Tyúktartás Délnyugat-Franciaországban 3.
2012. május 02. írta: Rosa Rugosa

Tyúktartás Délnyugat-Franciaországban 3.

 

Francia házityúk-fajták
 
Franciaország egyik - nem hivatalos - jelképe a gall kakas. Szerepel a polgármesterek hivatali jelvényén, világháborús emlékműveken, az euró előtti időkben pedig a 10 frankos pénzérmén volt látható. Napjainkban főleg a sport területén jelképezi az országot, így a Francia Futballszövetség logójában és a válogatott rögbicsapat mezén egyaránt megtalálható.

 

 

 

 

 

 

 

 

         A gall házityúk, mint fajta, tényleg létezik, szerepel a Francia Baromfitenyésztők Szövetségének honlapján található listában, mely a Franciaországban fajtaként hivatalosan elismert tyúkfajtákat csoportosítja. A lista itt látható  Ebből kitűnik, hogy Franciaországban 45 francia és 155 külföldi házityúk-fajtát tartanak számon hivatalosan. A fajták nagy részénél megkülönböztetik a “nagy” és a “törpe” alakokat, ezeken belül pedig színváltozatokat írnak le.
 
A 45 francia fajta jellemzése angolul ezen az oldalon érhető el. Franciául a tyúkfajták fotókkal együtt, földrajzi eredetük szerint csoportosítva itt találhatók
 
 
A következőkben ízelítőül bemutatok néhány fajtát. Forrásaim a fent említett oldalak, valamint a http://elevageamateur.wifeo.com voltak.
 
Bresse Gauloise
 
Rhône-Alpes régióból származó, kiváló minőségű húsáról nevezetes fajta, mely 1957 óta eredetvédett (AOC) szárnyas. Szabadtéri tartáshoz alkalmazkodott, a kakas 2,5-3 kg, a tyúk 2-2,5 kg súlyú, tollazata fehér színű. Elsősorban húsáért tartják, de tojáshozama is megfelelő. A hagyományok szerint az új király, illetve manapság az új köztársasági elnök, egy Bresse tyúkot kap ajándékba.
 
Coucou des Flandres
Nagyon régi fajta, már a 16. században említik. Pikárdia régió északi részén és Flandriában alakult ki. Középtermetű (a kakas 2,5-3 kg, a tyúk 2-2,5 kg), rusztikus, viszontagságoknak ellenálló fajta, mely jól alkalmazkodott az észak-francia klímához. Elsősorban tojástermeléséről nevezetes, a tyúk kitűnő kotlós és a csibéket is nagyszerűen gondozza.
Houdan
Eredete a 17. századig nyúlik vissza, Párizs környékén tenyésztették ki. Bóbitája, pillangó taraja és 5 lábujja jellegzetes fajtajegyek. Földrajzi eredetvédelemmel (IGP) és vörös címkével (label rouge) is rendelkezik. A kakas 3 kg, a tyúk 2-2,5 kg súlyú. Húsa kiváló minőségű, egyesek a fogolyhoz hasonlítják. Az új, gyors növekedésű húshibridek megjelenése komoly konkurrenciát jelentett számára, de a fajta szerelmesei továbbra is tenyésztik, ma már elsősorban díszbaromfiként.
 
Utoljára hagytam az aranytojást tojó tyúkot. Eredete a középkorig nyúlik vissza, de a fajta mai formájában a 20. század elején alakult ki az atlanti partvidéken, Poitou-Charente régióban. Viszonylag nagy termetű (a kakas 3,5-4 kg, a tyúk 2,6-3,2 kg súlyú), robusztus, ellenálló fajta. Különös ismertetőjegye, hogy a lábujján tollakat viselhet, a francia standard (szemben az angollal) csak az ilyen egyedeket fogadja el fajtatiszta Marans-nak. Húsa jó minőségű, de sikerét elsősorban nagy és különleges színű tojásainak köszönheti, ezért is nevezik “aranytojást tojó tyúknak”. A tojások vöröses-barna színűek, gyakran kis sötétebb foltokkal, de egészen sötétbarnák is lehetnek. Sokak szerint koleszterin-mentesek, de ezt az állítást sajnos nem sikerült ellenőriznem, nem találtam erre vonatkozó cikkeket.
 
 
Remélem, ezzel a kis összeállítással kedvet kaptatok a francia tyúkfajták megismeréséhez. Az ajánlott linkekre kattintva rengeteg fotót, rajzot találtok, igazán különleges jószágokkal. http://elevageamateur.wifeo.com/la-poule-marans.php
Én pedig türelmesen várom, hogy a Chouanne névre hallgató kis Marans tyúkocskám végre megajándékozzon néhány aranytojással.

 

 Espelette

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr84483284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.05. 12:32:07

Olyan érdekes, ez az aranytojás!
Meg az is érdekes, hogy ahol élnek tyúkok, szinte mindenhol megtalálható az aranytojást tojó tyúk a mesékben, mondákban.

Azok a kendermagos tyúkok nagyon tetszenek!!!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.07. 11:05:34

Na, pénteken vettem egy Kistermelők Lapját és az apróhirdetések között találtam egyet, aki Marans tenyésztojást is árul...
Ha nem írod ezt a posztot, szerintem sosem néztem volna utána, vagy tudtam volna, hogy az milyen tyúk is...
Lehet kéne venni pár "aranytojást" aztán kikeltetni.:)

Espelette 2012.05.07. 14:04:04

Nagyon jo otlet, foleg most, hogy a keltetessel ilyen jo tapasztalatokat szereztel :)

Ixos 2012.05.09. 20:20:50

en elado kendermagos, kopasznyaku es brahma tyukot keresek, tud valaki esetleg segiteni?

Koszi elore is

Frakk0310 2013.01.01. 15:38:20

A Marans-ról a Tyúkok enciklopédiájában azt olvastam, hogy szalmonella mentes a tojásuk, bár nem 100%-an bizonyított.
Jó a blog, mi idén tervezzük a tyúklak megvalósítását, max 20 tyúkkal. Legalábis ez a terv.

Espelette 2013.01.02. 20:57:50

@Frakk0310: Tobb blogon irjak ugyanezt, a Francia Mezogazdasagi Miniszterium egy kozlemenyere valo hivatkozassal. Sajnos nem sikerult megtalalnom a dokumentumot, igy elso kezbol nem tudom megerositeni. Azt irjak, hogy kisebbek a tojason a porusok, a membran pedig vastagabb, mint mas fajtaknal, ezert lenne szalmonella-mentes. Ha igaz, ez jo hir :-)
süti beállítások módosítása