Friss tojás eladó
2014. április 03. írta: Rosa Rugosa

Friss tojás eladó

Nem tudom ti hogy vagytok ezzel, de ilyenkor tavasszal minket elönt a tojás.  Mit csináljak vele, szeretjük, sütünk, de rengeteg van. Ilyenkor eladom. Festettem egy kis táblát, amikor van felesleg, akkor kiteszem a kapura.

Fénykép1179.jpg

Aztán jönnek az érdeklődők, ilyenkor különféle kérdésekre kell válaszolnom.Friss a tojás? - Persze. Ugye nem jércetojás?  - Na most erre mit mondjak? Van benne az is, de némelyik jércém nagyobbat tojik, mint egy öregebb tyúkom. Hozzak tojástartót? - Igen, amennyi csak van! 

A tojás ára. Jó kérdés. Én általában a piacon kapható tojások árát nézem, az ottani árak alapján árulok én is. Miért a piac? Mert az emberek még mindig azt hiszik, hogy ami a piacon kapható, annak a nagy része házi. pedig dehogyis. Az a tojásárus, aki egész évben több ezer darab tojással ácsorog kint, az kb. ugyanazt árulja, csak jelöletlenül, mint amit a boltokban megvásárolhatunk. Az a tojás, amit a vásárló háztól kisebb állományt tartó embertől vesz, az kb. olyan minőségű, vagy jobb, mint a boltokban kapható bio tojás. Azt az árat mégsem kérhetjük érte (vagy nagyon jó környéken kell laknunk...).

Ti eladjátok a tojást? Mennyit kértek érte? Milyen vevőitek vannak?

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr495891583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bögni (törölt) 2014.04.03. 08:47:10

Szia. Nálunk a " felesleges " tojást a férjem kollégái veszik meg, sokszor nem tudok annyit küldeni, amennyit szeretnének:). Mivel tudják hogy a madaraim egészségesek és jó körülmények közt, jól vannak tartva, ezért szívesen veszik...én 30 forintot kérek a tyúktojások darabjáért, és 20-at a japán tojásokért.

amy36 2014.04.03. 08:49:01

Mi 35 ért adjuk,szép a sárgája,köszönhető a kukoricának.

Vavali 2014.04.03. 13:22:48

Én pedig osztogatom. Csak 7 tyúkocskám van (azaz 8, de egy végre laposodik a tojásokon). Mivel sokan hoznak nekik minden jót, így 1-1 doboz tojással szoktam meghálálni. :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.04.03. 14:16:44

Én is szoktam ajándékozni, de el is adom, 35 ft-ért. Pont ma jött egy hölgy, aki a múltkor először vett és azt mondta, hogy ő még ilyen tojást sosem látott, ez tényleg annyira szép. Azért ez olyan jó érzés!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.04.03. 14:18:16

@Bögni: Japi tojást még sosem adtam el, azt mi megesszük, nem tudtam milyen áron adjam. Ha jönnek gyerekesek akik vesznek, nekik szoktam adni pár pici tojást, annak mindig nagy a sikere.

gyalog.galopp 2014.04.04. 19:09:48

Hm, nálam is 35, már hónapok óta.
Egyszer megjegyezte valaki, hogy az osanujságban látott 27 -é. Hát akkor Ülj be a kocsidba és menj el érte. Szabadkozott , hogy nem azért mondta, többet nem is mondta.

Egyébként az eladásnak egy gondja van nálam, mivel nem szabályozom a tojástermelést tápokkal a termelés elég rapszodikus , tehát a vevők se mindig számíthatnak rám.

Amikor esetleg mégis összegyűlik néhány tojás, akkor jöhet a száraztészta gyártás, meg a rakott krumpli.
Száraztészta szigorúan csak tojással, víz nélkül, van amikor ezt is eladom.

Bögni (törölt) 2014.04.05. 07:36:51

@Rosa Rugosa: Eleinte én sem akartam eladni a japán tojásokat, de akinek küldtem ajándékba, mindenáron fizetni akart érte:). Igazából ő az egyetlen ilyen vevőm, a többiek csak rendes tyúktojást kapnak. A maradékból én is sokszor készítek tésztát, ehhez kaptam nemrégiben egy tésztagépet is, amivel 6 félét tudok készíteni.

johii 2014.04.05. 21:03:12

@Bögni: Én még sosem csináltam száraztésztát, frisset se. Hogy kell?

Amúgy én is elosztogatós fajta vagyok, cserébe persze mindig kapok valamit, ami nekem nincs. A fürjtojásokért is kapkodnak, de csak kevés van belőle. johi

zsuzsibuvar 2014.04.06. 09:13:20

En 1.5 fontert adom a feltucatot. Boltban is ennyi a nem ketreces, nem szoktak panaszkodni.

zsuzsibuvar 2014.04.06. 09:15:54

@johii: minden 100g liszthez adsz egy kozepes tojast, osszegyurod, kinyujtod, felvagdalod, kifozod. A fozes elott lehet szaritani kicsit, tedd egy retegben, lisztezett talcara.
Vagy azonnal a lasagna mehet belole. Geppel egyszerubb es egysegesebb.

johii 2014.04.06. 21:29:20

@zsuzsibuvar: Köszönöm a receptet, kipróbálom. Akkor lehet, hogy most nem osztogatom olyan bőkezűen a tojásokat.
Johi

zsuzsibuvar 2014.04.07. 08:18:05

Tegnap 14 tojast hasznaltam el. 6 volt a reggeli (aznap reggeli termesbol), aztan 4 ment a kolbaszos-sajtos-spargas kenyerpudingba ebedre es meg 6 az esti makos kenyerpudingba (maradek kenyer is volt rendesen). Es meg maradt egy tucat. Es szombaton egy tucatot el is ajandekoztam.
Beindultak az uj nok is vegre rendesen :)

gyalog.galopp 2014.04.07. 09:21:14

@zsuzsibuvar: @johii:

