Tyúkól építés tanulságokkal
2017. március 14. írta: Rosa Rugosa

Tyúkól építés tanulságokkal

Ez egy régebbi történet, L. fél éve írt nekem, akkor nem olvastam a levelét. Most volt olyan kedves és megírta a történetét. Köszönöm a kedvességét és a türelmét ez úton is.

Beköltöztünk egy régi házba,  és az első képen található épületet találtuk az udvarban. 

01.jpg

Ebből kihámoztunk egy régi tyúkólat, de nem volt valami fényes és mi sem tartottunk sohasem hasonló jószágokat. Úgy döntöttünk, hogy próbát teszünk és néhány tyúkkal kezdünk. Kivágtuk a dudvát és kitakarítottunk.  A kép akkor készült, amikor a téli fát is itt tartottuk. :)

A próbára 8 tyúk és 1 kakas megkapásával került sor, amelyet a szüleimtől kaptunk ajándékba. Az egyik tyúk egyszer csak lelépett (fene tudja hova lett :) ), de a maradék 7 azóta is körüludvarolja a kakast. 

04.jpg

A későbbiekben 2 fontos átalakításra került sor. Az első, hogy nem volt kellemes minden reggel bemenni az ólba a tojásért, így készült egy oldalsó ajtó. Noha eleinte a divatos tojófészekre gondoltunk, de így egyszerűbb volt megvalósítani. Ez gyakorlatilag a fal egy kivágott darabja, amelyet szétszedtünk, szigeteltünk és visszatettünk, de kihajthatóra. Emögött a két tojófészek van, amely így már kivűlről megközelíthető. 

10.jpg

11.jpg

A másik, hogy kissé hideg tél volt, így az ajtót zárhatóvá kellett tenni. Ez úgy történt, hogy leszereltem, majd az aljába vágtam egy állandó ajtót, amely gyakorlatilag a keret kis módosítása. Emellett hogy ne legyen túl sötét, az ablakcsere során kimaradt ablaktáblát helyeztem a felső részbe. Mondhatni elég jó lett :)  

Jelenleg lassan egy éve vannak meg a tyúkok. Megmaradtak, megkedveltük őket, szóval most már jöhet a tyúkól „kicsinosítása”. Új kerítés, valószínűleg új falak... De most már nem csak jó, szép is lesz. Tervezek bele például belülről „fűtött” téli itatót (hagyományos kínai itató, de bent helyezem el az 5 literes tartályt, amelyet így a „biokazánok” fűtenek :) )nomeg, ezer ötlet van még.

Röviden ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

http://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr8512336613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.15. 09:24:13

Atkákkal nincsen gond?

Belehetne vezetni a villanyt is és akkor este is ennének, gyorsabban híznának. Ha levágásra vannak, ha nem akkor fűteni sem rossz illetve olvasni is tudnak este.
Vagy ha lesznek kis csibék akkor nekik fűteni.

Jánoss 2017.03.21. 10:25:33

@Mr Eggs:
Nem gond az atka jelenleg, habár néha permetezünk ellene.
Nagyon nem sietünk a levágásukkal, mivel inkább a tojásra hajtunk, de nem ipari mennyiségben. Jelenleg napi 5-6 tojást kapunk, ami még így is túl sok. :)