Kakukkfű szirup - nem csak tyúkoknak
2012. szeptember 17. írta: Rosa Rugosa

Kakukkfű szirup - nem csak tyúkoknak

Korábban szóba került valamelyik poszt alatt, hogy a tyúkoknak milyen gyógynövények adhatók. Ott került szóba a kakukkfű is. Miután én régóta készítek kakukkfű szirupot, igaz nem a tyúkoknak, hanem a gyerekeknek, gondoltam leírom, hogyan készül.

Mostanában ismét nagy divatja van a gyógynövényeknek, ezen divat kiszolgálására több könyvecske is megtalálható a boltok polcain. Én csak a kíváncsiság miatt megvettem párat. Mit mondjak? Nem ajánlom senkinek... némelyikben akkora baromságokat lehet olvasni, hogy csak remélem, hogy az olvasója nem próbálja ki az ott ajánlottakat. Nem mindegy, miből, honnan tájékozódunk! Először is ajánlanék egy szerintem normális gyógynövényes könyvet, ha valakit kicsit mélyebben érdekel a téma: Rápóti - Romváry: Gyógyító növények című munkáját.

A könyv nemcsak a hobby gyűjtőknek, de a gyógynövénytermesztőknek is hasznos tanácsokkal szolgál, számos gyógyteakeverék receptjét közli a magyar, román, csehszlovák, lengyel és német hivatalos vényminták (Fo-No azaz Formulae Normales) gyűjteményéből.

Mit kell tudnunk a kakukkfűről?

A kakukkfű az ajakosvirágúak családjába tartozó, jellemző kellemes illatú és aromás, kámforos ízű, szárazabb füves helyeken élő félcserje. Több változatban fordul elő, gyógynövénynek mindegyikük felhasználható.

A vadkakukkfű ( Thymus serpyllum L.)

Szára 10-30cm magas, kúszó, vagy felemelkedő, felül lágy, alul elfásodó. levelei keresztben átellenesek, 0,5-2cm hosszúak, hosszúkásan tojásdadok, egyes fajtaváltozatoknál keskenyszálasak, vagy lapát alakúak. Virágzatuk fejecske, vagy szaggatott füzér. Virágaik kicsinyek, bíborvörösek, rózsaszínűek, olykor fehérek. Május-júniusban nyílnak, néha augusztus-szeptemberben is virágoznak.

Virágos, leveles hajtásaikat kell gyűjteni az alsó, elfásodott szárrészek nélkül. Beszáradási arányuk kb. 3:1. A drog (Serpylli herba) 0,1-0,5%timoltartalmú illóolajat, cseranyagot, keserűanyagot és sókat tartalmaz. Teáját szélbántalmak, étvágytalanság, köhögés és görcsök ellen használják, háztartási, likőr- és élelmiszeripari fűszer is.

Én eddig bárhol laktam, jártam az országban, mindenhol megtaláltam. Sok helyen hatalmas párnákban borítja a réteket, szinte kaszálni lehet. Csak egyszer kell észrevenni...

A kerti kakukkfű ( Thymys vulgaris L. )

A Földközi-tenger mellékéről származó, a vad kakkfüveknél illatosabb, aromásabb, ezt termesztjük. Hajtásai erőteljesebbek, akár 40 cm hosszúak is lehetnek, elágazóak. A drog (Tymi vulgaris herba) 1-2% timoltartalmú illóolajat, cseranyagot, keserűanyagot, szaponint és gyantát tartalmaz. Hatásában a vadkakukkfű drogját felülmúlja.

A kerti kakukkfű illóolaja 20-50% timolt (kakukkfűkámfor), karvakrolt, 15% p-cimolt, kevés pinent és mentént, 15% borneolt, 15% linaloolt és cineolt tartalmaz.

Az illóolaj epehajtó, bélféregűző, bőrvörösítő kenőcsökbe és bedörzsölőkbe, viszketést csillapító kenőcsökbe, szájvizekbe, fűszerekhez, a parfümériában, szappanokhoz, likőrökhöz kerül felhasználásra.

A timol fertőtlenítőszer, bélféregűző hatású. Alkalmazzák szájvizekhez, fogpépekhez, hajvizekhez, kenőcsökhöz.

A barna kanalas köptetőnek is ( Elixirum thymi compositum ) ez az alapanyaga.

