Vérlibák - liba recept kerestetik!
2012. december 11. írta: Rosa Rugosa

Vérlibák - liba recept kerestetik!

Tudjátok, hogy eddig hezitáltam, mi legyen a libák sorsa. De most végképp betelt a pohár. Megyek ki reggel, hogy kiengedjem a tyúkokat az ólból. A kis tyúkudvarba be voltak csukva a libák is (fedett helyre nem akartak menni, így a földre dobott szalmán éjszakáztak. A kis tyúkudvarban van a tojóláda is, ahol mostanában 3 tyúk szokott éjszakázni, ha elfelejtem kizavarni őket.

Szóval megyek hátra és valami nagyon fura volt. Az egész udvar tele volt tollal -úgy emlékeztem azért ennyi nem volt eddig, ilyen rendetlen még nem vagyok. A véres tollcsomók mindenképpen rossz dolgot jelentettek.

DSCN1435.JPG

A libák is kicsit véresek voltak. Először azt hittem, valami ragadozó járt bent. Aztán láttam, hogy a tojóláda bejáratánál rengeteg toll van.

DSCN1436.JPG

Felnyitottam a tetejét és ez a látvány tárult elém:

DSCN1437.JPG

DSCN1438.JPG

Rögtön nyilvánvalóvá vált, itt a libák voltak a ludasak... A szegény tyúkok lebénulva és az egyikük szó szerint vérbe fagyva kuporgott a ládában. Hogy mi vitte rá a libákat, hogy a tojóláda bejáratán benyúlva az éjszaka véresre tépjék a tyúkokat, el nem tudom képzelni. Szerintem ezek csak úgy simán ekkora tahók. Még egy hónapja, a férjem nagymamája mesélte, hogy nekik is voltak libáik és volt egy kisebb csapat, amelyik csak úgy unaloműzés gyanánt a kiteregetett lepedőket felhasogatta kb. tíz centis csíkokra. Most már simán bármi rosszat el tudok képzelni ezekről. A múltkor a macskát akarták kibelezni, de ez a tyúkmészárlás kicsit odatett. Sajnos a valóban kiváló házőrző tulajdonságuk (tényleg jobbak, mint a legjobb házőrző kutya) nem tudja ellensúlyozni azt, hogy már nem csak az állatokat, de az egész családot terrorizálják.

Az már csak hab a tortán, hogy a libák lassan lehetetlenné teszik a napi normális munkavégzésemet. Hogy volt régen? Tavaly még az akkor másfél éves kisfiammal szépen együtt kimentünk, ő vitt a "pipiknek" kukoricát, vizet, megsimogatta őket, miközben ittak, a kakasok soha rá nem mertek nézni. Addig én kiengedtem a lovakat, sorolhatnám. Most meg? A gyereket nem lehet egyedül hagyni az udvaron, mert a libák folyamatosan el akarják kapni. Arról már ne is szóljak, hogy akkor most a kis 5 hónapost toljam ki a babakocsiba, hát ha kiszedik a libák? A nagylányom kollégista lett, így az állatokkal is csak hétvégénként tud foglalkozni. Ő állandóan tutujgatta a libákat, még 1-2 hónapja is rendszeresen felvette őket. Most hazajött és a villa nyelével kellett Kázmért megokosítania, mert simán fújva rohant utána és meg akarta csípni. Én azt hittem, hogy azért a libák legalább minket nem fognak zaklatni... Engem nem is bántanak, be se próbálkoznak, de ez így elég kevés. Őszintén meguntam, hogy lassan az egész udvar be van tojva, úúú, jönnek a libák, hát normális ez így???

Miután ez az év egyébként sem a fellendülés éve, úgy döntöttünk, karácsonykor meggazdagszunk és libasültet eszünk, (dicsekszünk majd fűnek fának, mi jó dolga van a családnak... - elnézést József Attila!). Én meg a hobbiliba tartást meghagyom öregkoromra, végül is az öregasszonyok akkor gonosz harapós kicsi kutyákat tartanak, na nekem majd lesz egy pincsim meg pár gyilkos libám... Addig meg tömöm e libákat minden jóval, hogy karácsonyra jó ducik legyenek. Mert ha már lúd, akkor legyen kövér!

