Kiscsibék!
2012. április 27. írta: Rosa Rugosa

Kiscsibék!

Ez most egy totál kesze-kusza írás lesz. Annyi mindent megírtam már előre, aztán minden napok alatt megváltozott. A kotlósom ugye a régi, minden tyúk által imádott tojóládában kezdett el ülni. nem akartam megzavarni, elzártam a ládát a többi tyúk elől. A férjem hozott egy nagy ládát, azt csináltattam meg a fiammal tojóládának. Persze a tyúkoknak semmi se jó. Szépen felosztottuk több fészekre, de ezek csak az egyikbe ültek tojni, egymás hegyén-hátán, olykor hárman, négyen is egy rakáson. ÁÁÁÁÁÁ.

 

Írtam a múltkor, hogy akartam egy kotlóborítót csináltatni a fiammal, de persze az élet átírta a forgatókönyvet. Ilyen lett volna:

Az új tojóládát, amit megcsinált szétszedettem szegénnyel és amikor elkezdtek kelni a csibék (vagyis volt már egy, ami kikelt), szépen átraktam az új tojóládába a kotlóst a pipivel, tojásokkal, egy zöldséges rekeszbe építve fészket. A láda elejére csináltattam a fiammal egy kis keretet, amit lecsirkehálóztam, így ki is tudnak majd menni a szabadba. A tyúkok meg végre visszafoglalhatták a régi ládájukat. (De rendes fiam van, mindent megcsinált, csak annyit jegyzett meg, nem lenne baj, ha nem cikáznának ilyen gyorsan az ötleteim...)

A kiscsibék elkezdtek kelni, kedden, 24-én telt le a 21 nap. Az első kikelt már vasárnap este, azóta folyamatosan bújnak elő. A tyúk alá tett 17 tojásból eltűnt pár, hogy hova lettek, el nem tudom képzelni, maradt alatta 14. Két pipi kikelt ugyan, de elpusztult másnapra, egy pedig ugyan kijött a tojásból, de a tojáson belül lévő fehér hártya rajta maradt és az is elpusztult úgy, hogy tulajdonképpen elő se bújt. Most úgy láttam, 5 sárga és két fekete csibe van.

A kotlós szenzációs. Az elsőt úgy hívta enni, hogy tulajdonképpen el se mozdult a tojásokról, de már etette, itatta az egyszem kicsit. Annyira aranyos, de tényleg, teljesen megható. A gyerekek is állandóan oda jártak kukucskálni, az elpusztult csibék se rendítették túlságosan meg őket. Ilyen az élet.

A kotlós valami brutál módon csíp, bár én annyira nem zavarom, de ha meg akarom fogni, akkor villámgyorsan bevág egy 180 fokos fordulatot és már csíp is. Helyes. Kis anyatigris. Meg vagyok elégedve vele. Olyan érdekes, mert más hanggal hívja enni a csibéket és más hangot ad, ha veszélyt jelez, akkor a csibék pár másodperc alatt eltűnnek alatta. Vettem indítótápot, meg kukoricadarát, ez van előttük összekeverve, és természetesen mindig friss víz.

Ugye írtam, hogy nem lámpáztam a tojásokat, végül is meg kell állapítanom, hogy totál felesleges is lett volna, mert mindegyik termékeny volt, max. a csibe, ami benne volt, nem lett életképes.

Hétfőn írok a további fejleményekről, hogy vannak, mit csinálnak, hányan lettek végül.

Egyébként olyan érdekes, mindenki hülyének nézett itt a környezetemben ezzel a kotlóssal keltetéssel, pedig ha jól meggondolom, mennyivel egyszerűbb így csinálni... Nem kell lámpázni, semmit nem kell csinálni, teszek be nekik kaját, vizet, kotlós mami meg karban tartja a csapatot. Végül is önellátás szempontjából nem rossz így, ha az ember nem 100 csibét akar keltetni. Úgy örülök, hogy a tavalyi bénázásom után ez ilyen jól sikerült. Remélem megmaradnak a kicsi.

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr484474323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Espelette 2012.04.27. 11:34:43

Gratulalok a kis csaladhoz, nagyon aranyosak a csibek! A kotlossal keltetes pedig nemcsak egyszerubb, de sokkal termeszetesebb is, mint keltetogep.

alfi 2012.04.29. 07:12:01

Szia :)
Nagy örömmel olvasom a blogodat...hasonló lelkesedéssel kezdtem bele én is a tyúktartásba.
Már két hete lelkes pipis vagyok :)
Van 10 húshibridem, 10 kendermagos és 25 vörös. Mindegyik vegyesen kakasok és tojók.
Tegnap este pedig megkaptam a koronát- egy tojó tyúk (ne kérdezd a fajtáját, a tulaj sem tudta :) ) - és a lényeg: 8 kicsi csibével. Ők még csak egy hetesek.
Kávézás után hozzájuk - és nagy valószínűséggel megint az időm nagy részét köztük töltöm.. csinálok megint pár képet ( a 100-200 néhánynak számít? :D )
Tisztára beleszédültem a témába és örömmel olvasom, hogy nem csak én vagyok ennyire őrülten pipi-fun :)
Tennék fel néhány képet majd, ha elárulod hova és hogyan tudok :)

Ja igen: és légyszíves írjál.. legalább két naponta, mert szeretem olvasni az írásaidat- gondolom nem csak én :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.30. 08:35:32

@alfi: Gratulálok!:)
Mi is állandóan kijárkálunk, képesek vagyunk szinte órákig (na azért ez túlzás) kint ácsorogni, olyan aranyosak, meg valahogy mindig van valami látnivaló náluk.:)

Képet csak úgy tudsz feltenni, ha elküldöd nekem a tyukudvarblog@gmail.com címre és akkor én felteszem.
Ha küldesz párat, megköszönöm!

