Gyereket akarok!
2012. április 05. írta: Rosa Rugosa

Gyereket akarok!

Most teljesen rákészültem erre a kotlás témára. Utánanéztem utánaolvastam, igen, már februárban lehetne keltetni, mert az milyen jó, de én úgy voltam vele, idén mindenben követem a tyúkok ritmusát, amikor elkezd valamelyik kotlani, akkor lesz kiscsibe. Nem fogom letakargatni, bezárni, végül is én se szeretném, ha valaki bezárna egy szobába, hogy most aztán eljött az idő, tessék gyereket akarni és szülni.

 

Nem kellett sokat várnom, az egyik fehér tyúkom párnapja teljesen bezombult. Elfoglalta a tojóláda egyik fészkét, felfújta a tollait és szétterítette magát, mint egy lepényt, a szemei pedig állhatatosan a messzeséget kutatják. Akarom mondani a láda falát. Olvastam mindenféle okosságot, hogy hogyan tároljuk a keltetésre szánt tojásokat, de végül is nem sok szükségem volt rá, mivel tojnak napi 15-18 darabot, ebből két nap alatt meg lett az a 19, amit alátettem a kotló tyúknak. mert hogy napokig kiszedegettem, de aztán láttam, hogy ez nem mozdul, éjszakára sem, na akkor az egyik este alátettem a tojásokat. Olyan aranyos volt, mert hangosan elkezdett kotkodálni, vagyis csak kot-kot-kot és közben szépen szétterpeszkedett, eligazgatta maga alatt a tojásokat és elpihent. Persze nem a képen látható tojások kerültek alá, igyekeztem egy méretűeket összeválogatni.

Nem bánom, hogy nem kezdte hamarabb, mert azt vettem észre, hogy a kakasok is csak pár hete lendültek be és kufircolnak állandóan, meg azt olvastam, hogy a zöld jó hatással van a tojás termékenységére, azt meg tényleg csak pár hete esznek a tyúkjaim. Most már csak el kell rekesztenem a láda bal oldali részét ( milyen érdekes, hogy oda szerettek tojni is, meg a tyúk is ide ült meg ), hogy nehogy úgy járjak, mint tavaly, amikor 2-3 tyúk ült a kotlós hátán, aztán potyogtatták rá a tojásokat, azok meg össze-vissza keveredtek, tiszta káosz volt az egész.

Szeretnék csinálni az egyik könyvben látott kotlóborító mintájára egy külön helyet a kotlósoknak, ahol nyugodtan ülhetnek és van egy kicsi hely, ahol a csibékkel együtt lehetnek. Még jó hogy itt a tavaszi szünet és a nagyfiam őszinte örömmel lesz a segítségemre... azt hiszem. A tyúk tegnap, 4-én kezdett ülni, ami azt jelenti, hogy 25-e körül előtörnek majd a kiscsibék - legalább is remélem. Most azon gondolkozom, lámpázzam-e a tojásokat, ahogy illik, vagyis nézzem folyamatosan, van-e bennük valami? Attól félek, nem fogom tudni megállapítani, hogy mit is látok, úgy hogy lehet hogy hanyagolom, kikel amennyi kikel.

Persze már más tyúkokon is kezd kitörni a kotlási láz, azaz még kettőn, az egyik kis japánon, meg egy barnán. Na őket még igyekszem távol tartani a fészektől, azért ennyi kotlót nem szeretnék, meg most van toppon a tojásár, így is el kell hessegetnem a vevőket. Az elkövetkezendő pár hét nagyjából erről fog szólni, kotlás, keltetés, csibék. Jövő hétre tuti elkészül a kotlós végleges helye, arról majd lesz jó kis fényképes beszámoló.

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr14364736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barom-fi 2012.04.05. 10:13:51

Hú, gratulálok, az enyémek közül magától egy sem akar kotlani. Elrekeszteni, kotló-börtönbe zárni viszont nem akarom őket. Mindegy, május végére rendeltem 30 kendermagos csibét Gödöllőről, azok autentikus tyúkok, talán majd ha nagyok lesznek, kotlanak. Különben csak előre vetítem, hogy ha lesz egy kis időm, megírom Neked a tegnapi élményeimet. A címe: "Nemek harca a baromfiudvarban" lesz. Nem akármilyen összecsapásnak voltam szemtanúja ugyanis a napokban...

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.05. 11:35:45

@barom-fi: Jaj de jó! Írj!!!:)
Különben nálam is tavaly 2 fehér, 2 barna, meg a kendermagos akart kotlani, a többi nem. Most is ez a fehér, meg egy barna kezdte el.
De az új kendermagosaid között biztosan lesz, amelyik akar.

Edit123 2012.04.06. 14:21:59

Nálunk már elült egyik, elvileg most a hétvégén kell kibújjanak a kis csirkék. Remélem most míg ott leszek anyunál kikelnek. Akkor majd teszek fel képeket. De egy másik is ülni akar, most azzal nem is tudom mit csinált anyu. Meg nálunk is az van, hogy oda akarnak alá tojni, sőt sajna egy tojás be is keveredett. Mondtam anyunak, meg kéne filcel jelölni a tojásokat, nem tudom jó ötlet e?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.06. 21:45:34

@Edit123: Én tavaly lakkfilccel jelöltem (csak sárga volt itthon), de lekopott.:))
Kíváncsi vagyok, mi lesz nálatok! Írd meg mindenképpen!

Edit123 2012.04.10. 11:43:54

Na hétfőre kibújt 7 csirke. Elég jó arány, ahhoz képest, hogy 9 tojást tett anyu alá, aztán 13 lett, mert a többi odabújt és okosan odapottyantott, azokkal is várunk még pár napot, feltéve, ha nem sokat áll fel a mama. De egy még bújik kifele, már feltörte a tojást, szerintem ma az is meg lesz. Majd teszek ki a blogra képeket, elküldöm a linket. Nagyon édik :)

Edit123 2012.04.10. 22:35:10

Végre meg tudtam írni, kitettem a blogra :) képekkel.
edit-gondolataim.blogspot.com/2012/04/szaporulat.html

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.11. 10:21:40

@Edit123: Örülök, hogy ilyen jól sikerült!:)

vomit 2012.04.12. 14:52:56

ha megvannak a tojasok, amiket kolteni fog a tyukmutter, erdemes valami filccel megjelolni oket. kulonben a tobbiek ujabbakat nyomnak melle, es osszekeveredik az egesz.
amikor meg tenyleg kuszobon a kikeles, en elraknam oket kulon, mert a tobbi tyuk agyonvagja a csibeket. nekem nyolcbol csak ketto maradt meg, ketto mindenestul eltunt, negy toj pedig bezapult.

Edit123 2012.04.12. 21:13:10

@vomit: Ja persze mi is elszeparáltuk a mamát, bedeszkáztuk, de most nem volt külön helye, csak elbújtatva. De valahogy a többi leány pipi befurakodott, mert általában oda tojtak, ahol a mama elült. Végül is 8 db kikelt, és szépen új lakosztályt kapott kis család, teljesen külön zártan. Lehet oda kellett volna már ültetni, de legközelebb mi is okosabbak leszünk.
süti beállítások módosítása