A piros tyúkok
2013. március 22. írta: Rosa Rugosa

A piros tyúkok

pirospipi.JPG

Szóval piros. Az új, 5 darab fittyedt tarajú tyúkom. Rondának ronda, a feje minősíthetetlenül csúf, de most már a miénk, próbáljuk szeretni... Amikor kitettük őket a ládából akkor néztek bután. Rettenetesen csúfak szegények. Ez főképp akkor lett még szembetűnőbb, amikor valamelyik saját tyúkom elgrasszált mellettük, hogy lecsekkolja az idegeneket. Olyan nagyon nem foglalkoztak velük. Inni a pocsolyákból ittak, nem tudom, talán a kistál, meg a saválló tepsi rémisztően hatott rájuk. A földre szórt kukoricát úgy tűnt nem ismerik fel, mert csak nézték bután.

Szedtem tyúkhúrt a tyúkoknak (mostanában a kukoricásunk maradványán tenyészik ezerrel (főképp, hogy egész télen oda szórtuk a trágyát), úgy hogy minden nap szedek nekik egy fél táposzsákkal. Szóval beszórtam, ezek csak nézték bizalmatlanul. Kopasznyakú kakasom, aki azonnal meglátta bennük a potenciális arát rögtön közéjük ugrott és elkezdte őket azon a fura hangon csalogatni, majdnem úgy, ahogy a kotlós hívja a csibéit mutogatni a finom csemegét. Aztán az egyik felkapott egyet és megkezdődött a piros tyúk csatája a tyúkhúrral. Ez a vágott csőrű szerencsétlen bekapta, a csőrében valahol félúton elakadt és nem tudott vele mit csinálni. Ott lógott ki a csőréből vagy negyed órán keresztül, miközben járkált vele, rázogatta a fejét, a tyúkhúr meg se ki, se be. Odamentek a társai, az egyik odacsippentett a tyúkhúrnak, de a többi csak nézte a küszködést. Végül sikerült felülkerekednie a problémán.

Az első napokban se vizet, se a szemes takarmányt nem akarták felismerni,a konyhai maradékkal végképp nem tudtak mit kezdeni. Azóta változott a helyzet, ha hallják a "pipipiipit", akkor szaladnak (a maguk suta és lusta módján) és már tudják, azt fel kell csipegetni a földről.

Az első napokban tojtak párat (az egyik egy minitojást, a többiek tényleg szép nagy méretes tojást, megjegyzem, a tojásuk héja nagyon érdes, az én tyúkjaimé szép sima), azóta semmi. Persze eszükbe nem jutott volna a tojóládába menni, össze-vissza potyogtatták a tojásokat az udvaron. Most egy ideje nem tojnak, gondolom át kell állniuk erre az életformára. Sebaj, a többiek tojnak ezerrel.

A tarajuk, ami úgy lógott, hogy némelyiknek még a szemét is eltakarta, most kezd kipirosodni, és már nem lóg annyira. Azért a háztartási benzin kúrát alkalmazom majd rajtuk, ahogy az egyik olvasó tanácsolta.

Ismerkedés a kukoricával

pirospipi4.JPG

A "gaz" tyúkhúr esete...

pirospipi3.JPG

Jön a segítség!

pirospipi2.JPG

Egy régi és egy új tyúk - melyik a szebb?

pirospipi1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr755161880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsibuvar 2013.03.22. 08:38:18

Oooh, ez a tojohibrid :))) Miota eloszor emlitetted a piros tyukot, toprengtem, h mi az, pedig nekem is van 6 :). Az utolso 3 ugyanilyen remes kondiban erkezett, mint a tieid es pont ilyen benak voltak. Az egyiken SEMMI ruha nem volt, a masik ketton se sok, de mara meg a kopasz is majnem tollas, a rettenetes majdnemfeher, felfejet borito tarej is piros es sokkal kisebb (csak a legnagyobb taraju neve maradt, kakasszeru taraja miatt lett Charlie). Karacsony elott jottek, mara mar a viselkedesuk ugyanolyan, mint a nalunk felnotteke. Es ugyanugy tojnak, a 18 hos "letojt" tyukok napi egyet. Az egyik ugyan papirheju meg mindig, pedig minden ajanlottat adok nekik, de ezzel egyutt is van napi 6/7 tojas a 8 tyuktol, azzal se tudok mit kezdeni, harman vagyunk....
Szeresd oket, nem ok tehetnek rola, h nem volt gyerekszobajuk, nagyon szep madarak lesznek majd. Kuldok fotot az en Rezimrol, o csudaszep. Ok, a szine unalmas piros, de olyan csuda rezes arnyalatokkal, gyonyoru :)