Kedves olvasók, ne kíméljetek, árasszatok el jobbnál jobb receptekkel!

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr144957614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falusisanzon.blogspot.com 2012.12.11. 08:08:23

Hát igen..a vámpírok..nekünk sincs libánk,csak két éven át próbálkoztunk.Ha van rá módod,zárd kis helyre,adjál nekik áztatott kukoricát,ami sós és zsíros(olajos)!Így nem tudják lerohangálni,amit felszednének!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.12.11. 09:04:08

@falusisanzon.blogspot.com: Köszönöm a tanácsot! Úgy lesz! Nektek sem volt velük sok szerencsétek?

A fényképeket sajna csak este tudom pótolni.:)

zsuzsibuvar 2012.12.12. 15:51:18

Kar, elmeletben szeretem a libakat, de h igy elbanjanak a tyukokkal? Wow, csatlakozom a libapecsenye parthoz. A combjukat konfitalhatod is, nalunk az lesz 24en a vacsora (angol karacsony 25en).

Ha mar horror, megosztom veled. www.thisiscroydontoday.co.uk/Macabre-remains-birds-killed-Coulsdon-farm/story-16847166-detail/story.html
A sztori roviden, a kozelunkben levo tyukfarmon, ahol 160 tyuk meg libak meg kacsak eltek, most 20 tyuk maradt es semmi mas (levagott tyukfejek) Az ellopott tyukok tojohibridek voltak, ennivalo semmi sincs rajtuk. Mi fat veszunk toluk a kalyhaba, ma ment a pasim es a linkbeli hirhez kepest annyi az ujsag, h elkaptak oket, egy csapat lengyel volt, dec21en lesz a targyalas. A tulaj meg nem tudja mihez kezdjen, ujratelepitse az allomanyt vagy hagyja a fenebe az egeszet. Ami nagy kar lenne, mert remek szabadfoldi tojasokat arult, ami nekem nem szemelyes problemam, de annyival kevesebb tyuk el ketrecben :(

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.12.13. 10:41:15

@zsuzsibuvar: Pfff... hát erre nem is tudok mit mondani.
Sajnos nálunk sem ritka, hogy okan azért "készülnek ki" a gazdálkodástól, mert ha az állatot biztonságba szeretnék tudni, akkor kb. egy erődrendszert kéne építeni, hogy megakadályozzák a lopást.

Amit linkeltél az kb. olyan igénytelen, mint amikor ellopnak egy több milliót érő szobrot és feldarabolva eladják színesfémnek.

gyalog.galopp 2012.12.15. 16:38:07

Libarecept

Én pecsenylibával a következőt csináltam:
Az egész libát kívül belül sózom, borsozom, majd jól bekenem disznó, vagy libazsírral. A liba belsejét megtöltöm sárgarépa, fehérrépa, alma, narancs, majoranna, rozmaring, szalonnacsík, meg ami eszembe jut. Az egyik végét bevarrom hústúvel, majd egy kis jó minőségű édes Tokajit öntök a másik végéről beléje. Tepsibe egy kis zsír, vagy szalonna, meg a maradét Tokajiból egy kevés, be a sütőbe, előbb lassan lefedve párolom, a végefelé piritom. A tepsibe is lehet rakni zöldséget, gyümölcsöt és időnkét locsolgatni a Tokajival. A szakács locsolgatását egy másik üveg Tokajiból biztosítjuk.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.12.15. 18:06:55

@gyalog.galopp: Ez tetszik, köszönöm, a kettős locsolás miatt még szimpatikusabb!:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.12.17. 22:05:37

Na, nagy nehezen sikerült feltennem a képeket.:)
süti beállítások módosítása