Araucana, a türkiz tojást tojó tyúk - Tyúkfajták, írjatok ti! 1.rész
2014. április 07. írta: Rosa Rugosa

Araucana, a türkiz tojást tojó tyúk - Tyúkfajták, írjatok ti! 1.rész

Szia Éva!

Gondoltam válaszolok a felhívásodra és megválaszolom a blogon feltett kérdéseidet az Araucana tyúkok tekintetében. 

  •         Miért választottad épp ezt a fajtát?

 1996-ban 5 db Araucana tojást kaptunk Coloradóból. Ebből kikelt 3 tyúk és egy kakas, kívánni sem lehetett volna jobb ivar arányt. Szabályosan beleszerettünk ebbe a fajtába. Évekig csak ezzel a fajtával foglalkoztunk, de nem volt új vérvonal még akkoriban az országban. Sokféle okból de főleg az érdeklődés hiány folytán abbahagytuk a tenyésztést és idősödő állataink lassan elfogytak az életünkből.

  •          A fajta hivatalosan megfogalmazott leírása mennyire egyezik a te saját tapasztalataiddal?

Sokkal több szín létezik ebből a fajtából, mint amit az európai kiállításokon elfogadnak. Más az európai és más az amerikai standard, de nemcsak a színek, hanem a fültoll és a szakáll tekintetében is. Az viszont mindenütt érvényes szabály, hogy a fajtatiszta Araucana minden esetben „rumpless”  tehát faroktoll nélküli és fejét szakáll avagy fültoll díszíti. Lábaiban is felfedezhető a kékes, zöldes színárnyalat, talppárnái viszont sárgás színűek. Taraja rózsataréj. Nekem minden szín tetszik, minél színesebbek és jellegzetesebbek, annál szebbek ezek a madárkák.

  •          Mennyire körülményes a tartása, vannak speciális szükségletei?

 Ez a fajta rendkívül nyugodt és alkalmazkodó. Szereti a szabadságot, szinte veszekszik ha sok időre a ketrecbe zárom. Imádják a zöld növényeket, kevesebb maggal beérik, ha van zöldség, gyümölcs a takarmányban.

  •          A tyúkok jó kotlók, a kakasok jól termékenyítenek?

 Ha sikerül olyan helyről beszerezni az állatot, ahol eleve volt kotlós, nagyobb eséllyel várható, hogy az utódok is megülnek. Nekem két kotlósom is van, nagyon örülök neki, hagyom őket ülni pár tojáson mindig. A kakasok aktívak, egymás között harciasak is, sosem volt gond a megtermékenyítéssel. Két kakasom külön-külön tartom, mindkettőnek 8 tyúk a saját családja.

  •          Működik náluk a természetes költés, vagy reménytelen és géppel ajánlatos keltetni?

 A nagyobb siker és több csibe érdekében legtöbbet géppel keltetek, de hagyom a kotlóst is költeni, ha megül.

  •          Mekkora és milyen tojást tojik?

 A minap a kezembe akadt egy 85 g súlyú tojás, dupla sárgája volt. Olyan hatalmas volt, hogy direkt lemértem! Ez nem mindennapi eset! A türkiz kék, -zöld színe miatt a tojás egyedülálló a világon, bár mérete és formája átlagos. Az Araucana az egyetlen háziasított tyúkfajta Európában, amely kék, zöld héjú tojást tojik. Amerikában már több keveréket is tenyésztenek ami színes tojást rak, pl. Easter Egger és Ameraucana fajtákat. Angliában egy Lavender Araucana fajta is megjelent, kékes színnel, faroktollal.

  •          A húsa (már ha fogyasztottad) milyen?

 A magam részéről nem ettem araucana húst a ’90-es évek óta. A régi időkből viszont úgy emlékszem, hogy a fajtára jellemző módon a hús nagyon hasonlított a fácán húsra. Zsírtalan, picit szálas, vadas íze volt. Remek levest lehetett készíteni belőle. Mostani kifejezetten szeretgetve tartott házi kedvenceinkből viszont nem ettem.

 

A tyúkokról többet olvashattok az író blogjában:

CHICKAMBRIA ARAUCANA FARM

 

A fotók is innen származnak, több képért kattintsatok a fenti oldalra!

