Szabadság!
2011. május 09. írta: Rosa Rugosa

Szabadság!

 Eléggé rég jártam itt, de sebaj, most igyekszem bepótolni. Sok minden történt azóta, igyekszem mindent leírni.

Fészket nem építettem. 

Ellenben kieresztettem a tyúkokat a kis udvarukból a hátsó kertbe, had lássanak világot, zöldet, gilisztát, lovat, csigát és takarítsanak!   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Először féltem, hogy szétszélednek, este meg úgy kell majd összefogdosnom őket, de nem, amint alkonyodni kezdett szépen besorjáztak a helyükre. Ismeritek azt a szólást, hogy a gaz verje fel a portádat!"? Na most rájöttem tulajdonképp ez mit jelent. Érjen olyan sorscsapás, hogy ne legyen jószágod! Ezek a tyúkok olyan rendet vágtak hátul, amin én hetekig gályázhatnék folyamatosan. Az megvan, amikor van egy kertrész, ahol a fel nem használt tetőlécek élnek szimbiózisban a betonkeverővel és a hanyagul mellédobott ipari tömlővel (amit alig lehet megmozdítani)? És amikor hatalmas bogáncsok és mindenféle gizgaz teszi még kaotikusabbá a látványt? Jaj hogy utálom. De most a tyúkok olyan rendet vágtak, hogy a tömlő is olyan képet mutat, mint ha épp az előbb hajították volna hanyagul oda, nem tűnik el gaz folyondárok ölelésében. 

Szóval respekt és tisztelet a pipiknek!

Elvannak odakint, a 20 tyúk kap napi két fangli kukoricát aztán kész, egész nap kapirgálnak, délben pedig hűsölnek a mogyoróbokor alatt (na végre az alatt is ki van gazolva). A karámban nagy élvezettel kaparják a lószart, a szalmabálákból pedig kieszegetik a még bent lévő búzaszemeket, az a lovaknak úgy sem jó. Tökéletes az összhang! Én egyre jobban bírom a tyúkokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr192891602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2015.02.27. 16:38:24

Mekkora területet takarítottak ki mennyi idő alatt?
(Hála az égnek már időszerű a kérdés: nemsokára költöznek a megvett kertbe. Kb. 200 négyzetméternyi területet szándékozom elkeríteni a 14 tyúknak és 1 kakasnak.)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2015.03.05. 19:15:02

A képen látható terület úgy 700nm, nem tartott pár hétnél tovább, igaz a lovak a karámot kitaposták, de a maradék kb. 350 füvet 3 hét alatt.

zellerlevél 2015.03.13. 22:38:36

@Rosa Rugosa:

Akor lehet, hogy 200 nm kevés lesz nekik.... Azt tervezem, hogy télen beengedem őket a gyümölcsfás részbe is.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2015.03.21. 08:25:02

@zellerlevél: Ősszel én is ráeresztem őket a teljes kertre, egy hátránya, hogy tiszta tyúkszar minden, de összeszednek mindent. Tavasszal, amikor kertészkedni kezdünk, visszacsukom őket hátra.
süti beállítások módosítása