Nem vagyok nagy szakács, bár állítólag jól főzök, de inkább kötelességből, mint élvezetből. A múlt héten szombaton ismét véresen indult a reggel a tyúkudvarban. Levágtunk három kb. 1 éves kakast. Az, hogy levágtunk, az túlzás, mert hogy a férjem vágta le őket, sitty-sutty, gyorsan végzett. A múltkor linkeltetek egy videót, amin egy nő tyúkot vág. Hát, nem tudom, a mieink azért nem tűrték ekkora nyugalommal a nyaknyiszálást. Így sem tartott szerintem 30 másodpercnél tovább egy kakas levágása. Még eszembe jutott, hogy fel kéne venni, de őszinte leszek, nincs szívem hozzá. Valahogy nem tartom etikusnak, nem is tudom hogy mondjam, szóval filmezgetni más haláltusáját, még ha csak egy kakas is, nem az én műfajom. Szerencsére a férjem profi, gyors volt, nem tartott sokáig, csorgott a tálba a vér, amiből jó kis hagymás reggeli lett. Amit én nem szeretek. Egyébként sem vagyok nagy húsevő, semmi elvi megfontolás nincs mögötte, de én jobban szeretem a rántott karfiolt, mint a rántott húst. Viszont amiről sosem tudnék lemondani, az a tatár beafsteak, a házi füstölt kolbász és a jó kis házi sonka...
Gondoltam, próbáljunk meg szakítani a hagyományos kakaspörkölttel és készítsünk valami mást. Találtam is egy jó receptet a neten, fokhagymás tejben pácolt kakascombok. Gondoltam, egy próbát megér...
Az alapanyag így nézett ki:
Szóval miután konyhakésszé tettük a kakasokat, ( valami hihetetlen színe van a húsnak, nem az a fehér fajta...) az aprólékot ( ebből legalább 3 adagnyi leves kijön ) és a szép sárga zsírt ( ebben meg a májakat sütöttük ki ) félretettük, a kakasok combját szétvágtuk alsó- és felsőcombbá, a combokat pedig szétvágtuk úgy, hogy egy helyen a csontokig bevágtuk a húst, mint ha ki akarnánk csontozni, de a csont bent maradt. Az így előkészített bőrös combokat betettem egy tálba, amibe előzőleg tejet öntöttem és reszeltem bele fokhagymát. Az írás szerint 2-3 gerezdet, hát ja, nem tudom az hol ízesít, legalább két egész fejet belereszeltem, bár én fokhagyma rajongó vagyok... Ebbe a lötyibe tettem a combokat, majd felöntöttem az egészet annyi tejjel, hogy teljesen ellepje a húst. lefedtem és a hűtőbe tettem, ahol majdnem 3 teljes napig állt. Én hozzátettem a csirkemelleket is. Amikor letelt a pácolási idő, kivettem a tejből a húst, megsóztam és a sütőbe tettem, kevés olajat öntöttem alá. 90 percig sütöttem úgy, hogy az első 60 percben alufóliával letakarva sült, majd fél órán keresztül fedetlenül.
Teljesen átpuhult, a bőre pedig olyan volt, mint azoké a nagyon guszta sülteké, ami a szakácskönyvek képein díszeleg. Olyan ropogós volt a vastag kakasbőr, hogy az hihetetlen. A hús teljesen puha és omlós lett. Apropó omlós... Ezt ismeritek?:
https://www.youtube.com/watch?v=SfElcjQQjCc
Az olaj teljesen sárga lett a combokból kisült zsírtól, ettől még a fehér mellehúsok is úgy néztek ki, mint ha vegetával beszórtuk volna őket. Mit mondjak, vajas tejfölös krumplipürével, savanyúval, öt perc alatt elfogyott az egész, komolyan mondom, hatalmas kulináris élvezet volt!
Ennek köszönhető, hogy a végeredmény már nem került fotózásra... De most újra vágunk, ígérem, lefotózom, hogy néz ki. Ilyen kaját bolti, vagy brojler csirkéből nem lehet sütni. Szóval ha a esetleg legközelebb kakast vágtok, próbáljátok ki!