 

araucana1.jpg

araucana.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr185975974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.04.07. 15:00:44

Húsvétra jó lenne pár darab, nem kéne festeni, elég lenne azt mondani, hogy ez a húsvét most vintage stílusban telik, ezért ilyen gyönyörű a tojás. :)

Chickambria 2014.04.07. 17:02:35

Nagyon szívesen adom, Húsvétra és kotlós alá vagy keltetni is!

Péter Tóth 2014.04.07. 21:41:51

Érdekes.

És csak a rend kedvéért:
A tyúk kifejezés maga az állatfaj neve, a nőstény tyúkot tojónak hívják, a hím tyúk a kakas, (ivartalanítva: kappan).

Barack 2014.04.08. 14:51:31

Engem már régóta érdekelne egy ilyen pipi. (A blogodban írtam is, de nem érkezett válasz.) A vegyes baromfiudvaromon jól is nézne ki, meg a fészekben is szívesen látnék alkalmanként ilyen tojást. Sajnos kotlósom nincs még, de ha lenne sem kockáztatnék elsőre, mert rutintalan vagyok, keltetéssel sem foglalkozom, úgyhogy minimum előnevelten, inkább kifejlett tojóként érdekelne 1-2 példány mindenképpen. Úgy tudsz biztosítani? Mennyiért? Hol vehető át? Mikor?

Chickambria 2014.04.08. 15:24:40

@Barack: Kedves Barack! Privát üzenetben még aznap válaszoltam. Itt kell legyen az üzeneteid között :) E-mailben is válaszoltam volna, akár részletesebben is. Kérlek küldj egy mailt a megadott címre! Köszönöm!

Kricsik Zita 2014.04.08. 21:18:29

Engem is érdekelne hogy milyen árban lennének a tojások,avagy a kifejlett madarak.Nekem is vannak dísztyúkjaim,szépek lennének ők is a csapatban:)Ár,elérhetőség érdekelne,köszönöm!

Chickambria 2014.04.08. 23:12:03

@Kricsik Zita: Kedves Zita! Minden kérdésedre szívesen válaszolok e-mailben: chickambria@chickambria.com

Techno Tyúk 2014.04.09. 14:41:18

A leírásban találtam egy pici hibát. A tarajtípus nem rózsataraj, hanem borsótaraj. :)

T.TY.

Techno Tyúk 2014.04.09. 15:37:59

Kedves Rosa Rugosa! Esetleg Marans és Itáliai tojással hozzá tudok járulni a tojásfestés mentes húsvéthoz. :)

Meg egy leírást is küldök majd a Maransokról! :)

T.TY.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.04.10. 08:31:06

@Techno Tyúk: Nagyon köszönöm, ha írsz róluk!
Természetesen a tojás is érdekel, írok a címedre!

Chayenne 2014.06.01. 11:07:54

85 grammos tojás? Az szép! De elmondom nektek, hogy a barátom Bábolna Tetra SL második tojóévét az udvarban töltő kis csapatától - a múltkor kaptam tőle egy tálca tojást - 75-102 gramm közt voltak a tojások! Kisebb nem volt!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.06.11. 11:40:20

@Chayenne: Szívesen olvasnánk a barátod képes beszámolóját a fajtáról itt a blogon.

Magician89 2014.07.09. 11:51:29

A tetrától ez nem csoda, nekem az udvaron vannak, megkapnak minden jót! A tojások fele 65gr feletti nálam 97 gramm volt eddig a legnagyobb, de 50-55 gramm alatt nem produkálnak (szintén 2 évesek) ettől függetlenül nem ajánlanám ezt a fajtát kintre én is lecserélem az állomány nagyobb részét!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.07.11. 19:13:24

@Magician89: Hogy érted, hogy kintre? Olyan jó lenne valami összefoglaló róluk olyantól, aki tartotta őket, mi az előnye, mi a hátránya?

