Átalakulás
2017. január 04. írta: Rosa Rugosa

Átalakulás

Az elmúlt időben az állatállományunk száma erősen csökkent. Maradtak a kutyák, macskák és néhány tyúk. A tyúkokat is bezártuk. Sajnos, vagy szerencsére, ezt nem is tudom biztosan én sem, olyan jó kondíciónak örvendenek, hogy nincs az a kerítés, ami kihívás lenne számukra. Hogy fedett helyre kell zárnunk őket, az akkor vált bizonyossá, amikor elhatároztuk, némi keretet szabunk a szabadságuknak. Mondanom sem kell, az én javaslatom rövid időn belül megbukott (hogy legyenek hátul szabadon, szegények). Hogy röviden fogalmazzak, nem maradtak hátul. A kertünk L alakú és két részre osztott. A L szárának felső fele lett volna a tyúkbirodalom (500m2), a többi pedig a viszonylag kultúrált rész. Hát nem sikerült. Mondjuk sejthettem volna már a nagy vadászatnál is, amikor a szabadon garázdálkodó falkából a kakasokat próbáltuk becserkészni, különféle vadító módszerekkel. Erről majd legközelebb. Az állományritkítás megtörtént.

A lényeg, másnap reggel a tyúkocskák a ház teraszán tollászkodtak a reggeli napfényben, miközben igazgatták, vakargatták csőrükkel a tollruhát, oda-oda pottyantottak pár egészségeset a kőre. Ekkor én is beláttam, itt nem marad más, mint a teljes lefedettség. Ez azonban nem volt egyszerű. Ez a szabad élet az agyukra ment és eléggé gyanakvóak lettek, türelem és némi fondorlat kellett a becserkészésükhöz.

Először elkészült a lefedés. Úgy tettünk, mint ha mi sem történt volna, tyúkocskák pedig látványosan még a közelébe sem mentek. Én viszont következetesen oda adtam nekik enni, inni. csak oda, nem úgy mint régen. Amikor már félelem nélkül bejárkáltak (3-4 nap), akkor egy napon jól kiéheztettem őket (nyár vége volt, kapirgálhattak, még mielőtt egy állatvédő rám vetődne) aztán délután mindenféle finom falatott tettem be a fedett helyükre. Mindannyian bestartoltak, én hátrébb húzódtam, mint ha épp tennék-vennék aztán egy gyors mozdulattal rájuk csuktam az ajtót.

imgp9603.JPG

Három hétig bent kellett maradniuk. Aztán nem bírtam tovább. Én komolyan annyira sajnáltam őket, hogy tétlenül ténferegnek csak odabent. A harmadik hét leteltével rászoktattam őket arra, hogy minden nap 1-2 órát kimehetnek. Annyi pont elég, hogy kaprgáljanak, bogarásszanak, aztán szépen kajával visszaterelem őket. ez alatt az idő alatt szerencsére maradnak a hátsó részen.

Persze nem Hudini rooster leszármazottai lennének, ha nem lenne kettő, akik szépen bemennek, aztán meg valahol kibújnak és az éjszakát a jó kis diófán, a társaik fölött töltsék. De már ez is szép eredmény.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr6912081167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2017.01.22. 17:31:46

Nálunk télen kint lehetnek, a veteményesben, gyümölcsösben. A ház körül lévő füves területre elvileg nem tudnak átjönni.
Tavasztól késő őszig a kifutójukban vannak, de minden gazd, terménymaradékot megkapnak.
Így szabadságuk is van, a vetemény is védett tőlük.
Idén ősszel szeretnék levélfedéssel a földben hagyni pár zöldséget, még nem tudom, hogy fogok a tyúkokat távoltartani attól a területtől.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.01.23. 22:25:27

@zellerlevél: Ha esetleg lefeded hálóval? Az a zöld talán hasznos lehet, amit a szőlőre is tesznek. Könnyű, szellős, olcsó.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.01.23. 22:26:38

Ez van a képen látható udvar tetején is.

zellerlevél 2017.01.25. 21:01:40

@Rosa Rugosa: És nálad mennyi ideig tart ki? Főként ragadozó madarak és négylábúek ellen kéne védenie.

Én még keresem a megfelelő fedést a kiskifutók fölé is (eső ellen). A nálad is látható első tyúkólunk ponthegesztett rács kifutója fölé belóg egy kicsit a teteje, de ez nem volt elég sár ellen, ezért kamionponyva van a tetején harmadik éve, azon kívül, hogy néha a havat le kell róla kaparni, nincs vele gond.
A jércék "járókáján" vékony takaróponyva volt, egy szezont sem bírt ki.
A vándoról kifutóján csak ponthegesztett rács van, ott laknak a kotlósok a csibékkel egy-két hétig, annak egy részére is kéne valami fedés.
Még van egy elkülönítőnk, annak a tetejére kiséreletképpen használt viaszos vásznat tettem, eddig egy telet kibírt.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.01.26. 14:43:38

Nekünk 1 éve van fent, de ez filléres dolog és igazából azért, hogy ne szökdössenek ki. Egész jól árnyékol is, jól bírja.
süti beállítások módosítása