Zellerlevél "tojásai"
2014. június 23. írta: Rosa Rugosa

Zellerlevél "tojásai"

A Tyúknak tojáshéj poszt kommentjei között olvashattátok Zellerlevél problémáját.

A tyúkjai eszik a tojást, legfőképp ezeket:

zeller1.jpg

zeller.jpg

Hogyan lehet megállapítani, hogy melyik eszi a tojást? (Ha elviszek egyet az elkülönítőbe, akkor teljesen letört lesz, és nyilván kell pár nap, mire kiderül, hogy ő-e a bűnös. Ezenkívül ha visszateszem, akkor nem fogom tudni, hogy már melyik esett át a próbán, és az sem biztos, hogy a többiek visszafogadják.) Ha valamilyen festékkel a csőrüket megjelölném, akkor a tojáshéjon nyomot hagyna? (Mondjuk a héj eddig szinte mindig eltűnt.) Vagy a csőrükön látszani kéne, hogy melyik evett tojást? 

Eddig néha találtam olyan tojást, ami be volt törve, de nem ették meg. A múlt héten kevesebb lett a tojás (a szokásos 8-13 helyett 6-9), és néha láttam rajta sárga ragacsot. 

Ma itthon vagyok, kimegyek gyakran, de ezt nem fogom tudni megcsinálni mindig.

Valakitől azt hallottam, hogy ha a tojófészekre teszek függönyt, és sötétben kell tojniuk, akkor nem fogják megenni a tojást... Mit gondoltok erről? 

Tojáshéjat adok nekik, lehet, hogy túl sokat (?): a munkahelyem konyhájáról megkapom az összes tojáshéjat, megszárítom, összetöröm, és a szemestakarményba keverem. Segítene, ha megdarálnám? (Kapnak takarmánymeszet is.)

Vizük mindig van friss és elég. A kaja is elég, 14-en kapnak 2,5 kiló keveréket: szemestakarmány, ötöde tojótáp, benne a takarmánymész, meg az összetört tojáshéj. Zöldet is kapnak minden nap, bőségesen.
-----------------------------------------------------------------------------------
Szóval az a helyzet, hogy a probléma valószínűleg kettős. Egyrészt ez a tyúk, aki furcsa tojást tojik: vékony a héja, hosszúkás, a vége kicsit szögletes. 

Másrészt az, hogy miért van hirtelen ennyivel kevesebb tojás. Azt tudtam, hogy nem lesz mindig 12-13 darab a 14 tyúktól, de hogy hat-hét legyen csak minden nap, az ilyenkor elég furcsa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr186403471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2014.06.23. 14:18:24

A képen az egyik tojás normális. :)

A másiknak a vége fehér, vékony a héj, és mint látszik könnyen betörik. Ma nem volt ilyen tojás, és tojásevésnek sem volt nyoma.

(A tojófészkekre tettem függönyt. Egy eredménye már van: nem ott alszanak, ezért bele sem piszkítanak.)

Zsalugater 2014.06.24. 07:04:18

@zellerlevél: mennyire töröd össze a tojáshéjat, mielőtt odaadod nekik? Ha nem zúzod szét a felismerhetetlenségig, akkor fennáll a veszély, hogy felismeri, hogy az egész tojás ehető

Chickambria 2014.06.24. 07:46:19

Keves Zellerlevél! Én a helyedben több fronton harcolnék a problémával. A tojáshéj mellé/helyett kevernék mészkőport az ételükbe(takarmány kiegészítőként lehet kapni)és szóját (pehely formában lehet kapni) a mész és a fehérje pótlására. Ezekkel azokat a hiányokat tudod pótolni, ami a tojásevéshez vezetett. Ha a tojáshéj tovább puhul vagy esezleg el is tűnik, az más betegség tünete lehet olyankor sajnos azt a tyúkot ki kell szűrni a sapatból és el kell különíteni.

zellerlevél 2014.06.24. 14:38:39

@Chickambria:

Takarmánymeszet kapnak, kb. 5 %-nyit keverek a takarmányukba.

Nézegetem a tojófészkeket, hogy megtaláljam a bűnöst, de még nem sikerült rajtakapni.

