Amikor kikelt a kiscsibe, amit tulajdonképp nem is láttam, csak hallottam, mert a kotlós alá húzódott, félrekotortam a kotlóst egy hosszú bottal -amire vert olyanokat a csőrével, hogy hűdejó ötlet volt. Aznap elő se bújt. Másnap már kezdtem aggódni, hogy éhen, vagy szomjanhal, de akkor utánanéztem a könyvekben, ahol azt írták, a csirkének 48 órás tartalékai vannak a kelést követően. Szóval másnap a kotlós -akit sajnos azt hiszem kissé megzavart a többi még ott lévő, ki nem kelt tojás, amiken ülni akart még- hangosan odavezette az ólba tett kukoricadarához a kiscsibét, aztán a vízhez és ő maga is evett, ivott, úgy mutatta a kiscsibének, mi a pálya. Néha dobott elé egy kis darát. Aztán vissza a fészekre, a kicsi meg aláfurakodott és gondolom sunyni kezdett, mert csend volt.
Az első kajálás (a tyúk engem hesszel, azért nem figyel a kajára...:D)
Ez valahol olyan gondoskodó, olyan megható volt, ahogy a kicsi futott utána, ahogy ott csipogott, az meg kot-kot-kot hanggal hívogatta. Vagyis nem is megható. Hanem azt hiszem csak egyszerűen NORMÁLIS.
Eszembe jutott hogy mit olvastam a könyvekben a nagyüzemi tartásról, (a tyúkos könyvekre gondolok, ahol szinte csak erről tudtam olvasni) a technológiákról.
Keltetőgép, naposcsibék szexálása, válogatás. Jércék az egyik oldalra, kakasok a másik oldalra. Fémhordóba, nejlonzsákba, vagy egyenesen a húsdarálóba. Tudom, hogy így gazdaságos, de már olvasni is szomorú. Komolyan, azonnal a haláltáborok jutottak az eszembe az egészről. Mi is megesszük őket, de valahogy ebben a nagyüzemi tartásban olyan kegyetlen minden. Számok, statisztikák, értékek.
Így telik a nagyüzemi naposcsibe első napja, főképp, ha kakas
Azért annyit hozzáfűznék, hogy bár mindenki megdöbbentőnek tartotta, azért illik tudni, hogy ennek ez a módja, mióta létezik nagyüzemi csirketartás. Az pedig elég régóta létezik, mint írtam, régen fémhordóba vagy nejlonzsákba zárták és gondolom vitték a fehérjefeldolgozóba. A kakast ugyanis nem éri meg felnevelni a szigorú számítások szerint, tehát a leggazdaságosabb mielőbb megsemmisíteni. Ez az olcsó hús (egyik) ára.