öregeknél 3 tojás is a földön volt a héten, kettő összetörve. Valami elvarázsolt ötlettől vezérelve a tojóláda tetején tojtak, onnan meg legurult. Honnan vették fél év után az ötletet, hogy a 3. emeleten tojjanak, fogalmam sincs. Most levettem onnan a forgácsos zacskót, hátha az csábította őket oda.

csíra 2012.11.19. 21:35:56

Mi is ezen mentünk át ősszel, hogy nem tojtak szinte semmit. Mostanra összekapták magukat, bár ők nem a tollváltással voltak elfoglalva. Én azt gondolom, hogy az lehet most a hirtelen újra fellendült tojás kiváltó oka, hogy a kakaskák már férfivá cseperedtek, és megtojózták a tyúkocskákat, és persze egy-két jérce is beállt a sorba, és nekiálltak tojni.
Jelenleg van, hogy 6-7 tojás is van egy nap, de nem tudom, hogy pontosan hány tyúkunk is van. Múltkor 35 szárnyast számoltam, de aztán kiderült, hogy az udvarban is voltak még páran. És van köztük kb 5 kakas is.

Szóval nem sokat tudsz segíteni, ha a táplálékuk megfelelő, és a fényviszonyok is jók lennének, akkor is rájuk jöhet a hoppáré :)

Egyébként vezetsz tojásnaplót? Utólag jól jöhet a statisztika, és a hullámzó teljesítményt is tudod követni, esetleg előre jelezni a későbbiekben. Én egy sima google dokumentumot (táblázatot) használok, amit megosztottam a család azon tagjaival, akik esetleg írják helyettem, ha nekem valamiért nincs érkezésem rá.

kenőmagostyuk 2012.11.29. 21:37:30

Engem is megijesztettek, hogy na jó sztrájkolunk, elég volt. De kiderült jobbnak látták a komposzt mögé tojni, vagy 30 tojást szedtem össze utánuk. Azóta a helyükre tojnak rendesen, és rendületlenül napi 8-9-et.Nem tudom még meddig, de reménykedem.

Miki851 2013.01.02. 19:38:50

Nekem szerencsére, még mindig növekszik a tojásszám. A rövidebb nappalok beálltával kb havi 30-al csökkent a tojástermelés, de nem esett vissza annyira mint, amire számítottam. Áprilisi kelésű jércéim vannak és nem gondoltam volna, h így a hidegben elkezdenek tojni. 16jérce tojik 5-12 tojást naponta. Egyik nap ugye kevesebbet, másik nap többet. Én vezetek naplót! (Azt hittem egyedül vagyok ezzel! :D) Decemberben is nőtt a tojásszám.
Én azt ovastam, h 15óra fényre van szüksége egy tyúknak a peteérésre.
Nem baj, ha ilyenkor pihennek, regenerálódnak, majd tavasszal behozzák a lemaradást!
Örülök, h rátaláltam erre a blogra, sok hasznosat olvasok itt! :)

Espelette 2013.01.02. 20:33:52

@Miki851: A 15 ora fenyt nem tudtam, de az biztos, hogy a nappalok rovidulese hatassal van a tojastermelesre. Ezzel ellentetben az enyemek eddig szepen tojtak, buszke is voltam rajuk, de ma egy tojast sem talaltunk. Pedig a nappalok kezdenek hosszabbodni, igaz, csak par perccel egyelore. Igazad van, pihenjenek csak telen, majd husvetkor behozzak :-)

gotami 2013.01.18. 12:27:07

Már meséltem, hogy tavaly áprilisban a kisállat vásáron vettem 8 előnevelt, ivarválogatott jércét...Augusztusra kiderült, hogy a négy barna tuti kakas, és a négy kendermagos közül is egy biztos! Gyönyörű Krisz névre hallgató kendermagos kakaskámat meg folyamatosan verték, a fejét véresre koppintották a barnák. Pillanat alatt eldöntöttem, hogy kakasvágás lesz. Így maradtak négyen. Már le is mondtam róla, hogy a tél alatt egy tojással is megörvendeztetnek, mikor a fiam nevetve jött be 5 kőkeményre fagyott tojással. A három tyúkocska napi 1-3 tojás ad nekünk. Kukoricát, napraforgót, búzát kapnak, és házi maradékot összegyúrva futorral. Szépek, tollasak.

gotami 2013.01.18. 13:28:25

@redrabit: Mikor már számítottam a tojáshozamra, akkor elkészítettem a tojóládát, bebéleltem szalmával és tettem bele műtojásokat. 10 tojásnak az alján ütöttem 1,5 cm-es lukakat és kifolyattam a tartalmukat. Száradás után kikevertem gipszet és teletöltöttem. Még csak lepucolni se nagyon kell a héját róla, mehet máris a fészkekbe. A tojás héjakat meg kiszárítom, megtöröm és mákdarálón porrá őrlöm, és azzal hintem meg a konyhai kajamaradékot és belegyúrom. Egész jól működik!
süti beállítások módosítása