A vadon szava
2013. július 09. írta: Rosa Rugosa

A vadon szava

Van nekem egy valóban kis tyúkom. Saját termés, tavaly ősszel kelt, apja gondolom Hose Armandó, anyja ki tudja ki, de az is lehet, hogy apja Szarumán, anyja pedig valamelyik kis japán tyúkom. Tehát amolyan féljapán fajta. Régebben csak "kis rigó"-nak hívtuk, mert kb. rigóméretű korában már vígan aludt a cseresznyefa ágain - először messziről nézve tényleg azt hittük, rigó, így ragadt rá a név.

Most sem túl nagy, de tavasz óta aranyos kis japán tojásokat tojik. Volt, hogy egy hétre eltűnt, már lemondtam róla, kibújt valahol a kerítésen, aztán egyszer csak megjelent. Tudtam, hogy tojik valahová, de nem találtam a tojásait sehol. Aztán a tyúk is eltűnt újra. Az egyik este, amikor a kotlósaim ettek, látom, hogy előtör a raklapon álló régvolt kutyaház alól. És azt is láttam, hogy bizony egy alig látható kis fészekről libbent le, ahol csak az ő tojásai vannak, kb. 15 darab. Éljen a természetes költés!

PA070062.JPG

PA070064.JPG

Ez az első tyúkom, akinél aztán végképp semmit nem tudtam befolyásolni. Nagyon kíváncsi leszek, milyen arányban fognak kikelni a csibéi? El sem tudom képzelni!

PA070063.JPG

Ugye ha hivatalosan megültetjük a kotlóst, akkor illik közel azonos korú tojásokat alátenni. Nos ez itt nem működött. De a természetben is van valahogy, nem? A vadmadarak, kacsák, libák is kelnek valahogy. Amikor egy vadkacsa 5-6 csibével úszkál, csak megvárta, hogy kikeljenek a kicsik. Egyszóval fogalmam nincs hogy alakul, kíváncsian várom a végkifejletet.

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr325395567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsi_buvar 2013.07.09. 12:49:11

Akarhogyan is, nagyon cuki :)

papakedvence 2013.07.10. 04:00:11

A "vadonban" először minden nap tojnak egy tojáskát, és amikor megvan a létszám, ráülnek költeni. Így van ez odahaza is, már ha nem avatkoznak bele. Sok sikert!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.07.10. 21:36:29

@papakedvence: Igen, tudom, csak annyi gondolat ötlött fel bennem ezzel kapcsolatban. A "vadonban" élő "vadtyúk" vajon hány tojást tojik meg, mire rájuk ül? Mert ez kb 15 tojás, ráadásul ebben a nyári melegben (még akkor is fejlődésnek indulnak, ha egy tyúk sem ül rájuk:D). Persze úgy gondolom, illetve remélem, hogy jó lesz a kelési arány.
De ha ez így lesz, akkor felül kell vizsgáljak magamban néhány keltetéssel kapcsolatos axiómát.
Miszerint a csibék 21 napra kelnek... na meg azt is, hogy a keltetésre szánt tojás mennyire alacsony hőmérsékleten kell tárolni.
De ha ebből az "alomból" jobb arány lesz, mint a pakoltakból, akkor tökönszúrom magam.:DDD (Pedig olyan érzésem van, hogy kereshetem a kést:D)

papakedvence 2013.07.11. 19:40:46

@Rosa Rugosa:
Szerintem csak elgondolkodtató, hogy milyen tökéletesen ki van ez már találva.... Nagyon szurkolok, és figyelemmel kísérem a történéseket. Szeretem a stílusodat, most is jót nevettem a tökön szúrással kapcsolatban.
Puszi: Marika

csíra 2013.07.14. 19:07:47

Ó, az én kis japi kotlósom is így nézett ki, nagyon jó anya volt, de sajnos kirepült a kutyák közé :( 6 kiscsibét hagyott hátra, akiknek szerencsére találtam egy pótmama-kotlóst, és akik azóta már új helyükön élnek víg életet.
süti beállítások módosítása