Ja es a kopasz Vivien (Westwood) tegnap megtepett egy regi lanyt, gondolom elege lett a szivatasbol, Go Vivi! O a kedvencem, a tokkopaszsagbol, legutolso paria poziciobol hova jutott :)

newborn 2013.03.22. 18:57:42

Én azóta sem tudtam megbarátkozni ezekkel a letojtakkal, az első rossz élmény :)
Múltkor börzén láttam párat, de úgy kerültem szegényeket..-pedig valóban nem ők tehetnek róla.

Nekem is így volt,nem tojtak amikor idekerültek, azaz az egyik 1-et, az udvarban a fás részben talált egy kevés szalmát és abba.
A többi nem-igaz,3-an voltak csak.

3 hetet voltak itt, de nem volt több "kedvem" bizodalmam... hozzájuk. Apánk levágta őket, az egyikben volt tojás, sok-a másikban kevesebb, a 3. beteg volt, hatalmas daganat volt a belében.....

zsuzsibuvar 2013.03.25. 13:08:24

@newborn: szegenyek:(
En mar csak Vivient tudom megkulonboztetni igazabol, neki vannak meg rondabb foltjai. Persze a tobbit is meg tudom, szinarnyalatokbol, tarajmeretbol, viselkedesbol es a labgyuruik szinebol, illetve az ujaknak nincs gyuruje. De pl a bazinagy, szemrelogo, hofeher taraj eltunt mindharomrol. Es hat a 8 no ma is adott nekunk 6 csudaszep, L meretu tojast, ami a legkevesebb az elmult 3 hetben es itt most zero fokok vannak es havazik. Altalaban 7-8 tojas van, szerencsesebb idojaras eseten. Igaz, egy borzaszto puha heju, ezen most dolgozunk, h jobb legyen, veszek kalcium karbonatot, az allitolag gyorsan es hatekonyan szivodik fel.

Erdemes kivarni sztem, amig helyrejonnek, megerdemlik a nyugdijas allast, amilyen borzalmas soruk volt. Mondjuk nalam minden egyeb allat is menhelyi, szaporitonak nem adok penzt macskaert vagy kutyaert es mostantol tyukert sem. Nekunk nagyon bejott a letojtakat befogadni es jo erzes is latni, h milyen jol erzik magukat.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.03.26. 11:19:43

@Pickles: 800 forintért. De ezek még nem letojtak, tényleg csak most kezdik.
Csatlakozom newbornhoz, szegények, meg minden, de a fejüket nem nagyon tudom megszokni.:)

newborn 2013.03.27. 12:38:02

@zsuzsibuvar:
Igazából csak a gubbasztósat akartuk levágni-de úgy alakult, hogy nem is igen jöttek ki a többi lakóval, ez a 3 szem tyúk elkezdett uralkodni a többin...azok meg törpék, akkor még nem volt másik helyem. Jött a hideg is...

De való igaz, pár hét alatt képesek szocializálódni. A tollasodásról nem tudok nyilatkozni mert ugye nálunk nem úgy alakult.

newborn 2013.03.27. 12:40:03

@Rosa Rugosa: Igen, én is így voltam-főleg miután ez a terror ösztön felütötte a fejét náluk.

A fiam a raptorokhoz hasonlította őket-és valóban, úgy követtek minden hova, mintha felakartak volna zabálni :D
Elkapták a gatyám szárát, cipőfűzőmet...
süti beállítások módosítása