Tyúktartás Délnyugat-Franciaországban
2012. április 18. írta: Rosa Rugosa

Tyúktartás Délnyugat-Franciaországban

Kedves Olvasók!
Őszinte örömömre, egy olvasónk, Espelette első írását olvashatjuk, olvashatjátok. Tényleg nagyon örülök, hogy írt, szerintem mindannyiunk számára érdekesek lehetnek a más országban élők tyúktartással (is) kapcsolatos mindennapjai. Nagy kíváncsisággal várom a folytatást, az ördög mindig a részletekben lakozik, nagyon érdekel, hogy mi a hasonlóság és a különbség a hazai baromfitartás és a francia között!
 
A következőkben saját, szubjektív élményeimet írom le, amiket Délnyugat-Franciaország egy kicsi, alig 250 fős falujában tapasztaltam. Itt szinte minden háznál van baromfiudvar, tyúkokkal, kacsákkal, libákkal, néha gyöngytyúkokkal.
A tyúkól a birtok egy elkerített részében van, nagy kifutóval, ez általában egy kis erdősáv, amit a tyúkok szépen rendben tartanak. A fák azért fontosak, mert így a ragadozómadarak nehezített terepen tudnak támadni. Néhol nincs is igazi kifutójuk, vagy már teljesen lecsupaszították, ezért a tyúkok teljesen szabadon vannak, egész nap járnak-kelnek, estére pedig hazamennek a tyúkólba. Így aztán gyakran megesik, hogy az útra is kimerészkednek, az arra járó autósok pedig kerülgethetik őket. A fotón libák láthatók, de a háttérben egy-két tyúkot is felfedezhetünk.
  
 
A hagyományos, egyszerű tyúkól fából készül,benne ülőfákkal, tojóládákkal. Gyakran kis ablaka is van, dróthálóval lezárva. A talaj döngölt föld, szalmával leterítve. A tojóládák nem egyszerűen a földön vannak, hanem « lábakon » állnak, az ülőfákkal nagyjából egy magasságban.
Érdekesség : Landes megyében, ahol a 19. századig kiterjedt mocsarak voltak, az egész tyúkólat cölöpökre emelték, egyrészt a víz beszivárgásának megakadályozása miatt, másrészt a rókatámadás elkerülésére.
 
 
Hol vegyünk tyúkot ?
 
A legkézenfekvőbb megoldás : a piacon.
Franciaországban a piacon szinte mindent be lehet szerezni, élő szárnyasokat, nyulakat is. A piacon a környékbeli tenyésztők árulnak, hozzájuk külön is el lehet menni persze, legtöbbjük interneten is hirdeti magát. Ha már az internetnél tartunk, ingyenes hirdetési oldalakon is akad tyúkos apróhirdetés szép számmal, lehet válogatni. A tenyésztők általában három-négy fajtával foglalkoznak, leggyakrabban kettős hasznosítású tyúkokat árulnak, francia és külföldi fajtákat vegyesen.
Ha valaki egy ritka fajtát keres, a legegyszerűbb szakmai fórumokon körülnézni, mint például a http://www.gallinette.net/ vagy a http://fermedubonheur.forumactif.org/.
Persze mindez attól is függ, mennyi tyúkot szeretnénk és milyen célból.
 
Mi például négy tyúkot kerestünk, hogy ellássanak minket tojással. Korábban már vettünk a piacon egy tenyésztőtől tyúkokat, most is őhozzá fordultunk, így szombat óta négy kis tyúk büszke tulajdonosai vagyunk.
 

 Espelette

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr94456519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falusisanzon.blogspot.com 2012.04.18. 08:47:04

De jó volt ezt olvasni!
Mindig nagyon érdekelt,hogy más országban hogy állnak a baromfitartáshoz!
És az a tyúkól!!!!

Edit123 2012.04.18. 09:22:20

Igen, tényleg jó volt olvasni. Nekem is megakadt a szemem azon a magas tyúkólon. Tornázhatnak még a pipik esténként, mikor fellépcsőznek :D :D :D

Espelette 2012.04.18. 09:38:08

Orulok, hogy tetszett. Ma mar ritkan lathatunk ilyen magas tyukolat, a mocsarakat idokozben lecsapoltak. De hagyomanyorzesbol neha epitenek ilyet, meg persze skanzenben is megtekintheto.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.18. 17:39:41

A gyerekeim sóvárogva nézték, mekkora király kuckó az erdő közepén.
Amikor mondtam, ez a tyúkoknak van, akkor azt mondták, persze, az összes kis ház ami jól néz ki, mind a tyúkoknak való.:))
süti beállítások módosítása