Patkányok
2017. január 16. írta: Rosa Rugosa

Patkányok

Ez is utolért minket. 

Amíg számtalan állatunk volt, takarmányhegyek, széna, szalma, addig semmi. Ló, kecske, malacka nem vonzotta őket. Most, hogy csak a tyúkok vannak, talán a többi helyett lett patkányunk. Még ősszel egy szép délelőttön láttam, hogy fut az istállótetőn. Azt hittem elájulok. A ritkán használt műhelyépületünkbe fészkelhettek be. Tettünk ki élvefogót, semmi. Mérget is, de nem sok eredményét láttuk.

Most a macskák lendültek támadásba. Julcsi a kandúr (piacos macska, csak úgy elhoztam, lány nevet adtunk neki, mert mi más lehetne egy piacos macska, mint lány), Manó a matuzsálem (kb. 10 éves már) és egy féléves névtelen macska, aki egyszer csak ott ült a teraszunkon, nem nagyon zavart minket, különösebben nem is érdekelt, szépen megnőtt és elég ciki, hogy hogyishívjákként beszélünk róla. "Tudod az, amelyiknek nincs neve." Ezt elég körülményes állandóan kimondani, lehetne Anonymus. Vagy Jegyző.

Szóval a kis veterán Manó cica, letett egyet a lábtörlőre, pár héttel később Julcsi is hozott egyet.

Azért kivagyok, nem tudom hogyan lehetne kiírtani őket. Mármint a patkányokat. Nem tudom, hogy ha kettő volt, akkor mennyi lehet, hol fészkelhetnek, milyen áruló jeleket keressek? Akinek van tapasztalata, kérem segítsen!

Találtam egy-két videót, de kétségeim vannak. Szerintetek?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr4512108199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donkey Hote 2017.01.19. 17:19:51

Ne is mondd... Mikor ott összefutok eggyel, jön, hogy falra másszak. Néha (talán az az ösztönös védelmező ördög fellángol bennem) nekimegyek, de ez elég ritka. Tavaly elég kevés kárt csináltak, talán azért, mert igyekeztünk a kezünkbe venni a gyeplőt. Mondjam azt, hogy kiirthatatlanok... Ha valahol megjelennek, egy-két év alatt elég népes állományt létesítenek. Mint a tetvek b...s. Méreggel megéri védekezni, vagy láttam az egyik csoportban egy embert (nevét ne kérdezd, az nem maradt meg), aki patkányt irt vadászkutyák, illetve vadászgörények segítségével. Én nem nagyon látom célszerűnek ezt. Patkányfogó (itt pocfogónak hívják) esetén a csalira ügyeljetek, mert nálunk elég válogatósak a kis rohadékok. A takarmányt zárjátok el, tegyétek széfbe vagy mittomén, éheztessétek ki őket, aztán meg a patkánytőrt ajánlom (a fenn említett patkányfogó), illetve a zselés mérgeket. Amúgy... Szinte már elneveztük őket, mert volt egy-két szemét, akik mindig kitaláltak valami trükköt. Ezek elfogásának élménye felért egy mamut vadászat élményével. A sok zagyvaság között remélem találsz valami hasznosat is... :D
Sok sikert, ölelem Kicsi Rigót! :)

zellerlevél 2017.01.22. 17:34:06

Porcukros gipsz? Mellé tálkában víz.
(Tudom, nem túl állatbarát.)

Állítólag az is hasznos, ha egyet élve elkapsz, és ketrecben ott hagysz. Akkor a többiek elmenekülnek onnan.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.01.23. 22:22:53

@zellerlevél: A macskák szétszedtek egyet a műhelyben, ott volt vagy 2 napig mire lassan elfogyasztották, talán ez is riasztóan hathatott?
Hát ezt a gipszeset lehet kipróbálom.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.01.24. 16:20:22

A patkányok alapvetően nem szeretik ha zavarják őket.
Ha rendszeresen bementek és átpakoljátok a dolgokat vagy csak zajt csaptok amikor arra mentek. Esetleg némi szaganyagot is magatok után hagytok előbb utóbb elfognak költözni.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.01.26. 14:46:41

@Mr Eggs: Köszönöm!
Mostanában nem látom a nyomukat sem, kaptunk egy ultrahangos riasztót, hát nem tudom, sokan esküsznek rá, hogy nem ér semmit, de mi éppen próbálunk hinni benne. :)

Zsolt Mohos 2017.01.30. 21:47:24

Az egyik kutyám tacskó, ami nagyon jó patkány ellen. Ráadásul tök zabálnivaló, jó házörző és nem bántja a tyúkokat.
Szerintem azért ennyire nem kell aggódni ha nem nyüzsögnek. Macsekok meg a méreg megteszi hatását. Csak nehogy a macskák egyék meg a mérgezett patkányt.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.02.13. 06:52:09

@Zsolt Mohos: Azok nagyon aranyosak, de nekünk most van két kutyánk, úgy hogy ez kilőve. :)
A lányom dolgozik lovardában, azt mondta van valami olyan dobozka, amiben van illatozó csali és csak a patkány fér bele, macska nem. Ezt azért kipróbálom.

Zsolt Mohos 2017.02.13. 18:43:17

2 éve felújításkor valamelyik melós nyitvafelejtette a nyári konyha ajtaját és a kis fekete menhelyi kopónk evett a patkányméregből. Szegény sajnos nem élte túl. Azóta nem vagyok híve a méregnek. Eléggé megviselte a családot. Előtte nézzéttek meg hogy tuti nem tudja e kipiszkálni macska vagy kutya.

Szurujjas 2017.03.15. 21:56:41

Azt hiszem Ptotector a neve, zselés anyag van a zaba mellett és vizet kell feltolteni a zselére.
Bekajálta az őszi kis betolakodók csapata az egész dobozkával és találtunk is egy tetemet. Nem egyből öl, hanem kell egy hét, mire kifejti a hatását. Macsekok vannak, azért óvtuk előlük, biztos, ami biztos.

merekÉn? 2017.04.18. 09:48:02

Műanyag doboz. Belül két részből áll. A belső részében egy fém rúd. arra kell felszúrni a zselés tasakokat. az első részéhez két 6x6 mm átmérőjű lyuk a bemenet. A macska így nem jut a méreghez. A teteje felnyitható. Amit kapni lehet, ahhoz egy műanyag kulcs is tartozik, nehogy gyerekek véletlenül kinyithassák. Figyeljetek a tasakos zseléhez csomagolt műanyag-kesztyűre! Tényleg kell!
süti beállítások módosítása