Házi, vagy nagyüzemi? 1.- Tudod mit eszel?
2017. február 12. írta: Rosa Rugosa

Házi, vagy nagyüzemi? 1.- Tudod mit eszel?

Ha van olyan téma, ami a tyúkkérdésben, vagy bármiféle ehhez köthető témában foglalkoztat, írd meg, beszélgessünk róla! ( tyukudvarblog@gmail.com).

László levelét idézem, amit a minap kaptam:

Kedves Éva!

Nemrég a facebookon kaptam a csatolt videót.

A videó alatti kommentelők között volt aki azt állította, ilyesmi csak Kínában, Ázsiában fordul elő, mifelénk, ugyanmá.
A Tv-ben ugyanekkor reklámoztak 1 kg csirkecombot 300 Ft-ért.
Én 1 kg takarmánykeveréket - nem tápot - 90 forintért veszek, ebből  kb 5-6 kg kell a csirkének 1 kg hús előállításához, és akkor még csak 2 db csirkecomb lesz, ami ugye igen messze van az 1kg-tól.
Általában a csirkenevelés költségeinek kb 70%-át teszi ki a takarmány költség.
Több álmatlan éjszakán át törtem a fejem, mi a fenéből készülhet a 300 Ft-os csirkecomb, de nem sikerült megfejtenem.

A segítségeteket kérem, ha többen gondolkozunk, talán sikerül megfejteni.


Üdvözlettel :

K. László

 Még két video, persze rengeteg van ezekből.

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr612249646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.02.12. 14:20:45

Valószínűleg a nagy üzemek nem ennyiért jutnak táphoz, mint mi. Gondolom kaphatnak ilyen-olyan támogatást is, bár ehhez teljesen fű vagyok, nem igazán ismerem a nagyüzemi tartás finanszírozását.

k2173l 2017.02.13. 09:10:40

@Rosa Rugosa:

Tény, hogy a gyári broiler csirkét más anyagból gyúrták, a hagyományos takarmányon éhen pusztul. Neki 6-7 hetes korára el kell érnie a vágási kb 2-2,5 kg -os súlyt, ehhez pedig rengeteg fehérjét kell magába tömnie.
Ezek a tápok drágábbak a hagyományos takarmánynál, viszont 1 kg húshoz kb 4 kg elég.
Szóval, a kb 8 kg táp még akciósan sem tud kihozni 1 kg csirkecombot 300 Ft-ért, de még 500-ért sem, és akkor még számoljuk hozzá a szállítás feldolgozás, csomagolás megint szállítás, közben hűtés költségeit.

Valami trükk biztosan van még a dologban, amit nem veszünk észre.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.02.13. 10:33:29

Nem tudom, azért ezek a gépek sem két forintba kerülnek, szinte biztos vagyok abban, hogy a rengeteg támogatás nélkül gazdaságos lenne ez a fajta élelmiszer előállítás.
Találtam még két videót ami csak tyúkokról szól:
www.youtube.com/watch?v=rpbtBgLfl90
Ez magát a gépesített rendszert mutatja, azért elég durva.
www.youtube.com/watch?v=djSat9x5vFQ

k2173l 2017.02.13. 13:12:13

@Rosa Rugosa:

Rendeben, támogatás, akkor nézzük sorjában. A támogatást csakis adóbevételből adják, tehát azt is én , mint adófizető adom.

Ha választani lehetne, hogy nem fizetek adót, de 800 Ft önköltségi áron felnevelem magamnak a csirkét én az utóbbit választanám.
Nem kell a fejhez kapkodni, nem hülyültem meg, csak gondolkozzunk hangosan. Én elég szépen egészségesen felnőttem annak ellenére, hogy jo ha hetente 2-3 alkalommal ettünk akármilyen húst, beleértve a saját nevelést is, még ma se veri a térdeimet a hasam, nem kell orvoshoz járnom kiismerhetetlen nyavalyákkal. Én ezt annak tudom be, hogy mindig megnézem mit eszek.

A broiler tartáskörülményeket csak eszméletlen mennyiségű antibiotikum mellett viseli el a csirke, amit a táppal együtt vesz fel - mellesleg a pulyka a legveszélyesebb ebből a szempontból.
A táp miatt a zúzógyomor fejletlen, állandóan vizet kell innia hozzá, hogy a kaja lemenjen. A sok víz a gyógyszer fokozottan beépül az izomszövetek közé az átkozott zsír helyett ugye, ettől lesz aztán egészséges a hús is meg az ember is.

A víz nagy része sütéskor eltűnik, hiába vettük meg, a hús harmadára apad csak a vegyszerek maradnak.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.02.13. 17:36:42

@k2173l: Persze, ezzel egyetértek. De valami csak működteti ezt az egészet.

k2173l 2017.02.16. 20:57:29

@Rosa Rugosa:
Nézzük a kis bugyutának tűnő sorozatunkat.
www.youtube.com/watch?v=QFqX2Y9bihI

A profit az , ami működtet és hajtja ezt az ipari termelést és értékesítést. Senki nem mondja ki, hogy az emberiségnek nem erre van szüksége. Aki ki tudja fizetni, az a felét kidobja, másik felétől meg disznóvá hízik, a szegény afrikaiaknak meg kakukk.
Szabadtartásból származó csirkecombot ezer forint/kg alatt nem lehet kihozni. de ezt senki nem akarja megfizetni még ennyit se hajlandó adni. é.
Nem mellesleg 500/ kg ár alatt kutyatápot árulnak.

Ha belemennék az agyongyógyszerezett baromfi és az agyongyógyszerezett beteg emberiség közötti összefüggésbe mindenki hülyének nézne.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.02.16. 22:19:34

@k2173l: Én egyetértek. Mármint a gyógyszerzett dologban teljesen. De ez a fajta termelés mennyi szemetet termel, hulladékot, felesleget. Borzasztó.
Én rántottát azóta tudok enni, mióta saját tojásunk van. Más az íze, nem büdös.
Szoktam néha venni a macskáknak olyan fagyasztott májat, aminek kilója 250ft, nagyáruházban kapható fél kilós csomagban fagyasztva. Embernek szánt étel. Amikor felenged, olyan tömény fertőtlenítő szaga van, hogy nem tudom, ezt ki képes megenni.
Közben meg nyomják, hogy milyen egészséges a máj a gyerekeknek. Ez biztos nem.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.04. 10:05:47

Angliai viszony nem Magyar. Pár éve készült videóban a csirke farmer elmondja, hogy kész csirkénként kevesebb mint 3 penny hasznot kap és hogy boldog lenne a 3 penny haszonnal. A boltban egy csirke akkor 2 font volt darabja.
süti beállítások módosítása