A kotlásról - leszoktatás
2012. július 02. írta: Rosa Rugosa

A kotlásról - leszoktatás

Nagy öröm a kiscsibe, erről volt már szó, áradoztunk, örömködtünk, de néha a jóból is megárt a sok, az is zavaró lehet, ha az összes potenciális tojásadó tyúkunk egyszerre, vagy majdnem egyszerre szeretne anya lenni.

Espelette kérdése adta az ötletet a poszthoz, mit tegyünk, ha nem szeretnénk, hogy a tyúkunk kotlani kezdjen, ami nem csak azt jelenti, hogy legalább 21 napig a tojásokon ül, hanem azt is, hogy a kiscsibék kikelése után még pár hétig biztosan nem örvendeztet minket meg tojással.

A kotlás "beindulásáért" a prolaktin hormon a felelős.  Valamilyen idegélettani inger hatására az agyalapi mirigy elülső lebenyében megindul a prolaktin hormon termelődése. A kezdetben csak kisebb mennyiségben termelődő prolaktin visszahat a köztiagyra és ezt a folyamatosan érkező ingerekre érzékenyebbé teszi. A köztiagy és az agyalapi mirigy egymásra hatásának eredményeként olyan mennyiségű prolaktin termelődik, hogy néhány nap leforgása alatt teljesen elnyomja a tojástermelést serkentő gonadotrop hormonokat. Ezzel együtt az állat viselkedése is megváltozik. A prolaktin hatására a petetüszők beszüntetik működésüket, sőt, visszafejlődnek az elmélyült kotlás alatt. A tyúk általában 40 napig kotlik. A legfontosabb, hogy ha meg szeretnénk akadályozni a tyúk kotlását, a legjobb eredményt  akkor érhetjük el, amikor a kotlás még nem mélyült. Ez mit is jelent? Azt a pár napot, amikor látjuk, hogy a tyúk már "ücsörög", de még nem vette fel teljesen a mozdulatlan test, merev nézés pozíciót, amikor ha elhessentenéd, akkor se mozdul egy szemernyit sem, max. rádmordul a maga módján.

Azt olvastam a leszoktatásnak biztos módszere nincs, de lássuk mi az, amit semmiképp se tegyünk!

Nem szabad a tyúkot dobálni, hideg vízbe dugni, vagy fához kikötni!


Mi az ami használhat?

Vannak, akik fiatal kakasokkal zárják össze a kotlót, azok hajkurásszák szegényt, így nem tud békésen elülni.

Olvastam még arról, hogy a kotlósnak naponta 2-3 alkalommal fél szem lázcsillapítót ( Kalmopyrin, Aszpirin ) adnak, hogy csökkenjen a "kotlási láza".

Talán a legbiztosabb megoldásnak a leszoktató ketrec tűnik.

Ez egy 1-2 négyzetméter alapterületű, kb. 30-40cm-es lábakon álló ketrec (szerintem mindegy mekkora, csak ne a földön legyen), a magassága 50-60cm. A ketrec aljába ülőlécet teszünk, ez alá pedig sűrű sodronyfonatot, csirkehálót. A ketrecben a tyúk kénytelen a léceken ülni, így a levegő állandóan hűti a hasát, emiatt a kotlással rövid időn belül felhagynak.

Étel, ital legyen számukra folyamatosan elérhető, a kotlóst ilyenkor etessük fehérjében gazdag takarmánnyal.

Ha a kotlás már elmélyült, a kotlást ugyan abbahagyja a tyúk, de mivel a tojásképző szervek már beszüntették a működésüket, a tojásképzés nehezen indítható meg. Igaz hamarabb kezdenek újra tojni, mint ha hagynánk őket csibét költeni és nevelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr344623510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Espelette 2012.07.02. 17:24:17

Koszonom szepen a reszletes valaszt, ma este leszoktato ketrecet fogunk gyartani. Ezt tobb forumon is ajanlottak, de mivel rengeteg agyament otlet is volt teljesen komolyan (pl autozzunk a kotlossal 40 km-t), nem igazan tudtam, mitevo legyek. Van egy nagymeretu ketrecunk (eredetileg furjek tartasara valo), igaz, labai nincsenek, de ha raklapokra tesszuk, akkor talan jo lesz. Bevallom, ma delben bizony hideg vizbe martottam a kotlos feneket (regi nepi gyogymodkent ajanlottak), nem orult neki szegeny. De ugy latom, nagy trauma nem erte, vigan ult tovabb az ures feszken. Kozben a tobbi tyukom is jol megijesztett, ugyanis jo sokaig uldogeltek a tojofeszekben, mire vegul tojtak. Komolyan, eloszor arra gondoltam, hogy ragalyos vagy hogy a tobbiek az elsot utanozzak. Vegul bezartam a tyukolakat, szegeny kotlosom pedig ott ul a foldon mellettuk.

Espelette 2012.07.02. 22:29:50

Jelentem, elkeszult a ketrec, a kotlost beletettuk. Hat, nem volt elragadtatva! Meltatlankodva karalt, aztan korbejarta a lakast. Vegul kb 2 negyzetmeteres ketrec lett, azert boven eleg a hely benne. Kapott vizet, ennivalot, ez utobbit rogton fel is boritotta nagy izgalmaban. Kivancsian varom, mi lesz holnap.

Getz 2012.07.03. 09:49:33

Márpedig én örömködni fogok. A mai "termés" (tegnap délután kettő, este egy, reggel még egy :D ) képekben:

img715.imageshack.us/img715/5192/kp0236.jpg
img441.imageshack.us/img441/4199/kp0237.jpg

Élménybeszámolót a saját tapasztalatok témához írok.

