Bábolnai Gazdanapok
2012. szeptember 04. írta: Rosa Rugosa

Bábolnai Gazdanapok

Arra gondoltam néha hírt adok programokról, kiállításokról, amik gazdálkodó témába vágnak (bár azért mi ettől a körtől eléggé messze esünk), hát ha van, aki szívesen ellátogat ilyen rendezvényekre.

Szeptember ötödikétől nyolcadikáig ismét várják az érdeklődőket Bábolnán. A kiállítás a Bábolnai Ménesbirtokon kerül megrendezésre, 18 éves kor alatt, diákoknak és bábolnai lakosoknak a belépés ingyenes, egyébként 600 ft/ fő.

Bábolnán a Ménesbirtokon csaknem két évszázada folyik az arab ló tenyésztése.1836-ban került Bábolnára Szíriából a híres Shagya mén, amelynek leszármazottait sok országban igen nagy becsben tartják ma is. Ma a mintegy 268 lóból álló arab ménes alapját 19 tenyészmén és 51 tenyészkanca alkotja. Az arab telivér tenyésztésében kiemelkedő értéket jelentenek a tiszta vérű egyiptomi arab telivérek.
Bábolna parancsnokai közül Fadlallah el Hedad Mihály története a legkülönösebb, akit lószeretete 1857-ben hozott a távoli Szíriából Bábolnára, ahol új hazára lelt és később a ménes parancsnoka lett.
A ménes egyik későbbi parancsnoka Pettkó-Szandtner Tibor, aki a modern fogathajtás megalapozója, majd a II. Világháború után az egyiptomi királyi ménes vezetője is volt.

A közel 20 hektáros arborétum színfoltja az őshonos háziállatokat bemutató állatsimogató, ahol magyar parlagi baromfifajták, kopasznyakú és kendermagos csirkék, gyöngytyúkok, fodrostollú ludak, magyar félvad kacsafajták, fácánok, galambok élnek. Ez gondolom érdekli a tyúkudvar olvasóit is.
Ezen kívül az arborétum területén vaddisznót, dámszarvast, őzet, alpakát, mangalica sertést, valamint racka-, cikta-, és cigája juhokat és egy szamarat láthat az ide látogató. Az Arborétum, Európában egyedülálló látványossága a Híres Lovak Emlékparkja, mely az elpusztult híres lovaknak állít emléket, a temetőben 54 ló sírja található.

A Ménesudvar gyönyörű épületei ( A Szapáry kastély, a márványetetős luxusistállók, a kovácsoltvas csillárokkal és a ménesbélyegzővel díszített üvegablakokkal díszített lovarda ) is mindenképpen megérnek egy látogatást.

 

 

A kiállítás tematikája:

Mező­gaz­da­sági gépek

Gép­jármű­vek, szállítóeszközök

Állat­tar­tás és esz­kö­zei, állat­tartó léte­sít­mé­nyek, beren­de­zé­sek, állategészségügy

Erdé­szet és vadá­szat

Dísz– és kony­ha­ker­tek, vala­mint par­kok léte­sí­té­sé­nek, beren­de­zé­sé­nek és gon­do­zá­sá­nak esz­kö­zei, felszerelései

Vető­mag­vak, virág­mag­vak és egyéb sza­po­rító anya­gok

Élel­mi­szer­biz­ton­ság

Vegy­ipari ter­mé­kek és berendezései

Bio Energetika

Mező­gaz­da­sági terü­le­tek kör­nye­zet­ba­rát fejlesztése

Vidék­fej­lesz­tés, Új Magyar­or­szág Vidék­fej­lesz­tési Program

Finan­szí­ro­zás, Ban­kok, Pénzintézetek

Falusi turizmus

Tudo­mány és szak­iro­da­lom, Oktatás

A kiállítók mellett rengeteg érdekes program is várja az idelátogatókat. Szinte minden nap lesz szántőföldi gépbemutató, valamint egész nap különféle lovas bemutatókat élvezhetünk. Lovas kaszkadőrbemutató, Hamza Viktória szabadonidomítás, lovasíjászok, a Pettkó iskola karüsszelbemutatója, Shagya-arab bemutató, valamint délutánonként a látogatók idegenvezetővel, lovaskocsizással egybekötve megtekinthetik az Arborétumot.

Bővbb információt a kiállításról és a programokról itt olvashattok: http://www.babolnaigazdanapok.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr94734854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása