Az első igazán hideg éjszaka
2012. február 01. írta: Rosa Rugosa

Az első igazán hideg éjszaka

Túl vagyunk az első igazán hideg éjszakán. Nem tudom mennyi lehetett hajnalban, de fél nyolckor, amikor a gyerekeket vittem az iskolába, a kocsi hőmérője -11 fokot mutatott.

Kicsit aggódtam a tyúkok miatt, mert olvastam, hogy nagy hidegben lefagyhat a tarajuk. Reggel gyorsan kimentem, kiengedtem őket, vittem nekik langyos vizet, meg főztem egy kis krumplit még az este, azt kidobtam nekik. Úgy láttam, örültek neki. Sajnos az óljuk, hogy úgy mondjam, eléggé szellős, nem nagyon tudják bemelegíteni, mert a tyúkok méretéhez képest eléggé nagy a belmagasság. Az este jól beszalmáztam nekik, állt vagy fél méter magasan a szalma, meg amit a bálából szétkapirgáltak, muhart, azt is bepakoltam nekik.

Mikorra megjöttem a gyerekfuvarozásból, a lányom már kiengedte a lovakat, a tyúkok alig várták, már ott toporogtak az istállóajtó előtt, mert amint a lovak kimentek a karámba, ők azonnal be az istállóba. Ilyenkor megtelepszenek a két boxot középen elválasztó deszkákon (mindkét ló az istállójának erre a felére szarik) és szerintem egyszerűen melegszenek a gőzölgő trágya fölött. Persze mire észhez tért a fényképezőgépem ebben a hidegben, addigra a tíz tyúkból már csak három maradt a deszkákon. A többiek levetődtek azonnal, mivel azt hiszem a tyúkok számára a látványom, de néha elég, ha csak a hangom meghallják, egy olyan Pavlovi reflex, ami azt jelzi, hogy víz, kaja, vagy valami finom konyhai ez meg az érkezik a tyúkudvarba.

Most ki vannak engedve az egész kertbe, olyan nagy kárt úgy sem tudnak tenni semmiben és hihetetlen, hogy állandóan kapirgálnak, keresgélnek. Kiszórom nekik a kaját reggelente, de most is, felcsipegetik a nagyját, aztán a felét otthagyják és mennek keresgélni. Van néhány élelmes, amelyik állandóan a diófán lógó madáretető alá rohan, hogy felszedegesse a kiszóródott napraforgót - mint ha az sokkal finomabb lenne, mint amit kiszórtam nekik és amit még nem ettek meg... hiába, a cinkék szotyija mindig zöldebb. A komposztálógödör is nagy kedvencük, de néha a kedvükre teszek és felborítok egy raklapot, amin valaha egy bála állt, na ezek alatt mindig akad pár számomra is látható giliszta, stb.

Visszatérve a hidegre. Most úgy csinálom, hogy reggel viszek ki nekik langyos vizet, meg valami összefőzőcskézett konyhai maradékot (ezt szeretik a legjobban), aztán kapnak kukoricát, napraforgót, búzát, a földre kiszórva. Délután 3-4 óra körül megint adok nekik langyos vizet és estére még, mielőtt elvackolnának, kapnak sóval főtt krumplit, amit korpával keverek össze. Azt a négy kissé megkopaszodott tyúkomat igazán sajnálom, remélem nem fognak megfagyni. Elkezdek nekik búzát csíráztatni, hát ha az használ majd valamit a tollfejlődésükre.

Kíváncsi leszek, ha a hét végén havazni fog, hogyan fog nekik tetszeni...

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr294042525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barom-fi 2012.02.03. 11:25:36

Igen, ettől a hidegtől én is kezdek félni. Pláne, mert az elmúlt időben többször voltak taknyosak. 2 gyógyszerkúrán vannak túl. Viszont egész jól tojnak - most, hogy a gyógyszer miatt még pár napig nem ehetők a tojások. Ma reggel bontottam egy szalmabálát: hát, a tetején találtam 15 szétfagyott tojást. Ezt már másodjára játsszák el. Mindegy, megfőztem, megkapták reggelire: recycling ugyebár.
Ha jönnek a -20 fokok, kéne valami fűtés, de hát mégse rakhatok nekik villanyradiátort az ólba!!!
Amúgy vannak 1 hetes kisnyulaim, azokat is féltem, már körberaktam nikecellel az ólat, de azért félek...

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.02.04. 23:31:46

@barom-fi: Az enyéim nem nagyon tojnak, de úgy veszem észre, a hideg sem viseli meg őket túlzottan. Egyébként már nekem is annyi hülyeség az eszembe jutott... meleg vizes palack, meg volt régebben egy olyan párnaféleségünk, amit elektromosan lehetett melegíteni -akkor azon gondolkoztam, ez mekkora hülyeség, de lehet a tyúkok örülnének neki.:D Csak már megszabadultam tőle.:)))
Neked egyébként milyen tyúkjaid vannak, hogy ilyen aktívan tojogatnak?
Mi volt a bajuk? Mitől taknyosodtak meg, nem tudod?

gigigombas 2012.02.05. 23:25:04

bocsi hogy belleszolok de olvastam egy ezeréves könyvbe, hogy a burgonya nehezen emészthetö és télen belefagy a tyukok begyébe .

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.02.06. 20:34:29

@gigigombas: Én nagyon örülök, hogy beleszólsz, mert amatőr vagyok és minden információnak örülök!
Erről még nem hallottam -hogy belefagy a begyükbe.
Azt olvastam, hogy főzve, sózva, lucernaliszttel elkeverve akár 30-40%-ban is etethető. Lehet, hogy télen jobb vele vigyázni?
Lehet, hogy esetleg nyersen nem jó?

gigigombas 2012.02.12. 14:30:42

bocs a késői válaszért . nyersen nem szeretik az biztos fővel bármivel keverve imádják, de a burgonya nehezen emészthető ,csak mértékek.a téli esti etetést inkább hanyagold.

zsuzsi_buvar 2012.03.27. 20:20:26

A tarajfagyasra en azt olvastam, h ajanlott vazelinnel kenegetni a tarajukat meg a szakallukat ha nagy a hideg. Koszos lesz, de inkabb koszos, mint fagyott...
süti beállítások módosítása