Ph. Hg. VII. szerint (1000 g-ra):

Tinctura aromatica
  (aromás tinktúra)
1 g
Tinctura aurantii pro sirupo
  (szirupkészítéshez való narancs-tinktúra)
60 g
Tinctura thymi
  (kakukkfű-tinktúra)
300 g
Natrium bromatum solutum 33,3%
  (nátrium-bromid 33,3%-os oldata)
45 g
Sirupis simplex 594 g


1000 g

No és akkor lássuk, nálunk hogyan készül a kakukkfű szirup!

Az első (nagyon egyszerű) változat:

Kakukkfű cukorral lerakva

Szedj annyi kakukkfüvet, amennyit csak tudsz! Tedd egy lábosba és öntsd fel vízzel, épp hogy ellepje. Ez után végy egy nagy üveget. Tégy az aljára kakukkfüvet (amit a vízből kiszedtél, nem kell lecsepegtetni, pont azért volt a vízben, hogy azt a keveset, ami rajta marad, az üvegbe magával vigye), aztán szórd meg bőven cukorral. Ezután ismét egy réteg nedves kakukkfű, majd ismét cukor következik. Ne sajnáljuk róla a cukrot! A tetején kakukkfű legyen. Ha ezzel elkészültünk, zárjuk le az üveg tetejét és tegyük ki legalább hat hétre a napra. Ez után fogyasztható, kis üvegekbe elraktározható. Lustábbak bátran hagyhatják tovább állni az üvegben, úgy is eláll....:)

Kakukkfű cukorka

5 evőkanál (szárított) kakukkfüvet leforrázok 3dl vízzel, állni hagyom pár órát. Ezután a leszűrt tömény teát 1kg cukorral sűrűre főzöm, majd formába, vagy márványlapra öntöm, ahol ha kihűl, feldarabolom.

Kakukkfű szirup

5 evőkanál kakukkfüvet leforrázok 0,5 liter vízzel, ha kihűlt, összefőzöm 1 kg. cukorral.

Jó főzőcskézést!

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr294743430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redrabit 2012.09.17. 08:10:27

Köszi az infót..mindig jól jön pár hasznos házi tanács...
Más--hogy álltok a bogártalanítással ? sikerült kiirtanotok?
Mi még mindig küzdünk vele... 3-4 naponként permetezünk--szórunk, de mindig akad bogárka:( ..viszont a tyúkjainkat nem érdekli a bogárhad:P

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.09.17. 09:13:19

@redrabit: Bogárkák megvannak, a vörös vérszívók eltüntek, de a tetvek jól megvannak.
És igen, valahogy az én tyúkjaimat se zavarja, főleg, hogy úgy látom, a hidegebb időben azért nincs annyi élősködő.
Lassan feladom a védekezést...

könyvbolond_konyhatündér 2012.09.17. 17:28:10

Sajnos mifelénk tényleg nincs kakukkfű. Nálam még a kerti kakukkfű sem marad meg, többször próbáltam magról is és palántáról is. De ahol nyaralni szoktunk, ott tele vannak vele a rétek, így szedek minden évben sokat - kivéve az idén, mert Erdélyben is olyan szárazság volt, hogy júliusban ki voltak égve a hegyi rétek. De azért köszönöm a receptet! Tényleg ez a köynv megbízható, én is ehhez fordulok először. Néhány azóta meghonosodott gyógynövényről nem szól sajnos. Ilyen a bíbor kasvirág. Most kezd divatba jönni, de én már vagy 12 éve készítek echinacea kivonatot, amit minden megfázásos megbetegedésnél iszunk, bár megelőzésre is kiváló lenne, csak lusták vagyunk.

Egy 7 decis befőttes üveget telerakok echinacea virággal, szárral, levéllel, felöntöm pálinkával. Sötét helyen érlelem 3-4 hétig, majd sötét üvegekbe szűröm. Ebből a kivonatból teszünk teába, vízbe napi 1-3 mokkáskanálnyit. Ér annyit, mint bármelyik bolti echinacea készítmény, ha nem többet.

