Beetetés - a vaj, a szemes kávé és Edison izzója
2014. február 21. írta: Rosa Rugosa

Beetetés - a vaj, a szemes kávé és Edison izzója

 

Amikor megnyílt a lakótelepünkön az első Plusz üzlet, akkor kezdődött. Még a rendszerváltás hajnalán.


Akkor kezdték mondani, hogy jaj, az a vaj, az annyira egészségtelen! Együnk inkább margarint, mert az annyira egészséges! Én még őszinte kamasz voltam, baromira nem értettem, hogy a vaj az finom, a margarin meg egy szar ízű olajból készült valami, miért kéne azt enni? Ráadásul pont kétszer annyiért, mint amennyibe akkor a vaj került. Még nevetve mondtam akkor anyámnak, hogy tuti beetetnek minket, aztán majd jó drága lesz a vaj. 

 

 

Aztán ott volt a zsír. Az olaj, ami egészséges, na az sokkal drágább volt, mint az akkor filléres és egészségtelen zsír. Emlékszem szegény nagyanyám mindig azt mondta, neki ez az olaj annyira büdös, ő nem tud ezzel főzni, sütni.

 

A szemes kávé. Nem vagyok egy látnok, de józan paraszti ésszel már akkor sem értettem, hogy miért drágább a vákumcsomagolt őrölt kávé a szemesnél. Ki tudja mit daráltak bele? De drágább volt és mindenki be volt halva, milyen jó, hogy nem kell vele bajlódni. A három daráló közül, ami a boltban volt, az egyik túl apróra, a másik túl durvára darált. És persze ment a gyanúsítgatás, hogy tuti valamennyi benne marad, amit az eladók esténként kiszednek és hazavisznek.

 

 

Most pedig, miután kezdenek a volfrám szálas izzók kikopni a használatból (szerintem tegyetek el párat, az unokáitoknak, lehet egyszer még jól jön nekik), mert fő a környezetvédelem, energiatakarékosság (vagy ez is csak egy újabb piaci húzás?) nicsak, mit látok, Edison régi, a volfrám szálasnál kisebb hatásfokú, nem épp energiatakarékos szénszálas izzói hódítanak.

 

 

Mennyibe kerül 25dkg margarin és mennyibe ugyanennyi vaj?

Mennyibe kerül 1kg zsír és mennyibe 1 liter olaj?

Mennyibe kerül ma egy csomag őrölt és egy csomag szemes kávé ugyanabból a fajtából?

Mennyi most egy hagyományos izzó (már ahol még lehet kapni)? Mennyi az energiatakarékos és mennyi az Edison féle szénszálas ( egy 40 wattos 2000-3500ft, egy vicc)? Ha a most még fellelhető volfrám szálas kikopik a használatból, vajon mikor fog a jelen árának sokszorosáért valamilyen módon visszatérni a polcokra?

Mit felejtettem ki a felsorolásból?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr1005824864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laon 2014.02.22. 07:45:31

Sziasztok! Egyetértek, jó kis összeállítás. Valószínűleg sok minden kimaradt (nem kritika),a tojás biztosan. Meg ugye a cukor a fehér méreg, használjunk édesítőszert.

zsuzsibuvar 2014.02.23. 10:58:49

En az osszes izzonkat lecsereltem 3 v 4 eve mar es 10%kal kevesebbet fogyasztunk. Azota amugy nem csereltem izzot sehol. Mi a baja z energiatakarekos izzoval? Tizszer annyi ideig jo, raadasul a 7000 Kelvines, ami napfenyhatasu, tenyleg kellemes fenyt ad.
Szenszalas izzot meg csak nem is lattam soha (muzeumban igen), az miert jobb?

zsuzsibuvar 2014.02.23. 11:13:03

Szemes kave? Tassimo gep ;)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.02.27. 17:43:50

@zsuzsibuvar: Nem, nem jobb, nem is azt mondom!
De a hagyományos izzó, ami ugye most kopik a polcokról egy-két éve még 100ft alatti áron volt kapható. Míg egy rendes fényt adó energiatakarékos az pár ezer ft. És most látom, hogy a szénszálas divatba jön (nem jó, nem gazdaságos csak szép, legalább is a szépség a reklámfogás hozzá).
A kérdés, hogy a most kikopó hagyományos izzókat mondjuk 10-20 év múlva ki fogja divatba hozni és mennyiért?:)
süti beállítások módosítása