Írnék gyakrabban is, csak sajnos nincs annyi időm, de azért igyekszem.:)

zsuzsi_buvar 2012.04.30. 13:10:16

Gratulalok, nagyon cukik a kispipik, irjal roluk meg :)

Edit123 2012.05.01. 22:03:39

Na én most jöttem meg, pár napot anyunál voltam. Már a videót is néztem az ezutáni bejegyzésed. Hát csuda édesek. A mi csibéink már "nagyok", 9-én lesznek egy hónaposak. Vagányak. Amúgy érdekes, hogy a mama, ami pont olyan mint a Tied, fehér, szóval, hogy minket nem csíp meg. Persze méltatlankodik, meg fura hangot ad, de ma is mikor kikaptam egy csirkét, jött utána, vagyis repült kifele a csibéje után, de nem bántott, odatartom neki, hogy itt van, nem veszem el, és csak néz :D CSuda muris. Amúgy megint "bezombult" egy tyúk, (azt hiszem itt olvastam nlad ezt a szóhasználatot) alá is tettünk tojásokat, nem tudom mennyit, de majd szólok anyunak, hogy páratlant tegyen.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.01. 23:33:07

@Edit123: Szia!
Nálatok megmaradt az összes csibe, ami kikelt?
Azt hiszem a miénk kicsit kikészült, hogy szombaton megint kakasvágás volt, összesen 4-et vágtunk le. Addig egész nyugis volt, de most eléggé harcias lett szegény.:)

Edit123 2012.05.02. 06:12:04

@Rosa Rugosa: Igen, nálunk mind a nyolc megmaradt. Nem csináltam most csoporképet róluk, de hétvégén készítek. Nagyon aranyosak.
Azt mondja anyu, hogy a mamánál már látja a jelét, hogy tojni akar, mert a szalmát dobálja a háta mögé. Mondjuk én ezt nem tudtam, hogy ezt jelenti, meg nem is láttam hogy csinálja.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.02. 16:43:55

@Edit123: Erről nem is hallottam én sem még.
Állítólag 4-6 hetes korukig pesztrálja őket a kotlós.

korenka 2012.05.17. 10:59:02

@Rosa Rugosa: A szomszédban éppen most keltek ki a kiscsibék kotlóssal. A szomszédasszony annyira büszkén mesélt róluk, meg hogy miket csinál a kotlós, hova tojik (kutyaólba). Itt ez a normális és nem a keltetőgép. A másik szomszédom próbálkozott vele, de nem jött be neki sem a dolog. A tervem nekem is az, hogy kotlóssal keltetek. Azért is választottam magyar fajtát (a segítségeddel) Tök szuper, hogy ti is így gondolkodtok!

Zsuzsanna13 2012.05.17. 21:37:41

Sziasztok, nagyon szépek a picik, én is szeretnék keltetni, de az én pipikéim, még csak 8.hetesek, azt sem tudom hogy melyik a kakas, és a tyúk? tudnátok segíteni ebben hogy lehet megismerni? Milyen tyúkot,kakast kell venni? Mert ilyen szép fehéret nem láttam, csak pirosat.Úgy irigyellek benneteket, és teljesen bele bolondultam, az állattenyésztésbe.Képzeld Rosa a tyúkjaim, teljesen meg szelídültek, nem tudok tőlük ki jönni, körbe fognak, és simogatni kell őket, azok meg csak kotyognak.Másfél hete vannak nálam, napi 2tojás, de nem adok tápot,legyenek egészségesek, inkább kevesebb tojás,mint táposak.Már bolyhos a hátuk fenekük.Kapok raklapokat és megint csinálok, ólakat, szerinted hol tudok kakast tyúkokat venni, ami egészséges, szép igazi tanyasi tyúk. Bele vágok az állattenyésztésbe, rokkantságin vagyok,még, de ha most elveszik, őstermelőim van legalább gazdálkodni fogok. Azért biztos jobb a kotlós a keltetőnél!!!Nem kell áramot használni, és a tyúk megvédi őket. Nagyon örülök hogy rátok találtam, sokat tanul az ember.Minden érdekel, tanácsokat elfogadok. köszönöm Zsuzsanna

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.18. 08:26:22

@Zsuzsanna13: Nem tudom, az ország melyik részén laksz, hogy hol tudnál megfelelő tyúkot szerezni.
Kakas, vagy tyúk kérdésben is bizonytalan vagyok, állítólag napos korukban lehet róluk megállapítani pl. a szárnyuk alapján.
Ha már lesznek olyan 20 hetesek, akkor ha jól megfigyeled őket, a nyakon lévő tollak alapján nagyjából megkülönböztethetőek már, a kakasoké ugyanis hosszúkás "lándzsa" alakú, a tyúkoké meg lekerekített végű. A kakasok lába általában vastagabb, mint a tyúkoké.
Hú, azt hiszem ez is megér egy posztot...:)
Egyébként szerintem simán megéri anyagilag is "tyúkozni", nekem legalább is egész jól gyűlik a tojáspénzem mostanában.
Azt hiszem ha nyernék a lottón vennék vagy 100 hektár földet és szabadtartásban tyúkot nevelnék...:DDD
Na jó, előtte nyaralnék egyet.:D
süti beállítások módosítása