Magician89 2014.07.15. 09:35:14

@Rosa Rugosa: mi letojt Tetrákat szoktunk venni, először pár nap amig kiszoknak az udvarra, majd 1-2 nap mig megtanulnak kapirgálni, porfürdőzni, csipegetni, bogarászni. Általában lefogyva érkeznek, kicsit kiégve a stressz miatt levedlenek kb,: 2 hónap amig tyúkot csinálsz belőlük. De mivel nem tudsz biztositani állandó körülményeket igy megázva másnap már tüsszögnek, kamilla+hagyma kombó helyrehozza őket! Nálunk kukoricát, búzát, napraforgót, zöldet meg áztatott kenyeret kapnak. Tojnak szépen, de a ketreces átlagot nem tudják hozni a változó körülmények miatt (tél)
Súlyuk kb.: 2-2,2 kg a tojásuk nálunk 50-és 96gr között volt eddig.
Amikor megérkeznek mindenhova tojnak ahol épp kiesik belőlük, de pár nap és megtanulják a tojófészket használni.Elég nyugodt természetűek, de ha a tojást akarok kiszedni alóluk akkor odacsipnek simán.
Mindig lesz Tetránk a csodaszép tojása miatt,jelenleg 75en vannak 30-35-öt szeretnénk megtartani, mert inkább fogolyszinű tyúkot szeretnénk tartani túlnyomórészt jövőre, mert szebbek és ellenállóbbak!
A jó gazda gondosságával 30 letojt Tetra több kg tojást termel, mint 40 fiatalabb vegyes vágott egy adott évben, ebben biztos vagyok!
(bocs angol a billentyűzetem)

Zoltánné Runa 2015.01.19. 16:39:53

Szia! ARAUCANA TOJÁST SZERETNÉK VENNI. Keltetni, nagyon régóta szeretnék hogy legyen ílyen csibéim, tójás ára,hol van helyileg köszönöm szépen

Chickambria 2015.01.22. 06:29:29

@Zoltánné Runa: Kedves RZné! Szívesen adok információt a chickambria@chickambria.com e-mail címen. Kérem írjon nekem!

Chayenne 2015.08.27. 14:29:47

@Rosa Rugosa: Sajnos nem tudok ilyennel szolgálni és ő sem. De most találtam a neten egy elég jó kutatási anyagot, amiben összehasonlítják a kapható tojóhibrideket és míg a többi tojóhibridnél ( hy-line, shaverek, hy-sex, bovans stb ) 30-45%-os volt az elhullás 1 év végére - szabad tartásban - a tetra sl-nél ez 4% volt vagyis a tizede. Az érdekes ugyanakkor az volt még, hogy a ketreces tartást is vizsgálták, és ott is 30-40%-volt az elhullás a tojóév végére, ellenben a tetra sl-nél 3,5% !! Sok hibrid ketreces tartásban életképesebb volt mind szabad tartásban! Ez megdöbbentő. Ugyanakkor amiért én biztos, hogy 10-12 db tetra sl-llel fogom nyitni a következő évet az a stressztűrésük - erre vannak szelektálva, és ebben a legjobbak a világon - mert ez az oka a minimális elhullásnak. Érdemes elmondani továbbá, hogy a 2. tojóév kevesebb tojását nagyobb tojássúllyal kompenzálják, és éves össz tojás tömegben alig maradnak el az első évtől! Szerintem a 3. évet is nyugodtan ki lehet próbálni - érdekelne is ilyen tapasztalat ha vkinek van - hogy mennyire esik vissza a tojás szám és mennyire nő a tojások tömege......

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.02.13. 06:49:55

chickambria@chickambria.com
Ide írj!

gondolat66 2017.04.24. 18:18:00

Gyönyörű Lavender Araucana tyúkjaim és kakasaim van. Ezeknek van farkuk. Eredeti angol vérvonal, 2 különböző családból hoztam őket Angliából. Kíváncsi lennék, h van-e vkinek ilyen Ma. on?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.04.27. 10:02:54

@gondolat66: Ha gondolod akkor szívesen közlök egy írást a tyúkjaidról.

Viktor Pintér 2019.01.19. 15:13:51

Jó napot írni akartam önnek,de az email címen már nincs fiók. Esetleg privátba tudnánk beszélni. Köszönöm válaszát.

Viktor Pintér 2019.01.19. 15:16:44

Ezen az email cimem eltud érni köszönöm. pinterviktor70@gmail.com
süti beállítások módosítása