Amennyiben meg akarjuk szárítani a tésztát célszerű 1 kg liszthez egy jó evőkanálnyi sót is tenni. Száraz helyen hetekig, hónapokig eláll. Én géppel nyújtom, hosszú csíkokra, amit vágás előtt előszáritok egy harmonika szerűen kihúzható ruhaszárítón.
Macerás az egész művelet, eladásra nem éri meg, azonkívül van még egy óriási hátránya, ha egyszer a család elé teszed, többet nem akarnak mást.

shaish 2014.04.07. 11:49:23

Egy részét én is elosztogatom, mert a szomszédok is sokat etetik a tyúkokat, dobálnak nekik ezt-azt...meg persze a tágabb családnak is adok.
Ha van fölösleg (heti 3-4doboz csupán) akkor azt a Férjem viszi be a munkahelyére eladni, van 2 állandó vevő, de a többit is mindig elkapkodják.
40Ft-árt adom. Többszörös mennyiség is elmenne, lehet bővíteni kéne az állományt?:)

Tésztát is szoktam csinálni, a kisebb tojásokból, meg fürjtojásból is....

gyalog.galopp 2014.04.07. 12:51:53

@shaish:
Fürjek, hogyan tartod, mit csinálsz velük, belőlük?

shaish 2014.04.07. 13:08:16

Szia,
a fürjeknek a férjem épített egy kinti lakot, van oldalról-felülről-alulról is zárt része (kivéve bebújó nyílás:)) és van ilyen kis levegőzősebb része...egy nagy ketrec kvázi, de nem rácsos, homokalmon, darált szemest esznek, éri őket a nap, egész jól elvannak. Ők a tojóállomány, vannak nevelőládában kisfürjek, őket meg majd levágjuk, ha megnőnek...én szeretem a fürjhusit és a tojást is, bár ezt nehezebb eladni, így ez megy tésztába, meg persze a gyerekek oda vannak a mini tükörtojásért pl:).
Tavaly télre nem tartottam meg fürjet, idén lehet megpróbálom az átteleltetést...
Még csak kezdő vagyok fürj téren, de kérdezz nyugodtan, ha tudok segítek, ha nem akkor sorry:).

gyalog.galopp 2014.04.07. 13:18:51

@shaish:
Szia!
Most még csak ismerkedek a gondolattal is.
A fóliámat elfújta a szél, már nem akarok vele tovább kísérletezni, a vázat viszont optimálisan szeretném újrahasznosítani. lehet, hogy.... Majd meglátjuk.

Vavali 2014.04.07. 15:12:29

Hétvégi csere: 20 tojás - 6 szőlőtő :) Ja és 10-ből 3 db kifújt tojás a kicsinek az oviba, amiből süti-süti-süti. Ötletek kifújásra? Jó ez a sok tojás :)

Bögni (törölt) 2014.04.08. 07:52:01

Johii, elnézést, most kerültem géphez...én egy kiló liszthez adok 6 tyúktojást, vagy 8 japán tojást, a lisztet felesben használom, azaz fele búzaliszt, fele rétesliszt. Vizet nem teszek bele. Az én tésztagépem olasz, nem nyújtja a tésztát, egyből formázza, csavartcső, orsó, csőtészta, stb. És nagyon sokáig eláll. Sokkal finomabb és laktatóbb mint bármelyik bolti tészta.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.04.09. 15:32:09

Én megeszem a bolti tésztát is, de egy étel van, amit csak házi tésztával tudok megenni, az pedig a halászlé.:)

gyalog.galopp 2014.04.10. 18:36:12

@Rosa Rugosa:
"Én megeszem a bolti tésztát is, "
Persze, a lányom is azt mondta, mikor felajánlottam neki a tésztagyártás lehetőségét.

könyvbolond_konyhatündér 2014.04.22. 21:47:43

Sajnos már nincsenek tyúkjaim:( HA benneteket olvaslak, mindig bánom, de nem tudtam megoldani tovább az elutazásokat. Családom, unokák nagy része szerteszét Európában... menni kell.
Azért tésztát még készítek. 10 tojás, 1 kg liszt egy evőkanál olivaolaj. Jól ki kell gyúrni, én csalok, azzal a géppel készítem, amivel a kenyeret. Csak az utolsó gyúrásokat csinálom kézzel. Nagymamámtól még úgy tanultam, hogy amikortól összeáll a tészta, 140-szer kell átgyúrni. Sót nem teszek, csak ha frissen akarom kifőzni. Hagyományos olasz géppel nyújtom, kézzel vágom kis szárítás után.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.04.23. 08:58:30

@gyalog.galopp: :D Megértem!
@könyvbolond_konyhatündér: Sajnálom, de teljesen érthető amit írsz. A tésztagyúrásról ezt nem tudtam, nagyon jó, hogy leírtad.

korenka2 2014.05.09. 12:26:57

Amikor én kiteszem a táblát, hogy eladó tojásom van, onnantól (mintha megéreznék) ... nem tojnak a bestiák. :(

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.05.09. 22:30:06

@korenka2: :) Nekem azonnal kettő kotlani kezdett...:D

dreschma 2015.01.28. 21:52:50

Melyik tésztagépet ajánljátok?