(A könyveket valószínűleg még ma pótolni fogom. Tessék megnézni a postaládát... ;) )

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.07.03. 12:14:36

@Espelette: Kíváncsi leszek, használ-e a ketrec.:)) Remélem igen.

@Getz: Én teljes mértékben megértem az örömködést!:)
Nézem a ládát.:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.07.03. 12:21:37

@Getz: De jól néznek ki a pipik, milyen fajták?

zsuzsibuvar 2012.07.03. 14:04:16

En egy ilyen kutyaketrecet hasznaltam (a kutyanak amugyis kicsi volt)
canineconcepts.co.uk/en/metal-dog-crates/3402-savic-dog-cottage-value-dog-crate-dog-cage.html
A 76 centis kozepmeretu pont jo volt, az A1 meretu kb, fel negyzetmeter.
Mivel ez kutyaketrec, az aljara ket retegben csirkehalot tettunk. Az ulofa eszembe sem jutott, majd legkozelebb. Az etel/italtartot azonnal felborogatta, nem volt o sem elragadtatva, h nem ucsoroghet a millio fokos hazban a papirnyesedeken, kint eddig, mergesen jarkalt korbe. Ejszakara bettetuk a tobbihez, bar o akkor is a tojodobozban aludt, de nem akartuk, elszokjanak tole a tobbiek, aztan masfele problemakkal kelljen kuzdeni. A kotlosketrec a nagy kifutoban volt, tehat eleg kozel maradtak egymashoz napkozben is.
Az etel/italt vegul madarnak valo, ketrecbe szant, felakaszthato etetokkel oldottuk meg, azt nem boritotta ki.
Mi a ketrecet teglara tettuk, h alatta is jarjon a levego, huljon a (vedlestol amugyis kopasz) hasa. Negy nap alatt tert jobb belatasra a holgy, ket nappal kesobb a tojastermeles is teljes lett. A mienk sikersztori (bar az biztos h meg az elejen elkaptuk, akkoriban is meg, ha kivettuk a dobozbol, azert felallt es par percig jarkalt. Mi eleinte azzal probalkoztunk, h amikor megvolt a 4 tojas (ot tyukunk van), akkor bezartuk az olajtot, nem mehettek be, de akkor meg kint ucsorgott a bokrok alatt egesz nap.

Allitolag, azt vhol neten olvastam, az is novelheti a hatekonysagot, ha a tojosketrec nem stabil, billeg kicsit, nem tud benne kenyelmesen elulni, egyensulyoznia kell, de ezt asszem csak akkor lehet megoldani, ha a ketrec hazi fabrikalasu, mi meg arra nem vagyunk kalibralva, ez is pont eleg kihivas volt megvalositani ;)

zsuzsibuvar 2012.07.03. 14:18:26

Feltennek fotot, de bonyi, inkabb elkuldtem melben, ha van kedved, mutatsd meg.

Espelette 2012.07.03. 14:35:21

@zsuzsibuvar: Nagyon jo a kutyaketrec, a celnak biztos tokeletesen megfelelt! Jo otlet a felakaszthato eteto, mert azota mar tobbszor is kiboritotta a kajat. Barkacsolok is egyet, ugyis csak ideiglenesen kell, legalabbis remelem. A vizet nem boritja ki, de belelep (rendes itatom csak egy van, azt pedig meghagytam a szabadlabon levo tarsasagnak), ugyhogy gyakran cserelem a vizet.

Nagyon erdekes kulonben, a tobbi tyuk gyakran ott van a ketrec korul, mintha beszelgetnenek a ketreclakoval. Mi ejjelre kint hagytuk a ketrecben, tegnap ejjel jo ido volt. De holnap reggelre esot mondanak, ugyhogy a ketrecet meg ma delutan ki fogom egesziteni egy satorponyvaval, hogy legyen hova behuzodnia.

Getz 2012.07.03. 15:17:30

@Rosa Rugosa: Elméletileg Brama, gyakorlatilag kettő keselyű (kopasz nyakú), ezért nem vagyok benne biztos hogy az. :)

Espelette 2012.07.03. 21:06:03

@Getz: Nagyon kis aranyosak a csibek! Mindket szulo brahma volt, ezert elmeletileg azok? Esetleg az egyik szulo hibrid volt tulajdonkeppen es ez okozta a kopasz nyakat a csibeknel?

Espelette 2012.07.03. 21:09:01

A tyukom tovabbra is elvan a ketrecben, mar csak azt lenne jo tudni, hogy mikor lehet kiengedni. Ma napkozben mar nem gubbasztott, de ez annak is koszonheto szerintem, hogy amikor a satorponyvat feltettem, szerencsetlen halalra remult, utana vagy egy oran at rikacsolt es ugrandozott a ketrecben. A tobbiek elik az eletuket, viszont ma csak egyetlen tojasom lett, pedig elvileg mindharom tojik rendesen :-( Lehet, hogy stresszeli oket a bezart kollegina?

Getz 2012.07.03. 21:34:31

@Espelette: Brahma-nak jött a tojás. :) Nem ismertem a szüleit, de nem is volt annyira lényeges a fajta. Épp most írom egy másik bejegyzéshez a tapasztalataimat.

Espelette 2012.07.05. 20:16:46

@Getz: Igy mar ertem, a fajta kulonben tenyleg nem fontos, hacsak nem akarjuk tenyeszteni vagy kiallitasra vinni oket.

Espelette 2012.07.06. 10:36:58

Nem szeretnem elkiabalni, de ugy nezem, a tyukom "kigyogyult" a kotlasbol. A tobbiekkel kapirgal, nem gubbaszt tobbe a feszekben. Mindenesetre azert szemmel tartom, ha megis ujrakezdene, megy vissza a ketrecbe.
süti beállítások módosítása