andi-ka 2012.09.17. 19:55:46

@könyvbolond_konyhatündér: Nemtom ismeritek-e a lándzsás utifüvet. Na az is nagyon jó köhögés ellen, az viszont egész évben, még télen is megtalálható mindenhol, és ugyan-olyan hatásos, mint az echinacea. Azt úgy kell elkészíteni, hogy a levelét le kell forrázni hirtelen, állni hagyni benne, és utána ezt a főzetet meginni minden ízesítés nélkül. Nagyon borzalmas, keserű, viszont csodákra képes!!!!! Próbáljátok ki. A tyúkok vizébe is bele lehet tenni, azok szívesen megisszák.

redrabit 2012.09.18. 10:07:11

@Rosa Rugosa: Nálunk eddig csak a vörös vérszívók vannak ..no meg még vérszívás előtti állapotukban feketeként rohangálnak ...
A szomszédban eltüzeltek egy rahedli fát..onnan , talicskázom át a fahamut... már térdig járnak benne a madárkák :) ...most már rohadtul elegem van ,de senki nem tud okos tanácsot adni...
Főleg, hogy nem lehet kapni semmi vegyszert ... Most mond meg,.....hogy bírják ki ezek a nyamvadt bogarak a klórozást ?
egy udvarban vannak a nagyok és lekerítve a 6 hetes japán gyerekek anyukával... náluk nincs bogárka...de lassan össze kéne engednem őket és félek, hogy akkor ők is bebogarasodnak ..és elpusztulhatnak ...

Espelette 2012.09.19. 21:28:17

Koszi a recepteket, a kakukkfu-cukorka kulonosen tetszik, ki fogom probalni! Jol fog jonni telen, a megfazasos-kohogeses idoszakban. Kulonben en szoktam adni a tyukoknak kakukkfu-fozetet, nem tudom, hogy tenylegesen hasznal-e nekik, mindenesetre szeretik, legalabbis megisszak zokszo nelkul :-)
A tetvekre visszaterve, nem akarom elkiabalni, de ugy nez ki, sikerult megszabadulni toluk. A tyukok ujra elkezdtek tojni. A fereghajto durva szer miatt meg egy hetet varnunk kell, de ezt mar kibirjuk. Csak olyan rossz erzes a tojasokat kidobalni...

Miki851 2013.01.29. 22:15:56

Sziasztok!
Lehet már kérdeztem, akkor bocsi. Tudtok valami jó módszert a megfázásra a tyúkoknál? Szörcsögő hangot adnak ki és az egyiknek habosodik a szeme is. Korábban találkoztam ezzel, a fiataloknál, akkor kakasport adtam nekik, ami antibiotikum, www.equus.hu/shop/files/products/neotesol%20kicsi%20jo%5B1%5D.jpg (itt egy kép róla) ami elmulasztotta a problémát. Most megint vettem, de most jobban elolvasva észrevettem, h étkezési tojást termelő tyúkoknak nem adható! Szóval ezt buktam. Az állatorvos is csak chiktonic-ot írt föl. Eddig nincs javulás. Van valami ötletetek? Találkoztatok már ezzel?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.01.30. 07:56:17

Hú, nekem tapasztalatom nincs, de a régi könyvem azt írja, hogy 3%-os langyos bórsavas oldattal egy tompa végű fecskendővel kell átmosni a tyúkok orrát belülről kifelé. A szem váladékát ki kell nyomni és azt is öblítsük le ezzel az oldattal. Legalább 2-3 naponta megismétlendő.
A beteg állatokat lehetőleg elkülöníteni, az ólat szárazzá tenni.

Miki851 2013.02.04. 13:25:04

@Rosa Rugosa: Köszi a segítséget! Nem tudtam beszerezni bórsavat, de szerencsére már javulnak . Kamillatea meg a vitamin úgy látszik lassan-lassan beválik.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.02.04. 16:10:20

@Miki851: Ennek örülök!
Bórsavat azt hiszem a gyógyszertárban lehet kapni. Bár ez olyan fura, mert gondolom van ahol árulnak, máshol meg nem. Egy ismerősöm akart a múltkor aszkorbinsavat venni kimérve a gyógyszertárban és ott azt mondták, csak receptre adnak... Nálunk lehet kapni kis zacskókban, egy online állatgyógyászati áruházban pedig 7000ft 1 kg.:DD
Itt néztem a bórsav árát, ha esetleg másvalakit érdekel:
webaruhaz.kulcs-soft.hu/index.php?id=1d476989b478435cbfc81cc1e0afbf05&p=kereses&q=b%C3%B3rsav&kereses_submit=Keres%C3%A9s
süti beállítások módosítása