Tegnap megint nem volt ilyen tojás, és tojásevési nyom sem volt.

joco777 2014.06.24. 21:11:27

A tojásevést én is mindig a sárgájával összekent többi tojásról veszem észre. A sötétítés nálam is bevált és szerintem nem kell folyamatosan adni nekik mészutánpótlást elég egy héten egy-két nap. Én csak az összetört héjat adom nekik ( ha eszembe jut, meg ha meglátom a sárgás tojásokat). Bevált őrlési módszer ha az ereklyeként őrzött rézmozsárban tízesével, kavargatva 1 perc alatt mákszemnyi darabokra lehet törni.
Vitamin pótlásként esetleg vízbe Jolovit.

zellerlevél 2014.06.24. 22:15:24

@Zsalugater:

A tojáshéjat megszárítom, vödörben összetöröm, kb. 2-3 mmm-es darabokra. Ezt keverem a szemestakarmányba. (A legújabb adagot holnap átviszem apuhoz, és megdarálom, hátha bejön.)

Ny.Misi 2014.06.25. 10:12:03

Soha sem értettem. minek tojáshéjat adni a tyúkoknak. Ott van a takarmánymész kb. 30 Ft-os kilónkénti áron. 10 kg darához adok egy kilót és nincs probléma. A mész mellé lehet kalcinort adni . quebeck.eu/kalcinorh.html
A tojáshéj meg mehet a komposztra.

Zsalugater 2014.06.25. 10:20:27

@zellerlevél:@joco777: Szerintem is érdemes szinte porrá zúzni, bár a 2-3 mm is elég kicsinek tűnik.

zellerlevél 2014.06.25. 15:05:57

@Ny.Misi:

A takarmánymészből a szakirodalom szerint 5-6 %-nál nem szabad többet adni.

A tojáshéj a komposztra: nekünk nem bomlik le, még a második évi rostáláskor is szemmel látható.

Ny.Misi 2014.06.26. 10:27:29

Ilyenről nem is hallottam, ha kevesebbet teszek akkor egyből elvékonyodik a tojáshéj. Még az áztatott kenyérhez is szoktam meszet tenni, de a falról is lecsipegetik, ezért alul kéthavonta tiszta oltott mésszel bevakolom. Tégláig leszokták csipegetni.
Negatív hatást még nem tapasztaltam, az elmúlt két napban tíz tyúk 20-at tojt. A mait még nem is néztem meg.

zellerlevél 2014.06.29. 17:33:42

Mióta sötét van a tojófészekben, nem volt összekent tojás, vagyis vélhetően nem eszik meg a tojásokat.

(Sokadszor járok már így a kertben: ja, hogy nagyszüleim akkor ezért csinálták ezt... Bosszant, hogy azt a tudást, amivel ők rendelkeztek, nekem úgy kell megkeresni, megszerezni.)

Puha héjú tojás sincs, mióta kapnak sót is. Nem értem az összefüggést, de úgy tűnik, hogy a tojáshéj meg a takarmánymész mellé ez is kell.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.06.30. 06:48:30

Takarmánymészből van granulált formájú is, én ezt veszem, a lényeg, hogy száraz helyen van egy tálkában, abból csipegetnek amennyi kell. Mondjuk az érdekes, hogy a tojáshéj bármikor favorit náluk. De volt, hogy bolti tojáshéjat nem ették meg!

A sót hogyan adod? Mert én akkor sózok, amikor főzőcskézek nekik.

A sötétítésről annyit, hogy régen sokan csinálták azt, hogy az istállóban egy részt függönnyel zártak el, állítólag ez volt a leghatékonyabb tojófészek.

zellerlevél 2014.06.30. 18:22:45

@Rosa Rugosa:

Minden pénteken takarítom a kifutót, aztán az ólat. Megy minden a komposztra. Ha kiverik a kukoricát, akkor ott hagyom azt részét a következő hétig, egyék csak ki belőle. Ebben biztosan nincs már só.

Aztán bekeverem a heti kajájukat egy vödörben: 5-5 db egy literes konzervesdoboz szemes kukorica és búza, egy doboz napraforgó, három doboz tojótáp, kb. 10 deka só, 15 deka takarmánymész, és egy doboz szárított, darált tojáshéj (hogy lemenjen a darálón kukoricát keverek hozzá, térfogatra nagyjából még egyszer annyit).
Ebből a keverékből kapnak minden nap két doboznyit, ami kb. két és fél kiló. 14 db 1,5-2 kilós tyúknak ez beválni látszik, kapnak mellé változó mennyiségű zöldet, illetve megkapnak minden maradék ételt.

Ignácz Marina kitti 2015.11.01. 14:36:09

Szeretném meg tudni hogy van 2 db.tojo tyúkom és nem kell nekik a szemes kukorica.
meg nem is tojnak tojást kb.1honapja.
tavaly Májusban kaptunk őket előnevelt ként.kettős hasznositottak.
szabadban voltak kicsi koruktol.
de most be vannak zárva és néha ki engedem őket.

Mit adjak nekik enni.? Hogy tojanak ujbol!
süti beállítások módosítása