Értékes húsvéti tojások
2012. április 09. írta: Rosa Rugosa

Értékes húsvéti tojások

Nos szombaton olvashattátok kissé lehangoló antiszociális írásomat arról, nekem mi a Húsvét.

Szeretek más örömében osztozni és kedvelem a lelkes embereket, valamint azt sem szeretném, hogy a Tyúkudvarra kattintva előkapjátok a zsilettpengéket így Húsvét hétfőn, no meg egy tyúkos bloghoz azért az illik, hogy legalább eme ünnep egyik fő szimbólumáról a tojásról essen néhány szó. Bár van néhány szuper sztorim hatalmas szaporulatot produkáló cuki húsvéti nyulakról is, akiket sajnáltak megenni, vagy valami anakondatartónak ajándékozni, az meg hálából sokasodott és szaporodott, így ellepvén egy tömblakást például, vagy a szomszédunk kicsi udvarát.

Apropó, ha már idekevertem a nyulat. Tudtátok, hogy a tojást az ősi hiedelem, a mágikus világkép az élet, a lélek székhelyének tartotta, az örök megújulás, az elpusztíthatatlan élet szimbólumának? A görög-római mitológia szerint a tojásból istenek születnek. ( Na tessék, mi meg jól megesszük őket...) A Kalevala szerint pedig tojásból lett az egész világ. A régi hiedelmek szerint tehát a tojás az élet jelképe. Innen ered, hogy tavasszal, a természet újjászületésekor különös jelentőséget kap a húsvéti tojás. Hogy miért éppen a nyuszi hozza? A néprajztudósok szerint a húsvéti nyuszi egy véletlen félreértés következtében jutott tojásosztogató szerepéhez. Németország egyes vidékein húsvétkor gyöngytyúkkal és annak tojásával ajándékozták meg egymást az emberek. A gyöngytyúk német neve: Haselhuhn. Ezt a szót hozták aztán tévesen összefüggésbe a nyulat jelentő Hase szóval.

Így lett tehát a gyöngytyúkból nyúl, s ezért hozza a húsvéti tojást a nyuszi. De hogy a XXI. században már nem csak tojást kell tojnia, hanem Barbi házat, meg biciklit is olykor, az azért eléggé durva.

 

           Most pedig jöjjön néhány érdekes - értékes tojás!

Kezdjük először is Zsigóné Katival . Bevallom, most hallottam róla először, pedig az életrajzát elolvasva, már sokkal régebben kellett volna, hiszen például 2009-ben Dubaiban, a világ öt legjobb tojásdíszítője között nemcsak Magyarországot, de egész Európát ő képviselte. Most  egy, a tojásdíszítésben még nem alkalmazott technika felhasználásával készült művével került a címlapokra.

A gobelin technikával a világon elsőként díszített strucctojást két hónapon keresztül készítette, a díszítéshez több ezer lyukat kellett a tojásba fúrnia, majd körülbelül háromezer öltéssel készült el a mű. A művésznő úgy nyilatkozott, hogy 1 millió forintért is talán csak egy meggondolatlan pillanatában válna meg ettől a remekműtől.

Kati számára a legfontosabb ünnep a Húsvét, és mint megfogalmazta:

– Csak úgy tudjuk átörökíteni szép hagyományainkat a következő nemzedéknek, ha mi magunk is őrizzük a húsvéti szokásokat. Manapság divat az ünnep előtt „elmenekülni” otthonról. Aki így tesz, annak sokkal szegényebb lesz az ünnepe, mint azoknak, akik a gyerekekkel, barátnőkkel együtt festik otthon piros tojásokat, és örülnek a kedves locsolóknak – vallja Zsigóné Kati. Olyan hitelesen hangzik tőle, hogy elgondolkozom rajta és megpróbálom megfogadni a tanácsát...

Az első Fabergé tojás                                         A Rothschild tojás

Ha már drága tojás,  akkor nem hagyhatjuk ki a híres Fabergé tojásokat. Amik amellett hogy roppant drágák, nekem még kimondottan tetszenek is. A Fabergé család menekültként érkezett Oroszországba, Peter Carl Fabergé már itt, Szentpéterváron született. 24 évesen vette át apja családi ékszerüzletét, ahol kortársaitól eltérő stílusban kezdett dolgozni. 40 évesen már III. Sándor udvari ékszerésze lett. Még ebben az évben kérte a cár a mestert, hogy készítsen valami igazán egyedi ajándékot, amivel húsvét alkalmából meglepheti feleségét, Marija Fjodorovnát. Ez alkalomból született az első Fabergé tojás. Az aranytojásban egy színarany csibe ült, pici gyémántkoronával, apró rubintokkal. III. Sándor 11 tojást vett élete során a mestertől, fia és a trónon utódja,  II. Miklós folytatta ezt a hagyományt egészen a forradalom 1917-es kitöréséig. A mester összesen 56 tojást készített. A Fabergé tojás azóta is egyet jelent a luxussal, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Viktor Vekszelberg orosz milliárdos 2004-ben 10 darab tojásra 120 millió dollárt költött. 2007-ben pedig egy orosz magánmúzeum vette meg a híres Rothschild Fabergé tojást potom 9 millió fontért, hogy az ismét visszakerüljön származási helyére.

Találtam a meskán is pár érdekes tojást, igaz, ezek nem kerülnek milliókba, vagy milliárdokba. Nekem pedig az igazi aranytojás az, amit a tyúkjaim tojtak. Képletesen és szó szerint is.

Emutojás és strucctojás ékszertartó                   Strucctojás díszdoboz

 
 
 
 
 
 
Felhasznált irodalom:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr544369736

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása