Itt a tavasz, kotlás indul!
2014. március 24. írta: Rosa Rugosa

Itt a tavasz, kotlás indul!

Megvan az első kotlósom, pontosabban az első kettő. Nem tudom  mi van ezekkel, de teljesen ráálltak erre a dupla üzemmódra. Persze ki más lenne, mint a két kis japi.

Fénykép1087.jpg

És honnan máshonnan vettem volna észre, mint onnan, hogy egy ideje nem látom őket. Úgy gondoltam megnézem ott, ahol tavaly ültek, nem csalódtam, igazi kis lokálpatrióták, ismét megtaláltam őket a kutyaház alatt. A raklap két deszkája közé fészkelték be magukat. Vajon mi tetszik ezen a helyen nekik? Az biztos, hogy ide csak ők férnek be, a többi tyúk esélytelen. Így nem tojik a kis fészkükbe senki illetlen tyúkja. Amikor etettem, ma kijöttek, mindkettő alatt 8-8 apró kis tojás van. Fogalmam sincs mikor lesz belőle csibe, de szerintem hamarosan, majd észre veszem, ha előjön a kis család.

Fénykép1083.jpg

Fénykép1082.jpg

Fénykép1084.jpg

Fel kell készülnöm a rohamra, az apró kiscsibék látványára tuti a többi is megbolondul, mehet megint a sakkozás, melyik kotlós hol legyen.

Van egy kis ház, ahol a műhelyem van, hatalmas telekkel, nulla állattal (be kell valljam, nem zavaró, sőt...). Arra gondoltam, hogy a kotlóimból ha a csibék kikeltek átvinnék párat oda. Csinálnék kis mozgatható ólakat fedett kifutóval így mindig zöld helyen lehetne a csapat és nem tennének tönkre mindent. mert a kotlósok a csibékkel igyekeznek távol lenni a többiektől, aztán mindig megy a szökdösés, így talán konszolidáltabb lenne az egész.

Live Learn Sustainability

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr135871079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.03.24. 13:36:00

Egyre jobban tetszenek ezek a kis kifutós, könnyen mozgatható ólak. Pár tyúknak ideális, mindig frisset csipegethetnek és nem szökdösnek szanaszét. Tavaly egy fürt ribizlit sem sikerült megmentenem, elég volt hozzá a majd 40 tyúkból egy szökős.

Kancsisz 2014.04.18. 21:05:24

Üdvözlöm!
A hét elején az én jappim is elült de: kis csalafintaságot tettem a dologba,ugyanis kicseréltem a tojásait!Össze-vissza 2 tojás volt alatta!
Most van alatta 7 de más, nagyobb testű tyúktól!Sajnos csak ennyi friss,nem hűtős,kakasos tojás volt itthon!
Ebből a hibámból okulva most nekiálltam különpakolni a tojásokat ugyanis várható hogy a némakacsám hamarosan elül!Már rakott 8 tojást! Legutóbb 12 volt alatta és úgy ült el!Azt hiszem megpróbálom kicselezni a kicsikét és kicserélem a tojásokat nála is!Hátha elfogadja!Tavaly költött csirkét de akkor hagytam alatta kacsatojást is!Valószínű most is ez lesz!

Kancsisz 2014.04.22. 16:32:51

@Rosa Rugosa: Üdv! Nos hát nem kellett sokáig várnom,a kacsám is kotlik! Vagyis már ül a tojásokon amit nagy gondossággal alá pakoltam! A húsvéti nyuszi tegnap alátojta:)De az a helyzet hogy nem az a kacsám ül akire én számítottam! Ugyanis a tojásokat egy másik, fiatalabb kacsa tojta! Már csak az kellene hogy az is elüljön!Nem is lenne rossz!!! fel vagyok készülve rá! Gyűjtöm a tojást!
További szép napot: Attila

Kancsisz 2014.05.06. 16:31:37

Üdv!
Hol is kezdjem! Zajlanak az események!Utolsó firkálmányom óta elült még egy tyúk és hát az a kacsa is amelyik csak tett-vett a fészekben!
Most jelen pillanatban ül egy darab tyúk és két kacsa! Összesen 26 tojás van alattuk!
Vasárnap estére nagy örömömre kikelt az első turnus! 7 tojásból 6 pipi!A hatodik az tegnapi!Ő most itt van velünk a házban! Lábadozik szegény!De ugy nézzük holnap visszamegy a mamihoz!

korenka2 2014.05.09. 12:35:02

Irigykedem, hogy van kotlósod, nem is egy. Én hetek óta vadászom, hátha van eladó, de nem lelek sehol sem. :( Két kacsát vettem tavaly, azok szépen tojnak már, úgy tűnik az egyik már elült rendesen. 15 tojás van alatta. Én nem vettem ki a tojásait, és nem is tettem alá mást. Nagyon izgulok, hogy lesznek-e pici kacsáim.

Skeletron 2014.06.03. 14:41:10

Úgy néz ki nekem is elkezdett kotlani a kis kopasznyakú tyúkom. Az egyetlen nyűgöm ezzel, hogy most nem igazán van hely újabb generáció tojótyúknak, meg egyáltalán mostanában nem a legjobb a szemes tojások aránya.
Viszont a következő hetekben akartam előnevelt csirkét venni hogy vágásra neveljem őket, ezek most hétvégén kelnek. Szerintetek naposcsibeként rá tudom valahogy tukmálni őket a kotlósra?

Kancsisz 2014.07.26. 09:32:35

Hello mindenki!!!
Már régen jártam itt!Történtek is a dolgok rendesen!A tavaszi 26 tojásból 10pipi kelt Összesen! Már nagyon szépek!Kicsit sokallom a kakast!6-7 még nem tudom pontosan!

10 napja kelt 24 db néma kacsám! A két tojó úgy döntött még egyszer megpróbálja!Ez lett belőle!27 tojásból 24 kacsa! Szépen fejlődnek!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.07.30. 05:59:38

@Skeletron: Sajnálom hogy csak most válaszolok. Már idejétmúlt a dolog. Szerintem igen, én is csináltam ilyet, hogy azt a tyúkot, amelyiket nem akartam, hogy elüljön este telepakoltam kiscsibével. Másnap felállt és vígan vezetgette őket.

@Kancsisz: Gratulálok, a kacsák úgy látszik jobban teljesítenek.:)

Skeletron 2014.07.30. 09:09:19

@Rosa Rugosa: Semmi gond!:) Végül az lett, hogy 4 tojáson kotlott a tyúk. Igazából nem értem rá vele folglakozni, úgyhogy békén hagytam. Éppen madártetű atka vész is volt, meg egy másik tyúk gyengélkedett.
A kotlás kezdetén próbáltam, hogy leveszem, hogy kajáljon, meg igyon, de mindig visszament. Aztán volt hogy magától leszállt és elment a kertbe kapirgálni több órát... gondoltam is hogy ezeknek a tojásoknak annyi...
A vége az lett hogy a 4 tojásból 3 kikelt!
Csináltam nekik elkerített részt a tyúkudvaron belül, hogy ne bántásák őket a többiek. A második napon a kotlós kirepült a csibék meg kitúrták magukat a kerítés alatt... este le is bontottam:) Vettem nevelő tápot hogy szépen nőjenek, de a kotlós a többi tyúknak adott magkeverékhez vezette őket. Azért belekeverem a magok közé a tápot, ne romoljon meg:)
Most már 4 hetesek is elmúltak a pipik és vígan kapirgálnak kint a zöldben a többiekkel.
süti beállítások módosítása