Két éve október 30.-án, ami a férjem születésnapja és egyben házassági évfordulónk, kirándulni mentünk. Célunk a Dordogne megyében található Sorges település volt, amit a szarvasgomba fővárosának tartanak. Noha október végén még nem kezdődik el a szezon, úgy gondoltuk, hogy attól még megnézzük a szarvasgomba-múzeumot és a bemutató erdőket, ültetvényeket. A múzeum érdekes volt, utána pedig körbesétáltunk a tanösvény egy részén, ahol mikorrhizás mogyoróbokrok, tölgyek és más fák voltak, alattuk pedig – ha minden igaz – a szarvasgombák bújtak meg.
Természetesen a szarvasgomba-múzeumból nem térhettünk haza üres kézzel, és mivel úgyis jeles nap volt, vacsorára tervbe vettünk egy szarvasgombás omlettet. A múzeumban szezonon kívül olajban tartósított vagy vákuumfóliába csomagolt, fagyasztott gombákat lehet venni, amik felengedés után sokáig nem tarthatók el. Nekünk ez pont kapóra jött, mert pár órán belül úgyis felhasználtuk.
Ahogy hazaértünk, neki is láttunk. A fólia kibontása után a szarvasgomba illata betöltötte az egész konyhát. Pont emiatt a fantasztikus illat miatt sokan omlettkészítés előtt a tojásokat a szarvasgombával egy zárt dobozba teszik 24 órára, hogy a porózus tojáshéjnak köszönhetően minél több aroma járhassa át őket. Nekünk erre nem volt időnk, így a gyorsabb megoldást választottuk.
Először is nagyon friss tojásokat vettem elő, ugyanis nem szeretjük a túlsütött, száraz omlettet, a kívánt lágy, krémes állag miatt mindenképpen friss tojásra van szükség. A szarvasgomba egy részét vékony szeletekre vágtam, ezek majd a végén kerülnek az omlettre. A szarvasgomba ízének árt a hőkezelés, ha lehet, nyersen vagy alig sütve-főzve készítsük el. A maradékot apró darabokra vágtam, majd belekevertem az időközben felütött és felvert tojásokba. Csak egy kis sóval és borssal fűszereztem, majd lefedve egy órán át állni hagytam. Közben a férjem felszolgált egy aperitifet, így hamar letelt a várakozás ideje, végre nekiállhattam a sütésnek!
Egy serpenyőben kevés olívaolajat forrósítottam, majd beleöntöttem a tojás és szarvasgomba keverékét. Pillanatok alatt kész is lett, gyorsan összehajtottam, a tetejére rátettem a vékony szarvasgombaszeleteket és már tálaltam is. Száraz saumur-t ittunk hozzá, finom volt.
Espelette